Αναπτυξιακά συνέδρια

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Αρκετή συζήτηση γίνεται τελευταία με αφορμή τα «αναπτυξιακά» ανοίγματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με τη διοργάνωση ανά την επικράτεια συνεδρίων και ημερίδων σε συνεργασία με υπομνήματα και διαδικασίες διαλόγου με τους τοπικούς φορείς κάθε περιοχής. Το θέμα έχει έλθει στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό και στην Πάτρα με την προετοιμασία που γίνεται για τη διοργάνωση του εδώ κυβερνητικού αναπτυξιακού συνεδρίου, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει τελικά αρχές Φεβρουαρίου.    

Καλό να γίνονται…

Όταν ξεκίνησε η Κυβερνητική πρωτοβουλία για την διοργάνωση Συνεδρίων για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας τον περασμένο Ιούνιο γράφαμε σε αυτήν τη σελίδα:

Η κίνηση αυτή, όσο και αν σχεδιάζεται (ως συνήθως) πρωτίστως ως κομματική φιέστα και δευτερευόντως επί της ουσίας και μόνο ότι επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση σε ένα κορυφαίο θέμα της χώρας, την πραγματική αλλαγή της παραγωγικής της βάσης, μπορεί να συμβάλλει στο να ενισχυθεί ο σχετικός διάλογος στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί αυτό τελικά είναι το ζητούμενο. Στην περιφέρεια της χώρας η βασική συζήτηση όσων την συγκροτούν να στραφεί στο πως θα αξιοποιήσει παραγωγικά τα πλεονεκτήματά της και κυρίως πως θα διαμορφώσει ανταγωνιστικό παραγωγικό προφίλ. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από τη μακρά δική μας εμπειρία μέσω του Forum Ανάπτυξης, που την αναγκαιότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης την έχουμε θέση στον πυρήνα της προσπάθειάς μας εδώ και χρόνια. Μάλιστα αποτελεί και κεντρικό ζητούμενο στη μεγάλη διαδρομή που έχουμε ξεκινήσει με το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης, με όραμα την παραγωγική σύνδεση του Δυτικού Άξονα. Χαιρόμαστε που πλέον και σε τοπικό επίπεδο αλλά και στο υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό υπάρχει μια αντίστοιχη κινητικότητα. Μέτρο σύγκρισης βεβαίως η ουσιαστική αναφορά ή όχι στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Και βεβαίως η αξιοπιστία όσων επιχειρούν αυτή την αναφορά.

Παρόμοιος ήταν ο σχολιασμός μας όταν και η Νέα Δημοκρατία επέλεξε μια παρόμοια διαδικασία για τα προσυνέδρια που διοργάνωσε τον περασμένο χρόνο σε όλη τη χώρα ενόψει του τελικού συνεδρίου της στα μέσα του περ. Δεκεμβρίου.

Χρήσιμα είχαμε χαρακτηρίσει τα προσυνέδρια και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το «Σχέδιο Ελλάδα». Αντίστοιχη θα είναι η προσέγγισή μας και κάθε αντίστοιχη προσπάθεια κάθε κόμματος, που ανεξαρτήτως προθέσεων αισθάνεται την ανάγκη να ανοίξει το διάλογο στην κοινωνία και αν αφουγκραστεί τις δικές της προθέσεις και προτάσεις.

Χρειάζεται φαντασία

Η δική μας πολύχρονη εμπειρία μέσα από τη διοργάνωση εκατοντάδων αναπτυξιακών εκδηλώσεων στη Δυτική Ελλάδα ( που πάντα έχει πρόθεμα της την «Ανάπτυξη») δείχνει όταν αυτές δημιουργούν ουσιαστικές διαδικασίες διαλόγου και απευθύνονται με πειστικότητα σε όσους αποκαλούμε «υγιείς δυνάμεις» του τόπου μας, τότε και μόνο τότε μπορούν να προσθέσουν χρήσιμα δεδομένα στο δρόμο για την περιβόητη ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι η ανάπτυξη και ειδικότερα η βασική προϋπόθεση της για τον τόπο μας, που είναι η παραγωγική του ανασυγκρότηση, δεν έχει αποκλειστικούς ιδεολογικούς ιδιοκτήτες και μας αφορά όλους.

Όσοι επομένως επιχειρούν να πρωταγωνιστήσουν, στην αναγκαία πλατιά συζήτηση που δειλά –δειλά τείνει να ανοίξει για την παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν κατανοούν την μερικότητά τους σε αυτήν, συνεισφέρουν αρνητικά και κυρίως την υπονομεύουν. Το ίδιο κατά τη γνώμη μας ισχύει και για όσους αποφεύγουν την όλη συζήτηση και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο όνομα της ιδεολογικής τους καθαρότητας.

Ειδικότερα για το Συνέδριο της Πάτρας που προετοιμάζεται από κυβερνητικής πλευράς με ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας θεωρούμε ότι τελικά μπορεί να έχει σε πολλά επίπεδο θετικό αντίκτυπο αρκεί από όλους να αντιμετωπιστεί με φαντασία. Οδηγούμαστε σε αυτό το συμπέρασμα για τρεις κυρίως λόγους:

-Γιατί παρατηρούμε μια ενδιαφέρουσα συμμετοχή στην διαδικασία της προετοιμασία του από πολλούς φορείς της περιοχής.

- Γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει ωριμότητα για να δοθούν ορισμένες ολοκληρωμένες απαντήσεις δια στόματος Πρωθυπουργού σε σημαντικά σε εκκρεμότητα θέματα της περιοχής (τέτοια που πλέον δεν χωρούν πολλά «ήξεις-αφίξεις» τύπου «Διακουμάρη» μιας αλλης εποχής)

- Γιατί σε μια άλλη ίσως κατεύθυνση έχει ενεργοποιήσει στην περιοχή μας και αγωνιστικές διαθέσεις, που όπως όλα δείχνουν θα εκφραστούν με άξονα το Δήμο της Πάτρας. Στο βαθμό που αυτές οι πρωτοβουλίες δεν πέσουν στην παγίδα του εντυπωσιασμού, του αρνητικού ακτιβισμού και της διάλυσης και στον όλο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση ενεργοποιήσουν την κοινωνία σε διάφορους χώρους έκφρασής της, και αυτή η παράλληλη διαδικασία συμβάλλει θετικά. Για παράδειγμα είναι θετικό ότι με αφορμή το συνέδριο το δημοτικό συμβούλιο Πάτρας έκανε ουσιαστική συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και καταγράφηκαν εκτενώς και οι θέσεις του Δήμου.  

Επί όλων αυτών θα επανέλθουμε.

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Friday, 12/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας