Μπαράζ αντιδράσεων για το κλείσιμο της Γ΄Δ.Ο.Υ.

doyΚραυγή διαμαρτυρίας όχι μόνον από τους εφοριακούς υπαλλήλους αλλά και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων της Αχαΐας έχει προκαλέσει το σχέδιο συγχωνεύσεων που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση της Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών.

Όπως υποστηρίζουν το κλείσιμο της Γ’ Δ.Ο.Υ. μέσω της συγχώνευσής της, με την Α’ Δ.Ο.Υ., θα επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία για τους συναλλασσομένους φορολογούμενους πολίτες όχι μόνον της Πάτρας αλλά και των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθειας που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται από την εν λόγω υπηρεσία.

Η κατάργηση της Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών έχει προκαλέσει την αντίδραση των υπαλλήλων, οι οποίοι φοβούνται ότι η συγχώνευση των υπηρεσιών εκτός από ταλαιπωρία των πολιτών θα επιφέρει μειώσεις σε προσωπικό.

Ήδη, οι βουλευτές Αχαΐας έχουν κάνει παρέμβαση, ενώ το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας και άλλους φορείς, οι οποίοι ετοιμάζουν παρεμβάσεις, όπως ο ΣΕΒΙΠΑ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, κ.ά.

Νικολάου: «Δεν το αποδεχόμαστε»

«Το κλείσιμο της Β'-Γ' Εφορίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών μας, όπως και του Δήμου Ερυμάνθου. Δεν καταλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να δεχθούμε το γιατί εφόσον εξυπηρετεί πολίτες απομακρυσμένων περιοχών μας, θα πρέπει τώρα να εξαναγκαστούν στο να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για τις υποθέσεις τους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη μια τέτοια απόφαση.

Τόνισε πως οι φορολογούμενοι της Δυτικής Αχαΐας θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία καθώς στην Γ΄ Δ.Ο.Υ. Πατρών το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων που λειτουργεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος στην Κάτω Αχαΐα συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη οικονομική υπηρεσία.Για το θέμα, μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτ. Αχαΐας προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος.

Καρπής: «Ταλαιπωρία για τους δημότες»

Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο οποίος καλεί το Υπουργείο να επανεξετάσει το σχεδιασμό του, διότι το σχέδιο αποσκοπεί στην μείωση δαπανών εις βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών των φορολογουμένων. «Ο Δήμος μας είναι ορεινός και με αρκετούς ηλικιωμένους κατοίκους, οι οποίοι είναι αδιανόητο να τρέχουν στην άλλη πλευρά της Πάτρας για να εξυπηρετηθούν. Είναι σίγουρο πως μία τέτοια κίνηση θα δυσκολέψει τους φορολογούμενους πολίτες και τις συναλλαγές με τις οικονομικές υπηρεσίες, γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι», ανέφερε ο κ. Καρπής.

Μαρλαφέκας: «Αναγκαία η λειτουργία της»

Την παρέμβαση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, προκάλεσε η προωθούμενη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει και τη Γ ΔΟΥ Πατρών και να στείλει τις αρμοδιότητες στην Α ΔΟΥ, αφήνοντας ουσιαστικά την Αχαική Πρωτεύουσα μόνο με ένα οικονομικό κατάστημα.

«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε από την πλευρά μας με τεκμηριωμένο τρόπο να μην καταργηθεί η Γ΄Δ.Ο.Υ. προς εξυπηρέτηση των μελών μας και των πολιτών της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και της Ερυμάνθειας, διότι από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί προκύπτει η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της», δήλωσε ο κ. Μαρλαφέκας.

Παν. Κρίκης «Να ανασταλεί η απόφαση»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο για όλους», Παναγιώτης Κρίκης, τόνισε πως «μία τέτοια εξέλιξη εκτός από τα προβλήματα εξυπηρέτησης προκαλεί και μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων των φορολογουμένων που κοστίζουν σε χρήμα και χρόνο. Πρακτικά η ενέργεια αυτή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θέλει να λύσει και για το λόγο αυτό σας καλούμε να πάρετε πίσω την απόφαση αυτή και να παραμείνει η Β’- Γ’ Δ.Ο.Υ. ως έχει».

ΟΕΒΕΣΝΑ: Αρνητική εξέλιξη

H Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας δεν συμφωνεί με την συγχώνευση των Εφοριών της Α’ & Γ’ ΔΟΥ Πατρών. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε τα εξής: «Θεωρούμε αρνητική εξέλιξη για την περιοχή μας την κατάργηση της Γ’ ΔΟΥ. Η περιοχή αριθμεί περίπου 280.000 κατοίκους, εμπεριέχει ΒΙΠΕ & ΒΙΟ.ΠΑ και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από μία μόνο εφορία. Ειδικά ο όγκος των υποθέσεων που διεκπεραιώνει καθημερινά η Γ’ ΔΟΥ είναι μεγάλος, αφού τα όρια εξυπηρέτησης καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Επιπλέον ο όγκος των συναλλαγών, με την τεράστια γραφειοκρατία, θα δυσκολέψει εξαιρετικά τους συμπολίτες μας, αλλά και το ίδιο το προσωπικό των Υπηρεσιών. Δεν αρκεί η μίσθωση ενός μεγάλου χώρου για να εξυπηρετείτε άρτια ο κάθε συναλλασσόμενος. Ούτε η αύξηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών επιλύει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει καταμερισμός εργασιών και συναλλαγών. Η Πάτρα σαν τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της, είναι αδύνατον να εξυπηρετείται από μία μόνο εφορία και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η ύπαρξη τουλάχιστον δύο Οικονομικών Υπηρεσιών. Κοινή θέση όλων των φορέων της πόλης μας είναι η διατήρηση της Γ’ ΔΟΥ. Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω δράσεις».

Κατσανιώτης: «Πολλαπλά τα προβλήματα»

Ο βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπ. Οικονομικών για το ζήτημα και διερωτάται πως μία και μόνο Οικονομικών Υπηρεσία θα εξυπηρετεί το σύνολο τριών δήμων, ένας εκ των οποίων (η Πάτρα) είναι ο τρίτος μεγαλύτερος της χώρας. Αναφέρει, πως η απόφαση ελήφθη χωρίς επίγνωση των πραγματικών αριθμών και τονίζει πως «πέραν από τα πραγματικά επιχειρήματα που υπάρχουν και συνηγορούν προς την αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για μία γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας, ώστε η Αθήνα να μην επιβάλλει, χωρίς διάλογο και ουσιαστικές γνώσεις, τις αποφάσεις της σε όλη την υπόλοιπη χώρα».

Σημειώνει, δε, πως «το υπουργείο έρχεται να καταργήσει μία υπηρεσία που εξυπηρετεί τρεις δήμους και πάνω από 200.000 πολίτες, καθώς και τις επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, την ώρα που και η πρότερη κατάργηση της Β’ Δ.Ο.Υ. (και η συγχώνευσή της με τη Γ’) έχει ήδη προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην περιοχή» και ερωτά εάν προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφαση συγχώνευσης της Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών, δεδομένων και των επιχειρημάτων που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Νικολόπουλος: «Μεγάλη αναστάτωση»

Τη μεγάλη αναστάτωση που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη, τόσο στην εξυπηρέτηση του κόσμου όσο και στη μείωση προσωπικού, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Τονίζει πως οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της Γ ' Δ.Ο.Υ., στην οποία εξυπηρετούνται 120.000 φορολογούμενοι της Πάτρας θα είναι τεράστιες, οι ουρές θα είναι αναπόφευκτες και η ταλαιπωρία μεγάλη αν όλη η Πάτρα, η Δυτική Αχαΐα και η Ερυμάνθεια εξυπηρετούνται από ένα κτίριο. Επίσης, σημειώνει πως δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και διαφόρους φορείς και είναι βέβαιο ότι θα επηρεασθεί αρνητικά η συνεργασία των επαγγελματικών κλάδων που έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία των Δ.Ο.Υ., όπως οι λογιστές - φοροτεχνικοί, αλλά και οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός υποθέσεων, που δεν εξυπηρετείται μέσω του μηχανογραφικού συστήματος και απαιτείται η φυσική παρουσία στις εν λόγω υπηρεσίες.

Αντίθετος και ο Θ. Παπαθεοδώρου:

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο και έκανε λόγο για μια «κατάπτυστη απόφαση που το μόνο που θα επιφέρει είναι ταλαιπωρία στους φορολογούμενους πολίτες». Σημείωσε πως, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς να μπει λουκέτο σε μία ακόμη νευραλγική υπηρεσία στην περιοχή μας, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και δεκάδες εργαζόμενους.

Σύλλογος Υπάλληλων Δ.Ο.Υ. Αχαΐας

«Απαράδεκτο και επικίνδυνο»

Οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, απορρίπτουν το σχέδιο συγχωνεύσεων ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για το κλάδο τους και διαμηνύουν πως δεν θα δεχθούν καμία περαιτέρω συγχώνευση υπηρεσιών, χωρίς σχέδιο και προοπτική και καμία περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας.

Αναφέρουν πως το νέο σχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της Ανεξάρτητης Αρχής: «Μείωση Δαπανών μέσω μείωσης προσωπικού, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας» και τονίζει πως μέσα από την πρόθεση συγχώνευσης των δύο Δ.Ο.Υ. Πατρών (3η πόλη σε πληθυσμό της χώρας) σε μία οι 166 Οργανικές θέσεις εργασίας των δύο Δ.Ο.Υ. προβλέπεται να μειωθούν σε 125 (μείωση 25%) !!!, για τον ίδιο όγκο εργασίας, χωρίς καμία βελτίωση της δομής των υπηρεσιών μας, χωρίς βελτίωση υποστηρικτών δομών (μηχανογράφηση, υλικοτεχνικές υποδομές κ.λ.π).

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «η υπό συγχώνευση Γ΄Δ.Ο.Υ. Πατρών εξυπηρετεί 200.000 φορολογούμενους (110.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος) με μεγάλη γεωγραφική φορολογική αρμοδιότητα και πλήθος καθημερινών επισκέψεων από πολίτες. Η δε Α΄ ΔΟΥ Πατρών που είναι Α΄ τάξεως με τμήματα ελέγχου και δικαστικού (αρμοδιότητα σε όλο τον Νομό Αχαΐας & την Κεφαλονιά-Ιθάκη) έχει πολλές κενές οργανικές θέσεις και καθημερινά κατακλύζεται από πλήθος φορολογούμενων. H επιδείνωση των σχέσεων φορολογικής διοίκησης – φορολογούμενου πολίτη με την Οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, απορρίπτουν το σχέδιο συγχωνεύσεων ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για το κλάδο τους και διαμηνύουν πως δεν θα δεχθούν καμία περαιτέρω συγχώνευση υπηρεσιών, χωρίς σχέδιο και προοπτική και καμία περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας.

συγχώνευση των δύο Δ.Ο.Υ. είναι σίγουρο ότι θα έχει δυσμενές αντίκρισμα στον κοινωνικό ιστό της επί σειράς ετών δοκιμαζόμενης πόλης της Πάτρας. Το νέο κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Α΄ ΔΟΥ Πατρών αδυνατεί να στεγάσει τους συναδέλφους από την Γ΄ ΔΟΥ & αλήθεια τι θα απογίνουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι που δεν χωρούν στο πετσοκομμένο οργανόγραμμα; Θα μετακινηθούν άραγε με τη θέλησή τους και πού; Η επιχειρούμενη συγχώνευση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των υπαλλήλων των Υπηρεσιών μας, ώστε οι ίδιοι και οι υπηρεσίες μας να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές. Δεν έχει ως σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών & την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Αλλά εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, όπου ο μισθός μας θα συνδέεται με τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και την στοχοθεσία. Σχέδιο, που οδηγεί στη διάλυση του κλάδου μας με ανέφικτη στοχοθεσία, καθιστώντας αδύναμες τις Υπηρεσίες μας να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας.   Εκτιμάμε ότι οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις στην Πάτρα, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται πιλότος για το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. που θα ακολουθήσει στην επαρχία».

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας