Αλλαγή πλεύσης

Η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Novartis προκάλεσε έντονο προβληματισμό και δυσάρεστες εντυπώσεις.

Σε ένα θέμα, όπως η αποδεκτή από όλους κατασπατάληση δημόσιων  πόρων  στον πολύπαθο  χώρο της Υγείας επί δεκαετίες, που προσφέρεται για ουσιαστική συζήτηση και κυρίως ευρύτερες συγκλίσεις, είδαμε και ακούσαμε πρωτόγνωρα πράγματα.

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε από πολλούς και από τις περισσότερες πλευρές, η οξύτητα των αντιπαραθέσεων, οι απειλές  και μια σειρά από εκτός κάμερας γεγονότα που γίνονται γνωστά, δείχνουν ότι ο δημόσιος διάλογος σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού έχει εκτραχυνθεί σε επικίνδυνο σημείο.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της εύκολης θέσης για επιμέρους καταλογισμό ευθυνών, που βεβαίως υπάρχουν επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Προφανώς ήταν διαμορφωμένη σε μια κατεύθυνση προσπορισμού κομματικού οφέλους από κυβερνητικής σκοπιάς. Όπως και το κομματικό όφελος   πρωτίστως  καθόρισε και τη συμπεριφορά της  αντιπολίτευσης.

Θεωρούμε ότι η ουσία του όλου σκηνικού που στήθηκε αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκείται στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.

Αγνοείται πλέον το μείζον, που είναι οι τα οράματα και οι μεγάλες στρατηγικές. Αυτά υποτάσσονται στις τακτικές και στις μικρότητες.

Το καθοριστικό κτύπημα της διαφθοράς, η ισονομία και η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και το δικαίωμα στη διαφορά, προτάσσονται  αλα καρτ  ανάλογα με την κάθε φορά συγκυρία.

Οι ίδιοι πολιτικοί δεν διστάζουν σε μικρό σχετικά πολιτικό χρόνο να λέγουν και να πράττουν εντελώς διαφορετικά επί  ιδίων θεμάτων, αναλόγως σε ποια θέση βρίσκονται κάθε φορά (κυβερνητική ή αντιπολιτευτική). Τολμούν μάλιστα να ψελλίζουν αστείες δικαιολογίες (αν ερωτώνται γιατί αυτές τις μεταστροφές τους) προτάσσοντας πάντοτε το κατ’ αυτούς δημόσιο συμφέρον.

Από κοντά και τα περισσότερα ΜΜΕ. Που αναπαράγουν επιλεκτικά θέσεις και γραμμές ή  αν θέλετε τροφοδοτούν πολιτικές, παρέα και όχι απέναντι από την εξουσία κάθε μορφής.  Η επίκληση  δεκάδων πρωτοσέλιδων στην προχθεσινή συζήτηση το επιβεβαιώνει.

Την ίδια ώρα στον περίγυρό μας συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα. Εξελίξεις που απαιτούν επαγρύπνηση, εθνική συνεννόηση, συγκλίσεις. Εξελίξεις για το μέλλον της χώρας.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλοί σοβαροί πολιτικοί ακόμη στον τόπο μας και εδράζουν σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Γνωρίζουμε από τις ίδιες τις κατά καιρούς δηλώσεις τους ότι ασπάζονται τις παραπάνω απόψεις και κατανοούν τους κινδύνους. Κυρίως γνωρίζουν πόσο επικίνδυνη για την χώρα είναι η περαιτέρω απαξίωση στην κοινωνία της πολιτικής ως έννοια και περιεχόμενο.

Η ιστορία μας πληροφορεί με πολλούς τρόπους επ’ αυτού.

Οφείλουν να δραστηριοποιηθούν ζητώντας αλλαγή πλεύσης από όλους.

Last modified on Monday, 26/02/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας