Ένα πόρισμα που μας αφορά

Δήμος και Περιφέρεια μας προειδοποιούν με ανακοινώσεις τους από χθες για τα νέα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που προβλέπει η ΕΜΥ και η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα σε επίπεδο συσκέψεων και σχετικών ασκήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τακτή λειτουργία, που μέχρι σήμερα για την περιοχή μας αποδίδει.

Αποτελεί όμως ακόμη μεγαλύτερη προειδοποίηση για όλους το πόρισμα που έγινε γνωστό χθες από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και αφορά τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας (με τραγικό απολογισμό 24 νεκρούς).

Τι συμπεραίνεται από το σχετικό πόρισμα   της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης:

Ναι μεν οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι όντως η βροχόπτωση στον ορεινό όγκο (όρος Πατέρα) ήταν καταιγιστική, ότι αναφορικά με την πόλη της Μάνδρας είχε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων η ταυτόχρονη άφιξη των πλημμυρικών υδάτων των χειμάρρων Σούρες και Αγ. Αικατερίνης και μάλιστα στη μέγιστη παροχή τους -με τις κοίτες των ομώνυμων ρεμάτων να έχουν επιχωματωθεί, έως και... χαθεί κάτω από τον οικιστικό ιστό- αλλά, παράλληλα, με την έκθεσή τους αναδεικνύουν τις ευθύνες των δημόσιων υπηρεσιών, τόσο ως προς τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων όσο και ως προς... το μπάζωμα ενός εκ των δύο ρεμάτων, με το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας!

Μάλιστα μεταξύ των επισημάνσεών τους διαβάζουμε ότι για παροχές νερού τέτοιου ή παρόμοιου μεγέθους η ΠΕΟΕΘ (Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας – Θήβας) λειτουργεί ως κοίτη χειμάρρου με την κλίση του δρόμου να είναι μεγάλη και το οδόστρωμα να λειτουργεί ως πυθμένας της κοίτης με αποτέλεσμα να αυξάνει την ταχύτητα του νερού και τη συρτική του δύναμη,

Αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα της Μάνδρας σημειώναμε από αυτήν τη στήλη «όχι άλλες Μάνδρες» στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Τα διαχρονικά εγκλήματα που καταγράφονται από το πόρισμα της Μάνδρας είναι βέβαιο ότι αφορούν με παρόμοιο τρόπο και κοντινές δικές μας περιοχές με μπαζωμένα ρέματα και δρόμους που γίνονται χείμαρροι.

Επομένως καλές και χρήσιμες οι συσκέψεις και οι ασκήσεις ετοιμότητας που προσφέρουν και εντυπωσιακό επικοινωνιακό υλικό, πλην όμως χρειάζεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ξεσκονίσουν φακέλους και να αναζητήσουν πιθανές ομοιότητες με τη Μάνδρα και στην περιοχή μας.

Ας μην θρηνήσουμε πουθενά στη χώρα μας άλλα θύματα.    

Last modified on Monday, 08/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας