Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας

aivalis vasilisτου Βασίλη Αϊβαλή*

Το Τ.Ε.Ε. Τμ. Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε ενεργά στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας.

Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής όσο και μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΕ πραγματοποίησαν πληθώρα συναντήσεων με Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, ανώτατα στελέχη υπουργείων κλπ καθώς και με θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας. Παράλληλα δε, και πέραν της πολυάριθμης συμμετοχής μηχανικών, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας προέβη σε σειρά αξιόλογων παρεμβάσεων στις συνεδρίες παραδίδοντας παράλληλα στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης το πολυσέλιδο έντυπο θέσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο ως τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας κατάφερε σε μία σειρά από θέματα που απασχολούν την περιοχή μας να συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση κρίσιμων έργων υποδομής που αποτελούν διαχρονικά διεκδικήσεις του συνόλου των κοινωνικών και θεσμικών φορέων της περιοχής.

Στο μεγάλο θέμα του τρόπου διέλευσης της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής από την πόλη της Πάτρας, εδώ και ένα χρόνο το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ήταν εκείνο το οποίο μελέτησε, τεκμηρίωσε, διαβουλεύτηκε, ωρίμασε θέσεις και προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την περιοχή για δύο δεκαετίες. Κατάφερε να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους θεσμικούς Φορείς της πόλης και να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις. Έτσι κατάφερε με την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση να προτείνει λύση η οποία να είναι η βέλτιστη για τους πολίτες, αλλά παράλληλα να είναι τεχνικά και οικονομικά υλοποιήσιμη στα τιθέμενα πλαίσια. Η πρόταση την οποία έκανε εντάχθηκε στην συνέχεια από τον Υπουργό Υποδομών στις αναθεωρημένες προτάσεις του για την πόλη και η οποία εξαγγέλθηκε μόλις χθες στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Με τίτλο του συνεδρίου “Δίκαιη Ανάπτυξη” δεν θα ήταν δυνατόν να μην αρθούν μέσα από αυτό κάποιες από τις αδικίες που υπάρχουν εις βάρος του ευρύτερου δυτικού άξονα της χώρας. Μια από αυτές τις σοβαρές ανισορροπίες είναι η μη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια, για όλον τον δυτικό άξονα της χώρας. Μια μη ισόρροπη ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων η οποία προφανώς και δημιουργεί αναπτυξιακό έλλειμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανισορροπίας αυτής το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να δώσει δικαίωμα πρόσβασης της Δυτικής Ελλάδας σε φθηνή ενέργεια. Έτσι κατ’ αρχήν το ΤΕΕ/ΤΔΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου και με τη συνεισφορά του ΤΕΕ Τμ. Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε αρχικά στην τεκμηρίωση της βιωσιμότητας ενός έργου το οποίο θα παροχετεύει τις τρείς μεγαλύτερες πόλεις (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο) της Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο μέσω αποκεντρωμένων συστημάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, πετυχαίνοντας τον στόχο βιωσιμότητας. Ενώ εν συνεχεία προσπάθησε σε συνεργασία με την Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου Α.Ε. να ωριμάσει μελέτες, κοινωνία και θεσμούς. Έτσι μόλις χθες εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η κατασκευή από την ΔΕΔΑ ΑΕ δικτύου φυσικού αερίου και στις τρείς μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας εξασφαλίζοντας παράλληλα χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει έναρξη κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στις τρείς αυτές πόλεις το 2020.

Η τοποθέτηση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου είναι εδώ και καιρό γνωστή. Το ΤΕΕ πιστεύει ρητά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και επομένως θα πρέπει να διαχειρίζεται από φορέα με αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα. Έτσι έχει σαφώς προτείνει την σύσταση ενός φορέα διαχείρισης του φράγματος από τους Θεσμούς του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε θετικές τις εξαγγελίες που έγιναν σχετικά και πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει κοινή λύση από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας δημιούργησε εξελίξεις στην περιοχή.

Ταυτόχρονα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις με την συμμετοχή του και σε άλλες διεκδικήσεις όπως π.χ. η προσπάθεια απόδοσης του θαλασσίου μετώπου στην πόλη της Πάτρας και τους πολίτες της.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είναι ο επιστημονικός φορέας ο οποίος διαχρονικά παρουσιάζει τεκμηριωμένες θέσεις σε μεγάλα αναπτυξιακά, τεχνικά, επιστημονικά θέματα ενώ παράλληλα είναι ακηδεμόνευτος και χαρακτηρίζεται από συνέπεια και αξιοπιστία.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έχοντας ψηλά το αίσθημα ευθύνης θεωρεί ότι με το πέρας του συνεδρίου έγινε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση των ανωτέρω έργων. Όμως για να μπορέσουν οι εξαγγελίες αυτές να γίνουν έργα θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι πολίτες, αρμόδιοι και μή.

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε το έργο μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Συνεχίσουμε να δημιουργούμε εξελίξεις και να διεκδικούμε λύσεις για τον τόπο μας έτσι ώστε αυτός να γίνει καλύτερος για τους πολίτες του.

*Ο κ. Βασίλης Αϊβαλής είναι πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Ελλάδας

Last modified on Monday, 12/02/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας