Αναβαθμισμένες νοσοκομειακές υποδομές υποδέχονται όλο και περισσότερους ασθενείς

Βελτιωμένες υποδομές με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Αυτό είναι το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε σχέση με τη νοσοκομειακή περίθαλψη της Αχαΐας. Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται κι αρχίζει δειλά - δειλά να διαφαίνεται αύξηση της χρηματοδότησης. To μείζον θέμα της νοσοκομειακής υποδομής της , συζητήθηκε στη διάρκεια του Forum Υγείας, σε ενδιαφέρουσα συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο.

Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών, άλλαξε όψη, συνιστώντας πλέον την πιο σύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα της περιοχής. Σειρά παίρνει το ΠΠΝΠ που αναβαθμίζεται ενεργειακά, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις και νέα τμήματα δρομολογούνται στο Καραμανδάνειο.

Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, στην τοποθέτηση του, παρουσίασε τη κινητικότητα θεσμικού περιεχομένου για την αναβάθμιση των νοσοκομειακών θεσμών. Έδωσε έμφαση στην καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, υπολογίζοντας σε 2,5 εκατ. πολιτών, όσους έχουν πρόσβαση και μπορούν να πάρουν υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πλαίσιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. «Είναι φιλόδοξο σχέδιο, θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, βαθμιαία θα μπαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό και σιγά - σιγά θα στηθούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, σε θύλακες υγειονομικής φτώχειας. Θα υπηρετούν οικογενειακός γιατρός - παθολόγος, νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας και παιδίατρος.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία: «Αύξηση των προϋπολογισμών στα νοσοκομεία, ενίσχυση σε προσωπικό - με τις πρώτες προσλήψεις, ανάπτυξη νέων δομών και υποδομών, αποτελούν το τρίπτυχό μας για να πετύχουμε το στόχο μας για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί ως κοινωνικό αντιστάθμισμα» προσδιόρισε τον πολιτικό στόχο κι επισήμανε τη σημαντική συνεισφορά που είχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη νοσοκομειακή υποδομή, δεδομένου ότι με 17 εκατ. προϋπολογισμό, το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» αποκαταστάθηκε και αποτελεί πλέον τον δεύτερο ισχυρό πόλο περίθαλψης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας, σε χαιρετισμό του, τόνισε ότι από το προηγούμενο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, το 1/3 του προϋπολογισμού διοχετεύτηκε για υποδομές στα νοσοκομεία «Αγ. Ανδρέας» και Αγρινίου, ενώ με το νέο πρόγραμμα, προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση 12-13 εκατ. ευρώ που αφορά κυρίως το νοσοκομείο του Ρίου.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, ανέφερε ότι τα νοσοκομειακά ιδρύματα σε υψηλό επίπεδο και αυτό κυρίως οφείλεται στο ιατρικό προσωπικό και κατ’ επέκταση στο Πανεπιστήμιο.

 

Στο 104,3% η πληρότητα του ΠΠΝΠ

Ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, «Παναγία η Βοήθεια», Θόδωρος Πισιμίσης αναφέρθηκε στα ενεργειακά προβλήματα του νοσοκομείου, τονίζοντας: «Επί 29 χρόνια δεν έχει γίνει καμία σοβαρή αναβάθμιση για το ενεργειακό πρόβλημα που έχει το Ρίο. Έχουν βγει τα σίδερα έξω. Έχουμε ενεργοβόρα κλιματιστικά, χωρίς να έχουμε κλιματισμό». Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων δρομολογείται η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, με την κατασκευή κελύφους, ενώ θα αλλάξει και ο ηλεκτροφωτισμός.

Ο κ. Πισιμίσης θεώρησε ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του ΠΠΝΠ και άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά των επισκεπτών, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο τον πολιτισμό που έχουν». Περιέγραψε χαρακτηριστικά: «Έρχονται καπνίζουν στο διάδρομο και σβήνουν το τσιγάρο στον τοίχο. Ο πληθυσμός δεν σέβεται το νοσοκομείο. Έχουμε ευθύνη. Τα ΜΜΕ να κάνουν πολιτικό μασάζ».

Ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, τόνισε ότι το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με όλες τις ειδικότητες και χαρακτήρισε «παγκοσμίου βεληνεκούς» το επίπεδο των γιατρών.

Συνολικά στο Ρίο γίνονται 58.000 εισαγωγές το χρόνο, που αποτελούν το 20% της Δυτικής Ελλάδα, ενώ η πληρότητα είναι 104,3% τη στιγμή που υπάρχει άλλο νοσοκομείο στην ίδια υγειονομική περιφέρεια, με πληρότητα 0,14%(!).

Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κάθε χρόνο εξετάζονται 83.000 περιστατικά, ενώ 104.000 περιστατικά πηγαίνουν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, πιάνουμε ταβάνι από πλευράς χωρητικότητας και προσωπικού», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη τόνισε ότι το Ρίο έχει το 34% της 6ης ΥΠΕ, ενώ στα ογκολογικά φάρμακα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τον «Άγιο Σάββα». Οι χημειοθεραπείες που γίνονται στο Ρίο, δεν υπάρχουν αλλού -όπως είπε, καθώς γίνεται σύμπτυξη χημειοθεραπειών. «Στις τέσσερις η μία μας βγαίνει δωρεάν. Έχουμε κέρδος 326.000 ευρώ το τετράμηνο που πάνε σε υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε τεράστια αύξηση σε ασθενείς. Έρχονται ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη για εμβολισμό στον εγκέφαλο. Για εμβολισμούς υπάρχει μόνο ο Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα και από όλη την υπόλοιπη επικράτεια έρχονται στο Ρίο».

Ο κ. Πισιμίσης εκτίμησε ότι ανασφάλιστοι κοστίζουν 800.000 ευρώ το μήνα!

Σχετικά με τα φάρμακα, αν εξαιρέσει κανείς τα ογκολογικά φάρμακα που είναι τα πρωτότυπα, στα πιο κλασικά - κυρίως στα αντιβιοτικά, το Ρίο χρησιμοποιεί κατά 63% γενόσημα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν της τάξης 15%-20%. H ΥΠΕ αύξησε τον προϋπολογισμό στο φάρμακο κατά 7%.

Ο διοικητής του ΠΠΝΠ αναφέρθηκε σε νέες μονάδες, όπως για το διαβητικό πόδι, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ακρωτηριασμούς, ανακοίνωσε ότι σύντομα εγκαθίσταται νέος Γραμμικός Επιταχυντής - δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος θα λειτουργήσει Μονάδα για εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ το νοσοκομείο θα αποκτήσει μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας 1.300.000 ευρώ, δεν έδωσε όμως περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού, αναφέροντας ότι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, αναπτύχθηκε τριώροφος ξενώνας για τους συνοδούς των ογκολογικών ασθενών και διαμορφώθηκε νέος χώρος στάθμευσης με τη συνεργασία της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου, του Δήμο και της Ολυμπίας Οδού.

Καταλήγοντας υπεραμύνθηκε της επάρκειας του νοσοκομείου και ανέφερε με έμφαση: «Δεν υπάρχει άτομο που να έρθει στο ΠΠΝΠ και να φύγει λόγω έλλειψης υλικού, αντιδραστηρίων και γιατρών - Όποιος το πει θα είναι ταπεινός και ελεεινός συκοφάντης».

 

«Αγ. Ανδρέας»: Αυξημένη προσέλευση στα ΤΕΠ

Η Μαρία Ζαφειροπούλου, αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» τόνισε ότι πολίτες της Πάτρας, αγαπούν το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, που πλέον έχει πλήθος ειδικοτήτων, είναι υπερσύγχρονο και έχει ενισχυθεί πάρα πολύ το προσωπικό φύλαξης ώστε να διαφυλαχτεί η υπερσύγχρονη υποδομή του, ιδίως μετά την παράδοση του πολυώροφου, όπου εγκαταστάθηκαν ήδη το πρώην 409 και έπεται του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Περιέγραψε το νέο «πρόσωπο» του νοσοκομείου που λάμπει εσωτερικά και εξωτερικά και διαθέτει νέο, σύγχρονο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η προσέλευση στα ΤΕΠ είναι κατά 170% περισσότερη, την τελευταία πενταετία, φαινόμενο συνδέεται με ευπαθείς -οικονομικά και κοινωνικά- ομάδες. Για το λόγο αυτό, θα έχει περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς από το Ρίο, ώστε να είναι κοντά στις ευπαθείς ομάδες. Η κα Ζαφειροπούλου πρόσθεσε ότι ανασφάλιστοι και ογκολογικοί ασθενείς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο - τρία χρόνια.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια αναφέρθηκε σε μια καινοτομία του νοσοκομείου. Την εφαρμογή του προγράμματος Εν Τέχνως Θεραπεύειν. Πρόκειται για εικαστική παρέμβαση για τα δικαιώματα των ασθενών που υλοποιήθηκε με την εθελοντική συμβολή Πατρινών καλλιτεχνών και την ευγενική χορηγία επιχειρήσεων της πόλης. Εξήγησε ότι επιτυγχάνονται τρεις στόχοι, που είναι:

ΓΝΩΣΗ: Μέσα από την εικαστική παρέμβαση να γίνει πιο εύληπτη η γνώση των δικαιωμάτων των ασθενών.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Να μπει το πρώτο λιθαράκι στον εθελοντισμό στον χώρο της υγείας ώστε όσοι ακολουθήσουν να σχεδιάσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις δράσεις τους.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ: Η τέχνη να μπορέσει να ενώσει και να αφυπνίσει.

«ΑΝΤΙΔΟΤΟ» ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ: αφυπνώντας και να λειτουργώντας παρηγορητικά δεδομένου ότι τα έργα τέχνης στηρίζουν την ζωή, προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση και υπενθυμίζουν αξίες, που ίσως στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου ξεχνιούνται.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πιλοτική εφαρμογή αντικαπνιστικού προγράμματος, καμπάνια για «δωρεάν και ανώνυμο έλεγχο» από το κέντρο αναφορά HIV κ.ά.

 

20.000 παιδιά το πρώτο τετράμηνο στο Καραμανδάνειο

Η Διοικήτρια του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, Βασιλική Γεωργιοπούλου, αφού έκανε ιστορική αναδρομή στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σημείωσε ότι είναι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο, εκτός Αττικής και παρουσίασε στοιχεία για την λειτουργία του.

Όπως ανακοίνωσε η κα Γεωργιοπούλου, μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2017:

 • Παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός νοσηλευομένων παιδιών, καθώς περισσότερα από 2.000 παιδιά νοσηλεύτηκαν
 • Καταγράφηκε πολύ μεγάλος αριθμός εξεταζομένων παιδιών στα Εξωτερικά Ιατρεία. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν σχεδόν 20.000 παιδιά
 • Υπήρξε, ιδιαιτέρως μεγάλος αριθμός βιοπαθολογικών εξετάσεων, σχεδόν 50.000.
 • Ανάλογα αυξανόμενος είναι και αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων, σχεδόν 15.000.

Το Καραμανδάνειο διαθέτει Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (πρώην ΠΙΚΠΑ) - όπου γίνονται δωρεάν λογοθεραπεία εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία.

Επίσης ενισχύεται το παιδιοψυχιατρικό - ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, απ' όπου παρέχονται σημαντικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

Οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στον ευαίσθητο πληθυσμό των παιδιών περιλαμβάνουν:

 • Παιδιατρική εκτίμηση και νοσηλεία
 • Νοσηλεία προώρων νεογνών
 • Παιδοχειρουργική εκτίμηση και νοσηλεία
 • Παιδο-ορθοπεδική εκτίμηση και νοσηλεία
 • Παιδο-ΩΡΛ εκτίμηση και νοσηλεία
 • Παιδοψυχιατρική εκτίμηση και αντιμετώπιση
 • Απεικονιστική εκτίμηση νεογνών και παιδιών
 • Αντιμετώπιση ατόμων με μεσογειακή αναιμία
 • Ειδικές θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες, ψυχολογικές/ψυχιατρικές).

Η Διοικήτρια αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις αναβάθμισης, για τις οποίες έχει προχωρήσει η μελέτη δημιουργίας σύγχρονων χειρουργείων, ακουολογικού εργαστηρίου, ενώ προωθείται η δημιουργία ιατρείων για παιδοοφθαλμογική, παιδοαιματολογική, παιδιοκαρδιολογική εκτίμηση, όπως επίσης η στελέχωση και έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικής κλινικής για νοσηλεία παιδιών και εφήβων.

Η ιατρικοποίηση των φυσιολογικών διαδικασιών και ο έλληνας ασθενής

Προβληματισμός για την ιατρικοποίηση των υπηρεσιών κατατέθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η 6ηΥΠΕ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας για το 5ο Forum Υγείας. Στη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερη μνεία έγινε στον εξαιρετικά αυξημένο αριθμό καισαρικών, αντί φυσιολογικών τοκετών, που καταγράφονται και για μία ακόμη φορά υπήρξαν υπαινιγμοί ότι δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητες.

Το ζήτημα εισήγαγε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων η Μαρία Κιούρτη πρόεδρος του συλλόγου Μαιών Πάτρας, η οποία παρατήρησε ότι η χώρα μας έχει κατηγορηθεί για το μεγάλο αριθμό καισαρικών. «Τα ποσοστά στην Αχαΐα είναι πολύ υψηλά» είπε και πρότεινε να παρακολουθηθούν τα στοιχεία.

«Πάντα γίνονται για να διευκολυνθεί το πρόγραμμα του ιατρού και ελάχιστα για να εξυπηρετήσει πραγματικές ανάγκες» σχολίασε ο Δημήτρης Μιχάλης, διοικητής στο νοσοκομείο Αγρινίου και πρόσθεσε: «Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω , ήδη το υπουργείο έχει αρχίσει να το ψάχνει».

Σε αποκαλύψεις, για το ίδιο θέμα, προχώρησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος. «Το ζήτημα των καισαρικών, είναι ένα από τα πρώτα που είδαμε. Ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν τρεις - τέσσερις ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα που υπέβαλαν δαπάνες υπέρογκες με καταστροφικές συνέπειες. Σκεφτήκαμε ή ότι είναι πλασματικές ή οι κλινικές έπρεπε να κλείσουν» σχολίασε παραπέμποντας περισσότερο στην πρώτη ερμηνεία.

Από στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, προκύπτει ότι το 2014 επί συνόλου 92.148 γεννήσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία και Ιδιωτικά Μαιευτήρια, οι καισαρικές τομές αντιπροσώπευαν το 58,87%, δηλαδή 54,252 καισαρικές τομές. Για το 2015, με βάση τα προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό των καισαρικών ανήλθε στο 77,24%. Από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διαφαίνεται σημαντική αύξηση του ποσοστού καισαρικών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία των γεννήσεων στα ιδιωτικά μαιευτήρια, τα ποσοστά των καισαρικών τομών κυμαίνονται από 53% έως 64% στο σύνολο των γεννήσεων. Αντιστοίχως, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΥnet, το 2015,στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα ποσοστά καισαρικών κυμάνθηκαν από 20% έως 70% των γεννήσεων, με μέσο όρο 55,27%.Ενδεικτικό του υψηλού ποσοστού καισαρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ο αριθμός καισαρικών τομών σε επαρχιακό νοσοκομείο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα ποσοστά κυμαίνονται από 75% μέχρι 83%.

Υπέρ της …παρακολούθησης του φαινομένου των καισαρικών τάχθηκε και ο Θεόδωρος Πισιμίσης, διοικητής του ΠΠΝΠ. Στη σχετική της παρέμβασή η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, απέδωσε την τάση στον «Έλληνα ασθενή» και στη νοοτροπία από την οποία διακατέχεται να θέλει να κάνει του κεφαλιού του, ανεξάρτητα από τις ιατρικές κατευθύνσεις που του δίνονται. Πρόσθεσε άλλωστε ότι υπάρχουν και γυναίκες που από μόνες τους επιλέγουν τη λύση της καισαρικής.

Επίσης, από την πλευρά της η κα Κιούρτη, ζήτησε οι μαίες να απαλλαγούν από άλλα καθήκοντα και να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί. Έκανε εξάλλου αναφορά στις γυναίκες πρόσφυγες που καταφεύγουν στα νοσοκομεία και σχολίασε ότι ορισμένες φορές καταπατούνται τα δικαιώματά τους, γιατί είναι ελάχιστες οι γυναίκες γυναικολόγοι που υπηρετούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επιμένοντας, εξάλλου η κα Μαστοράκου ότι ο έλληνας ασθενής «κάνει του κεφαλιού του» αναφέρθηκε και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα. «Πλέον υπάρχει πρόβλημα με τα παιδιατρικά εμβόλια και των ενηλίκων. Δεν είναι τυχαίο που εξελίσσεται επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και αποδίδεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Έχουμε ειδοποίηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι κάτι συμβαίνει και στην Ελλάδα» τόνισε.

Παρεμβάσεις και σχόλια

«Βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική συγκυρία» τόνισε ο γιατρός Δημήτρης Μιχάλης, διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται και πρόσθεσε: «Ανήκουν εύσημα σε όσους υπηρετούν το σύστημα υγείας. Βρίσκεται σαφώς σε ανοδική πορεία. Έχει εγκαταλείψει το τέλμα κι έχει αρχίσει να μπαίνει σε αναζωογονητικής φάση». Υποστήριξε ωστόσο ότι «χρειάζεται να θέσουμε στόχους συγκεκριμένους, ανθρωποκεντρικούς. Να φύγουμε από το μοντέλο το ιατρικοκεντρικό και νοσοκομειοκοκεντρικό».

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε ότι «η πραγματικότητα είναι μία ότι ο κάθε πολίτης χρειάζεται τον καθοδηγητή του στο ζήτημα της υγείας κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά ο οικογενειακός γιατρός που χρειάζεται τους ειδικούς αρκεί να χρησιμοποιούνται συντονισμένα για να ωφελείται ο ασθενείς». Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να απαντήσει ότι με την ΠΦΥ καταργούνται στην πράξη οι ειδικότητες.

Πρόσθεσε όμως ότι απαιτείται έλεγχος παραγωγής ιατρικού δυναμικού. Δεν μπορεί να είναι 27.000 σε άλλες χώρες κι εμείς να είμαστε 85.000. «Διαφορετικά, θα συνεχίσουν τα μόνα ζώα στον πλανήτη που λέγονται ιατροί να παράγουν μόνα τους την τροφή τους» είπε παραπέμποντας σε ανάλογες αναφορές του καθηγητής των οικονομικών της υγείας Γιάννη Κυριόπουλο κι επισήμανε τον κίνδυνο να δημιουργούνται ιατρογενείς υπηρεσίες υγείας.

«Απόρροια αυτού του ιατρογενούς περιβάλλοντος είναι αυτό που συμβαίνει με τις καισαρικές», σχολίασε ο κ. Μιχάλης.

Παρουσιάζοντας εξάλλου, εν συντομία το νοσοκομείο Αγρινίου, ανέφερε ότι είναι σε πλήρη ανάπτυξη, η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί καθημερινά και σύντομα τοποθετείται διευθυντής και ή ΜΕΘ λειτουργεί με επτά κρεβάτια. «Λειτουργούν όλα τα τμήματα, κάποια δεν είναι όπως τα θέλουμε, αλλά θα τα διορθώσουμε» παρατήρησε.

Στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προς στα νοσοκομεία αναφέρθηκε διεξοδικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το δίκτυο ΠΦΥ, μελλοντικά να χρηματοδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχολιάζοντας τις νέες υποδομές του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, είπε πως εργάστηκαν και οι προηγούμενες Διοικήσεις για τη σημερινή εικόνα και πλέον πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μονάδα και δεν υπάρχει λόγος για ανταγωνιστική σχέση μεταξύ δύο νοσοκομείων. Δημιουργήθηκαν δύο υγειονομικοί πόλοι στην Πάτρα, για αυτό υποστήριξε ότι πρέπει να επανέλθει η ισορροπία στο σύστημα τν εφημεριών.

Ακόμη, εκτίμησε ότι χρειάζεται λειτουργική διασύνδεση Κέντρων Υγείας με τα Νοσοκομεία και τόνισε ότι είναι ευκαιρία για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, να διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός που να αποτελεί η Πάτρα υγειονομικό πόλο από την περιοχή της Ηπείρου μέχρι την Καλαμάτα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτσώνης, πρώην διοικητής στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας παρατήρησε ότι Κάθε νέα πολιτική ηγεσία μιλούσε για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς όμως να το υλοποιεί. «Το περιμένει όλος ο κόσμος. Οποιοδήποτε σχέδιο, θα είναι καλύτερο από το ανύπαρκτο» παρατήρησε. Αναφερόμενος εξάλλου στη θεσμικό πλαίσιο που δίνει ελεύθερη πρόσβαση στους ανασφάλιστους, έθεσε το ερώτημα: «Έχετε μετρήσει πόσοι δεν πληρώνουν το ασφαλιστικό ταμείο;». Με την έννοια ότι εφόσον είναι δεδομένη η περίθαλψη, μπορεί ο καθένας να σκεφτεί πως δεν χρειάζεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.

Last modified on Monday, 29/05/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας