Πως καταφέρνει άραγε ένας Οργανισμός, όπως ο τομέας ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρεών, να εποπτεύει όλο αυτό το δίκτυο του ηλεκτρικού; Πώς ελέγχει τις βλάβες, τις ρευματοκλοπές ή και τις αστοχίες λειτουργίας; Ο Βασίλειος Δαρσινός, υπάλληλος τμήματος έργων ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων, στην εκδήλωση του Δήμου, στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης, ανέλυσε ένα προηγμένο σύστημα τηλεδιαχείρισης και εποπτείας του ηλεκτροφωτισμού, που έχει τη δυνατότητα καίριων παρεμβάσεων σε ένα δίκτυο με πάνω από 20.000 φωτιστικά σώματα.
Το να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα δεν ήταν εύκολο, μιας και τα προβλήματα ήταν αρκετά.
Αρχικά οι εκτεταμένες βλάβες και φθορές, αλλά και η ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων δυσχέραιναν τη λειτουργία του συστήματος. Επίσης έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε δίκτυα και υποδομές , ενώ εξίσου μεγάλο πρόβλημα ήταν οι βανδαλισμοί και οι κλοπές. Επίσης εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε η δυσκολία προγραμματισμού των προμηθειών.
Οι λόγοι που επιτάχυναν την ανάγκη δημιουργίας του δικτύου ήταν πολλοί: ο πρωταρχικός οι διαρροές αλλά και οι ρευματοκλοπές που την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαν πολλαπλασιαστεί από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Για να λειτουργήσει όμως το σύστημα έπρεπε να γίνουν κάποια προπαρασκευαστικά μέτρα. Ειδικότερα, να γίνει αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας ή Led, να υπάρξει τροποποίηση των χαρακτηριστικών ορισμένων φωτιστικών σωμάτων και το δυσκολότερο να γίνει αποτύπωση του δικτύου, δηλαδή καταγραφή της θέσης και των χαρακτηριστικών του. Το νέο σύστημα προέβλεπε επίσης την χρήση αποκλειστικά τεχνολογίας Led για τις νέες εγκαταστάσεις.
Τα πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι πολλά. Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και υπάρχει χρονοπρογραμματισμός της λειτουργίας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής της φωτεινότητας, ανάλογα με την περιοχή ενώ παρέχεται η δυνατότητα μέσα από στατιστικά στοιχεία οι ιθύνοντες να γνωρίζουν:
Ώρες λειτουργίας
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
Συχνότητα βλαβών
Χρόνο αποκατάστασης βλαβών .
Το σύστημα λειτουργεί με έναν ασύρματο ή ενσύρματος ελεγκτή φωτιστικού. Αυτός επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων (μετρήσεις ηλεκτρικών μεγεθών, ώρες λειτουργίας) κ.α., καθώς επίσης και τη λήψη εντολών διαχείρισης από το κεντρικό σύστημα.
Εν συνεχεία μέσω ενός κόμβου επικοινωνίας (Gateway), επίσης ασύρματο ή ενσύρματο, που τοποθετείται κεντροβαρικά στο δίκτυο, γίνεται συλλογή δεδομένων από τους ελεγκτές φωτιστικών εν συνεχεία γίνεται αποστολή δεδομένων στο κεντρικό σύστημα μέσω GSM/GPRS και διαβίβαση εντολών στους ελεγκτές φωτιστικών.
Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου έως 400 φωτιστικά ανά κόμβο κόμβο με μήκος επικοινωνίας μικρότερο του ενός χιλιομέτρου.
Έτσι το σύστημα δίνει τη δυνατότητα για γεωγραφική αποτύπωση του εξοπλισμού, κόμβοι και φωτιστικά, την εφαρμογή καταχώρησης μέσω κινητών συσκευών και την ομαδοποίηση του εξοπλισμού και τον έλεγχό του.
Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα να παρέχονται σημαντικές πληροφορίες του εξοπλισμού, το είδος και την τεχνολογία των λαμπτήρων, η ονομαστική ισχύς, το ύψος του ιστού και του αριθμού των φωτιστικών, η ημερομηνία εγκατάστασης, ακόμη και ο προμηθευτής.
Εξίσου σημαντικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνονται και αφορούν τα ηλεκτρικά μεγέθη λειτουργίας, όπως επίσης τα σφάλματα και τα σφάλματα του δικτύου.