Εκλογές 2019

Αποκλειστική συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον Περιφερειακό Τύπο
Κυριάκος Μητσοτάκης : "Είναι καιρός η πατρίδα μας να μπει σε μια νέα, πιο φωτεινή, εποχή"
Νεκτάριος Φαρμάκης και Απόστολος Κατσιφάρας αναμετρώνται την Κυριακή 2 Ιουνίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Οι δηλώσεις των μονομάχων| Κώστα Πελετίδη - Γρηγόρη Αλεξόπουλου για το Δήμο Πατρέων λίγο πριν το 2ο γύρο
Οι θέσεις όλων των συνδυασμών για το 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Πατρέων
Σε β΄ γύρο η Δυτική Αχαΐα, Αιγιάλεια και Καλάβρυτα
Νεκτάριος Φαρμάκης & Απόστολος Κατσιφάρας στον 2ο γύρο των Περιφερειακών Εκλογών στη Δυτική Ελλάδα
Κώστας Πελετίδης & Γρηγόρης Αλεξόπουλος στο 2ο γύρο των Δημοτικών Εκλογών για το Δήμο Πατρέων
Έφτασε η ώρα της κάλπης
Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας : Θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε...
Εθελοντισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση
Βασίλης Αϊβαλής Πρόεδρος ΤΕΕ/ΔΕ : Συμμαχίες σε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης
Ερωτήματα ΣΠΟΕΠΠ προς τους Υποψήφιους Δημάρχους Πατρέων
Για μια Πάτρα βιώσιμη, ευρωπαϊκή πόλη
Οι θέσεις των υποψήφιων δημάρχων Πατρών για την πολιτική του βιβλίου στην Πάτρα
Ανοιχτή επιστολή της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών» προς τους υποψηφίους Δημάρχους Πατρών για το «Μουσείο Πόλης»
Ηλεκτρονική πλατφόρμα ΥΠΕΣ: Σε ποια εκλογικά κέντρα ψηφίζουμε
Διοργάνωση Ενημερωτικών Ημερίδων από την Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας για τις εκλογικές διαδικασίες
Η μορφή και οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων των Δημοτικών Εκλογών της 26ης Μαΐου 2019
Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος ΙΣΠ : Πράξη ευθύνης η ψήφος
Συνέντευξη στο Σύμβουλο Επιχειρήσεων για τις προσεχείς εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πως θα κατανεμηθούν οι σύμβουλοι στην Περιφέρεια και Δήμους της Αχαΐας
Τι αλλάζει με τον «Κλεισθένη Ι»-Πως θα γίνεται η κατανομή των συμβούλων
Οδηγίες προς υποψηφίους από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Δήμος Πατρέων - Αποτελέσματα 2014 και νέα δεδομένα
Τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών του 2014 και οι υποψήφιοι για το 2019
Επιπλέον Εκπτώσεις 20% χορηγούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για τη διακίνηση εκλογικού υλικού
Δήμος Δυτικής Αχαΐας : Τα αποτελέσματα του 2014 & οι υποψήφιοι για το 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές : Αναπροσανατολισμός στον πολιτισμό
Θανάσης Γιανναδάκης : Δηλώνω παρών με γνώση, εμπειρία και διάθεση για δουλειά…|dq|
Πολύχρωμες οι κάλπες της 26ης Μαΐου
Σε φόντο πορτοκαλί, γαλάζιο, μωβ και κίτρινο
Δήμος Καλαβρύτων : Τα Αποτελέσματα του 2014 και οι υποψήφιοι για το 2019
Τρύφωνας Φωτόπουλος υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος : «Συνεχίζουμε δυναμικά, μαχόμενοι για το καλό της Περιφέρειας»
Ψήφος στους ικανούς…
Δημοτικές Εκλογές 2019 : Οι σταυροί των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για το Δήμο Πατρέων
Περιφερειακές Εκλογές 2019 : Οι σταυροί των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ανακοινώθηκαν από το Πρωτοδικείο οι σταυροί των υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ποιοι εκλέγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων

Στο… μικροσκόπιο οι προκλήσεις και οι διαπιστώσεις στον διαγνωστικό τομέα της ΠΦΥ

Οι ίσοι όροι ανταγωνισμού των ιδιωτικών εργαστηρίων με τις κρατικές δομές και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους λειτουργούς της προκειμένου να αποτραπούν τα «λουκέτα», σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η προσβασιμότητα σε όλους, αποτελούν προκλήσεις στον διαγνωστικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι παραπάνω προτάσεις κατατέθηκαν, μαζί με την κραυγή αγωνίας λόγω της υποχρηματοδότησης, στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), στο πλαίσιο του 5ου Forum Υγείας.

O πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΠΕΔΥ Πατρών, Χαράλαμπος Μπονάνος εστίασε στις «πραγματικές» προκλήσεις στον διαγνωστικό τομέα, στην «αιμορραγία» των φωτεινών μυαλών στο εξωτερικό (περίπου 30.000 γιατροί έχουν φύγει) και στον αποκλεισμό 2,5 Ελλήνων ανασφάλιστων από το Σύστημα Υγείας. Περιέγραψε τα προβλήματα της καθημερινότητας στην ΠΦΥ, με τα μηχανήματα εν αχρηστία, το έλλειμμα τεχνικής υποστήριξης, την απουσία του «μικρού ταμείου» στις μονάδες, τις ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων, αλλά και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που θα αποψιλώσουν τις δομές κ.α. Χαρακτήρισε «φιλόδοξο εγχείρημα με αμφίβολα αποτελέσματα» το νέο νομοσχέδιο, ενώ σημείωσε πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική του ρεαλισμού και η συνεργασία.

«Ας διαχειριστούμε ορθολογικά το σύστημα και ας εκμεταλλευτούμε τις επενδύσεις και την υποδομή του ιδιωτικού τομέα, που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει με κανόνες, με αυστηρό έλεγχο προδιαγραφών και εξετάσεων ώστε να πάψει ο παραλογισμός του clow back και του rebate καθώς επίσης και την άναρχη ανάπτυξη διαγνωστικών κέντρων που οδηγούν σε στρέβλωση του συστήματος», κατέληξε.

Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΕΔΥ Αγ. Αλεξίου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις «πολιτικές προκλήσεις» αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. «Μετά από 15 νομοσχέδια οργάνωσης της ΠΦΥ, έχουμε ένα παράλυτο σύστημα. Ο υγειονομικός τομέας θέλει ξανά στήσιμο με ωφελούμενους τους ασθενείς, τους πολίτες, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν την αξιοπρέπεια που τους αξίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να καλύψει το έλλειμμα νομοθετικού πλαισίου για την ΠΦΥ, στο οποίο ο διαγνωστικός τομέας καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο, πως έχει ανοίξει «ομπρέλα» για τους ανασφάλιστους, ενώ παραδέχθηκε πως οι κρατικές δομές δεν επαρκούν και πως θα πρέπει να καθορίσει τον ρόλο του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, προς όφελος της κοινωνίας.

 

Στο 45% η υποκοστολόγηση

Στην άδικη μεταχείριση της πολιτείας με τα μέτρα υποχρηματοδότησης που λαμβάνονται για τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς που οδηγεί με ακρίβεια σε «λουκέτα» των μικρών και μεσαίων διαγνωστικών κέντρων επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του ΣΙΔΕΙΔΕΛ, Λυκούργος Γρηγοράκης, τονίζοντας πως έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση στα βιοπαθολογικά εργαστήρια, καθώς όσα κλείνουν δεν αντικαθίστανται.

Εστίασε στα μέτρα της άδικης μεταχείρισης: 1ον) Το τιμολόγιο των εξετάσεων έχει υποστεί τρεις μειώσεις από το 2012 μέχρι σήμερα με την πιο συντριπτική το 2016 και η υποκοστολόγηση αγγίζει το 45%. 2ον)Από το 2012 ο προϋπολογισμός βαίνει μειωμένος (σήμερα ανέρχεται στα 520 εκατ. ευρώ), 3ον) Προστέθηκαν 82 νέες εξετάσεις, οι οποίες θα εκτινάξουν τη αύξηση του οριζόντιο κουρέματος (έφθασε το 40%), δηλαδή από τους 12 μήνες εργασίας οι πληρωμές αντιστοιχούν στους 7 μήνες».

Καταλήγοντας, κάλεσε την πολιτεία να αλλάξει ρότα και να δώσει ανάσα στον χώρο για να αναβαθμιστούν οι παροχές των πολιτών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα στον διαγνωστικό τομέα της ΠΦΥ και προβαίνοντας σε αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους λειτουργούς της.

 

«Καθεστώς οικονομικής τιμωρίας»

Στη μεγάλη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην ΠΦΥ αλλά και στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο προβλεπόμενο πλαίσιο, αναφέρθηκε ο β’ αντιπρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ, Γιάννης Μάκκας.

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει χάσει από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,3 δις ευρώ και με τη σειρά του είναι ασυνεπής στις πληρωμές του στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας. Επιπρόσθετα, έχει εισάγει 86 νέες εξετάσεις στις καλύψεις του απέναντι στους ασφαλισμένους, χωρίς καμία πρόβλεψη για αύξηση του προϋπολογισμού απέναντι στα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, τα οποία εκτελούν όλες τις εξετάσεις που συνταγογραφούνται, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνονται από το νέο κόστος. Την ίδια ώρα αποζημιώνει τα δημόσια νοσοκομεία με τιμές ΦΕΚ και χωρίς συμμετοχή. Από τα στοιχεία μελέτης κόστους ωφέλειας προκύπτει κέρδος από τη δική μας της δουλειά για τον ΕΟΠΥΥ 56, 96%», ανέφερε ο κ. Μάκκας κάνοντας λόγο για «οικονομικής τιμωρία» σε βάρος τους. Καυτηρίασε ότι η ιδιωτική υγειονομική μονάδα δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης. Για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι εκκρεμούν από το 2010 (!) και ότι τα ποσά θα καταβληθούν «κουρεμένα», ενώ ανέφερε πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η υπογραφή της νέας σύμβασης.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, στην παρέμβαση του υπεραμύνθηκε της πολιτικής συνταγογράφησης, τονίζοντας πως έπρεπε να μπουν δικλείδες ασφαλείας, ανέφερε πως μειώθηκαν οι τιμές για να μπορεί η πολιτεία να πληρώνει, ενώ άφησε ένα «παραθυράκι» ανοικτό για αναμόρφωση του προϋπολογισμού σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι ανάγκες μετά την αύξηση των εξετάσεων.

Την συζήτηση συντόνιζαν η πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου και ο δ/ντής ΠΕΔΥ Αγ. Αλεξίου Βασίλης Κανελλόπουλος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, ο βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, οι οποίοι τόνισαν πως οι πολίτες θέλουν ποιότητα υγείας και πρόσβαση στο σύστημα.

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 29/05/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας