Κορινθιακός της συνεργασίας

του Παναγιώτη Γιαλένιου* 

 Με κεντρικό  θέμα: «Κορινθιακός: Βιώσιμη Ανάπτυξη ενάντια  μεδουσών και μόλυνσης»  ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» συνεχίζει την προσεχή Δευτέρα το αναπτυξιακό οδοιπορικό του με το “Δίκτυο Forum Ανάπτυξης”  στο Δυτικό Άξονα της χώρας μας , συνδιοργανώνοντας με τον   Δήμο Κορινθίων και το  Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» την Ημερίδα  Κορίνθου στη   συνεδριακή αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «Θωμάς Θωμαϊδης»  (αναλυτικά για το πρόγραμμα  της εκδήλωσης εδώ ).

Συνδέοντας τον Δυτικό Άξονα

Το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης στοχεύει στην μεταφορά, με οργανωτική επάρκεια και κορυφαίες συνεργασίες, κεντρικών μηνυμάτων ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, μέσω του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου και της συλλογικής συμμετοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Σε αυτήν την  φάση το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης θα οργανωθεί  εκτός της Κορίνθου  και στις περισσότερες πρωτεύουσες των νομών και των  τεσσάρων περιφερειών που συγκροτούν τον Δυτικό Άξονα της χώρας.

Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν σε αυτήν την διαδρομή. Τελευταία  έχει προστεθεί και ένας ακόμη πυλώνας, αυτός των νέων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, που  φέρνει πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά ειδικότερα στην οδική επικοινωνία της Πάτρα και της υπόλοιπης Δυτικής Ελλάδας με την Κόρινθο για παράδειγμα πριν και μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού. Έχοντας παλαιότερα και με την οικογένειά μου μια πολύ οδυνηρή εμπειρία το «δρόμου καρμανιόλα» όπως αποκαλείτο η κατ’ ευφημισμό «Νέα Εθνική Οδός Κορίνθου –Πατρών» διαπιστώνω μέρα με την ημέρα αυτή τη διαφορά, πρωτίστως  ασφαλείας, στη μετακίνηση και τα πολλά ταξίδια τελευταία για τη διοργάνωση της Ημερίδας Κορίνθου  τη δείχνουν στην πράξη.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δικαιολογημένες ενστάσεις κυρίως κατοίκων περιοχών περί της Ολυμπία Οδό που την χρησιμοποιούν καθημερινά για το κόστος της  μετακίνησής τους δεν πρέπει  να ληφθούν υπόψη των αρμοδίων, όπως και προτάσεις και ευέλικτες προσφορές που θα καταστήσουν τόσο αυτόν τον σ΄θυγχρονο αυτοκινητόδρομο όσο και τους υπόλοιπους νέους οδικούς άξονες της χώρας προσιτούς προς όλους με όφελος τελικά για όλους. Η όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση και της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθηνών-Κορίνθου Πάτρας με προοπτική και δυτικότερα, μπορεί να φέρει ακόμη πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες.

Στροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη

Συζητώντας με τους εκπροσώπους  φορέων  των τοπικών κοινωνιών για τα θέματα που μπορούν να  απασχολήσουν τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Δικτύου Forum Ανάπτυξης, προσπαθούμε να μην περιοριστούμε σε ζητήματα τοπικής προτεραιότητας, που άλλωστε καθημερινά απασχολούν τον κάθε τόπο και δεν ωφελεί η επανάληψή τους σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Στο οδοιπορικό μας καταθέτουμε ορισμένες προτεραιότητες που θεωρούμε ότι περιέχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα για τους πολίτες ολόκληρου του Δυτικού Άξονα της χώρας μας και που έχει σημασία να τεθούν στο δημόσιο διάλογο χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς και σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες κάθε περιοχής.

 Ως  τέτοια θέματα προκρίνουμε:

  • Την  Παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στο πρωτογενή τομέα
  • Τον Τουρισμό
  • Την Ενέργεια
  • Την Έρευνα και καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία.

Ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες  θεωρούμε ότι εμπεριέχονται σε μια ευρεία επίκαιρη συζήτηση που θα μας απασχολήσει στην Ημερίδα της Κορίνθου για την Βιώσιμη ανάπτυξη στον Κορινθιακό κόντρα στις μέδουσες και στη μόλυνση.

Θεωρούμε ότι η στροφή της όλης συζήτησης  για το Κορινθιακό και τα προβλήματά τους σε  αυτήν την κατεύθυνση μπορεί  να οδηγήσει  σε μονιμότερες λύσεις, χωρίς φυσικά να υποτιμώνται οποιαδήποτε ανακουφιστικά μέτρα σε όσους έχουν πληγεί από το μεγάλο πρόβλημα των μεδουσών όλη αυτήν την περίοδο.

Η Ημερίδα της Κορίνθου την προσεχή Δευτέρα μπορέι να συνεισφέρει σημαντικά κυρίως αναδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία όλων.  

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Wednesday, 08/11/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας