Εκλογές 2019

Ποιοι κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία
Περί ικανών…συνέχεια
Οι δικηγόροι στην πρώτη θέση στα επαγγέλματα των βουλευτών
Αποκλειστική συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον Περιφερειακό Τύπο
Κυριάκος Μητσοτάκης : "Είναι καιρός η πατρίδα μας να μπει σε μια νέα, πιο φωτεινή, εποχή"
Νεκτάριος Φαρμάκης και Απόστολος Κατσιφάρας αναμετρώνται την Κυριακή 2 Ιουνίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Οι δηλώσεις των μονομάχων| Κώστα Πελετίδη - Γρηγόρη Αλεξόπουλου για το Δήμο Πατρέων λίγο πριν το 2ο γύρο
Οι θέσεις όλων των συνδυασμών για το 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Πατρέων
Σε β΄ γύρο η Δυτική Αχαΐα, Αιγιάλεια και Καλάβρυτα
Νεκτάριος Φαρμάκης & Απόστολος Κατσιφάρας στον 2ο γύρο των Περιφερειακών Εκλογών στη Δυτική Ελλάδα
Κώστας Πελετίδης & Γρηγόρης Αλεξόπουλος στο 2ο γύρο των Δημοτικών Εκλογών για το Δήμο Πατρέων
Έφτασε η ώρα της κάλπης
Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας : Θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε...
Εθελοντισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση
Βασίλης Αϊβαλής Πρόεδρος ΤΕΕ/ΔΕ : Συμμαχίες σε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης
Ερωτήματα ΣΠΟΕΠΠ προς τους Υποψήφιους Δημάρχους Πατρέων
Για μια Πάτρα βιώσιμη, ευρωπαϊκή πόλη
Οι θέσεις των υποψήφιων δημάρχων Πατρών για την πολιτική του βιβλίου στην Πάτρα
Ανοιχτή επιστολή της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών» προς τους υποψηφίους Δημάρχους Πατρών για το «Μουσείο Πόλης»
Ηλεκτρονική πλατφόρμα ΥΠΕΣ: Σε ποια εκλογικά κέντρα ψηφίζουμε
Διοργάνωση Ενημερωτικών Ημερίδων από την Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας για τις εκλογικές διαδικασίες
Η μορφή και οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων των Δημοτικών Εκλογών της 26ης Μαΐου 2019
Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος ΙΣΠ : Πράξη ευθύνης η ψήφος
Συνέντευξη στο Σύμβουλο Επιχειρήσεων για τις προσεχείς εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πως θα κατανεμηθούν οι σύμβουλοι στην Περιφέρεια και Δήμους της Αχαΐας
Τι αλλάζει με τον «Κλεισθένη Ι»-Πως θα γίνεται η κατανομή των συμβούλων
Οδηγίες προς υποψηφίους από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Δήμος Πατρέων - Αποτελέσματα 2014 και νέα δεδομένα
Τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών του 2014 και οι υποψήφιοι για το 2019
Επιπλέον Εκπτώσεις 20% χορηγούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για τη διακίνηση εκλογικού υλικού
Δήμος Δυτικής Αχαΐας : Τα αποτελέσματα του 2014 & οι υποψήφιοι για το 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές : Αναπροσανατολισμός στον πολιτισμό
Θανάσης Γιανναδάκης : Δηλώνω παρών με γνώση, εμπειρία και διάθεση για δουλειά…|dq|
Πολύχρωμες οι κάλπες της 26ης Μαΐου
Σε φόντο πορτοκαλί, γαλάζιο, μωβ και κίτρινο
Δήμος Καλαβρύτων : Τα Αποτελέσματα του 2014 και οι υποψήφιοι για το 2019
Τρύφωνας Φωτόπουλος υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος : «Συνεχίζουμε δυναμικά, μαχόμενοι για το καλό της Περιφέρειας»
Ψήφος στους ικανούς…
Δημοτικές Εκλογές 2019 : Οι σταυροί των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για το Δήμο Πατρέων
Περιφερειακές Εκλογές 2019 : Οι σταυροί των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ανακοινώθηκαν από το Πρωτοδικείο οι σταυροί των υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ποιοι εκλέγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων

Η Ιατρική του «αύριο»

Ασθενείς που έχουν λόγο στη θεραπεία, επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής και μια σειρά άλλοι παράγοντες αλλάζουν άρδην το τοπίο στην παροχή ιατρικής φροντίδας κι επιβάλλον, συνεπακόλουθα τροποποίηση των προγραμμάτων ιατρικών σπουδών.

 «Αλλάζουν τα δεδομένα γρήγορα, περίπου 50 με 60% κάθε τέσσερα χρόνια» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας - διευθυντής παθολογικής κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, που μαζί με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, αποτέλεσαν το προεδρείο της εκδήλωσης που οργάνωσαν για το 5ο FORUM Υγείας ο ΙΣΠ και η Ιατρική Σχολή.

Για τη «νέα εποχή στην ιατρική επιστήμη», μίλησε ο Νικόλαος Ζούμπος, τ. καθηγητής Παθολογίας - Αιματολογίας και τα, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας ότι τα αίτια της ραγδαίας μετάβασης είναι κοινωνικά, οικονομικά, επιστημονικά και τεχνολογικά. Για το λόγο αυτό απαιτείται προετοιμασία των λειτουργών υγείας, αλλά και της κοινωνίας. Όπως είπε. η νέα είναι «’προληπτική, προγνωστική, προσωποποιημένη, με πρωτοβουλίες του ασθενούς, διακατέχεται από περισσότερη στόχευση και είναι πανάκριβη». αφού ανέλυσε τους παράγοντες στην επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που οδηγούν στις αλλαγές, ο κ. Ζούμπος εστίασε στις νέες προκλήσεις στην άσκηση της ιατρικής και επισήμανε ότι σχετίζονται με το μεταναστευτικό - προσφυγικό κύμα, την αύξηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την κλιματική αλλαγή. «Οι γιατροί πρέπει να προετοιμαστούν να υποδεχτούν τέτοιους ασθενείς» επισήμανε.

Συνοψίζοντας στα συμπεράσματα, ο κ. Ζούμπος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η τεχνολογική εξέλιξη και η επιστημονική πρόοδος έφεραν την ανάλυση του γονιδιώματος και τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις του στην διάγνωση και την πρόγνωση των νοσημάτων, ενώ παράλληλα η αναγεννητική ιατρική, οι νέοι τρόποι επεξεργασίας του DNA και η νανοτεχνολογία αλλάζουν τα δεδομένα στη διαγνωστική και τη θεραπευτική και οδηγούν σε παρεμβάσεις στην υγεία και την περίθαλψη, που ήταν αδύνατο να φανταστούμε λίγα χρόνια πριν.

«Η επίγνωση της νέας πραγματικότητας καθιστά αναγκαία την προσαρμογή του ρόλου του γιατρού, ο οποίος πρέπει να είναι ο συντονιστής σε ένα διευρυμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να είναι αρχικά ο ίδιος ενήμερος για τη μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και να κατανοεί τις νέες σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές και δεοντολογικές παραμέτρους» υποστήριξε ο κ. Ζούμπος τονίζοντας ότι «πρέπει να ενσωματωθεί ως κύρια κατευθυντήρια γραμμή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ιατρικών Σχολών».

Με την αλλαγή των προγραμμάτων ιατρικών σπουδών, συμφώνησε στη συνέχεια ο Διονύσης Μπονίκος ομότιμος καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας ότι «οι ιατρικές σχολές πρέπει να αναπροσαρμόσουν την αποστολή τους». Ανέφερε ότι το αμφιθέατρο έχει καταργηθεί κι έδωσε έμφαση σε διδακτικές πρακτικές όπως διδασκαλία σε μικρές ομάδες και case studies (μέσω συγκεκριμένων ιστορικών περιστατικών). «Είναι μια πρόβα για τη ζωή, αρέσει στους φοιτητές» και συνεχίζοντας παρατήρησε με νόημα ότι «πρέπει να διδάσκουν μόνο αυτοί που γνωρίζουν ιατρική».

Παράλληλα, μίλησε για την αναθεώρηση του ρόλου του νοσοκομείου, τον κατεξοχήν χώρο που εκπαιδεύονται οι γιατροί, γεγονός που εξ αντικειμένου επαναπροσδιορίζει συνολικά την ιατρική εκπαίδευση.

«Τα επόμενα χρόνια ο ρόλος νοσοκομείων θα αλλάξει ριζικά» είπε ο κ. Μπονίκος και προσδιόρισε: «Θα δέχονται κυρίως επείγοντα περιστατικά, θα εφαρμόζεται η πλέον σύγχρονη (και δαπανηρότερη) βιοϊατρική τεχνολογία, θα παρέχεται ποιοτικής, ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς το πρόβλημα των οποίων απαιτεί την συνεργασία ικανού αριθμού ειδικών που εργάζονται ως ομάδα. Τα Νοσοκομεία του εγγύς μέλλοντος θα ομοιάζουν με πύργους ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας από τους οποίους ομάδες ιατρών θα τηλε-παρακολουθούν ασθενείς προσφέροντας ένα standard ιατρικής φροντίδας το οποίο μέχρι πρότινος παρείχετο μόνο από μια υπερσύγχρονη ICU, θα εργάζονται καταλλήλως εκπαιδευμένοι ιατροί οι οποίοι λαμβάνοντας video calls θα επικοινωνούν με ασθενείς μέσω τηλεφώνων, e-mails ή τηλεδιάσκεψης». Προέβλεψε ότι συνεπάγεται η μεταφορά ιατρικής φροντίδας εκτός νοσοκομείου, γεγονός που περιορίζει τις νοσοκομειακές εισαγωγές περίπου στο ήμισυ του σημερινού αριθμού, περιορίζει το κόστος παροχής ιατρικής φροντίδας στο ένα τρίτο, βελτιώνει την ποιότητα παροχής ιατρικής φροντίδας διότι εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίβασης των ασθενών και μειώνει τον αριθμό των λοιμώξεων.

Το σχέδιο ανάπτυξης ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, παρουσίασε ο Αναστάσιος Τάγαρης διευθύνων σύμβουλος ΗΔΙΚΑ, εξηγώντας πως θα λειτουργεί σύντομα ο ιατρικός, ατομικός φάκελος, αλλά και τα μητρώα χρόνιων παθήσεων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και το διαδικτυακό σύστημα διαχείρισης ραντεβού που είναι σε εφαρμογή και παρέχει ανέξοδη διαδικασία, έναντι των πενταψήφιων αριθμών για τους οποίους οι πολίτες πληρώνουν 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δικλείδες ασφαλείας που θα εισαχθούν το επόμενο διάστημα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Μεταξύ άλλων εξετάζεται ο ασθενής να λαμβάνει κωδικό κατά την εκτέλεση της συνταγογράφησης τον οποίο θα πρέπει να λέει στον φαρμακοποιό και αυτό να πιστοποιεί ότι είναι παρών κατά την εκτέλεση της συνταγής.

Τέλος, ανέδειξε την αξία που έχει η σελίδα του πολίτη, καθώς, με τα πληροφοριακά συστήματα μπορεί να έχει δεδομένα, να κάνει ελέγχους , να ασκεί πολιτική και να εξοικονομεί πόρους.

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 17/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας