Παράλληλοι κόσμοι

του Παναγιώτη Γιαλένιου* 

 Δύο οι αφορμές για το σημερινό κείμενο: Τα πρόσφατα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και μια συζήτηση με νέους επιστήμονες που δημιουργούν στη χώρα μας αλλά συναντούν αδιαφορία, γραφειοκρατία αλλά και οπισθοδρομικές αντιλήψεις των κρατούντων σε διάφορα επίπεδα.

Ακτινογραφία απασχόλησης

Από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Δεκέμβριο του 2016 και από τις εγγραφές οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά το χρόνο επεξεργασίας, όπως δημοσίευσε ο ΕΦΚΑ προκύπτει ότι ο ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 1.211,56 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση, ανέρχονται στα 401,97 ευρώ. Έχουν πολύ ενδιαφέρον ορισμένα από  τα αναλυτικά στοιχεία που προκύπτουν από τη σχετική διαδικασία:

Υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν «Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις» (ΑΠΔ) από 231.271 κοινές επιχειρήσεις και 12.213 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ, ανέρχεται σε 1.846.806, εκ των οποίων 1.811.435 απασχολούνται σε κοινές επιχειρήσεις και 35.371 σε οικοδομοτεχνικά έργα. To 72,81% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 72,92% και στα οικοδομοτεχνικά έργα 66,98%. Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 90,36% έχουν υπηκοότητα ελληνική, 1,67% άλλης χώρας Ε.Ε. και 7,97% χώρας εκτός Ε.Ε

Τέλος στο  σύνολο των ασφαλισμένων, 22,73% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 14,41% στον κλάδο «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 13,20% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 23,13% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 13,82% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 12,04% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 23,77% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 17,11% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 16,76% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

Το «κίνημα των sturtup-ερς» 

Τα παραπάνω αποτελούν την ακτινογραφία του εργατικού δυναμικού στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων της χώρας. Προφανώς γνωρίζοντας την πραγματικότητα της αγοράς μάλλον τα παραπάνω στοιχεία δεν την αντανακλούν, με τα πραγματικά δεδομένα να κινούνται προς  τα κάτω  στην αληθινή ζωή και κυρίως η αδήλωτη εργασία και βέβαια αυτή της μερικής απασχόλησης και της απλήρωτης εργασίας να βρίσκονται σε διαρκή αύξηση.

Σε αυτήν  την πραγματικότητα, που στο προσεχές μέλλον δεν δείχνει να καλυτερεύει ως προς το τι θα μένει καθαρά στη τσέπη αυτών που εργάζονται αλλά πρωτίστως  και για τη χειρότερη πλευρά της ελληνικής κρίσης, αυτούς που δεν έχουν καμία εργασία, αξίζει να δούμε και μια παράλληλη προσπάθεια νέων μορφωμένων παιδιών στη χώρα μας. Μιλάμε για το «κίνημα των sturtupερς»  νέων επιστημόνων που επιλέγουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε επίπεδο επιχειρηματικό και συναντιόνται με κάποιες οργανωμένες δομές (θερμοκοιτίδες) που λειτουργούν καθοδηγητικά στα πρώτα τους βήματα. Στον απόηχο μιας προχθεσινής  εκδήλωση δύο τέτοιων  δραστήριων δομών, της Orange Πάτρας και της Pos4work (σχετικά εδώ) διαπιστώσαμε ότι από τη μία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον πολλών νέων παιδιών με ιδέες και προσόντα να βρουν το δρόμο τους μέσα από τέτοιες διαδικασίες αλλά από την άλλη, παρά της μεγαλοστομίες  των πολιτικών, υπάρχουν τεράστια κενά και παραλήψεις σε όλο το φάσμα της  διοίκησης,  που ορθώνουν διαρκώς εμπόδια στο να ανοίξουν τα φτερά τους.

Κενά θεσμικά και τρύπες στις αντιλήψεις. Όπως για παράδειγμα το να έρχονται αυτά τα νέα παιδιά και οι αντίστοιχες δομές που τους καθοδηγούν σε επαφή με παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, που μπορούν να επενδύσουν πάνω τους προσφέροντας σαφώς καλύτερους μισθούς και ασφάλεια από τους παραπάνω μέσους όρους τους ΕΦΚΑ, αποτελεί «αμαρτία» και ξεπούλημα.

Χρειάζεται επειγόντως όλοι να εστιάσουμε σε αυτά τα προβλήματα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορούν να διαδραματίσουν  και οι τοπικοί φορείς. Από την πλευρά μας  θα επιχειρήσουμε να θέσουμε το «δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων» στο προσεχές 20ο Forum Ανάπτυξης τον Νοέμβριο στην Πάτρα.   

 

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Tuesday, 03/10/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας