Στο πόδι… ένα δις…

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην αγορά όλα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ».

Αφού «επωάστηκε» κοντά ένα χρόνο, εξαγγέλθηκε αρκετές φορές η ημερομηνία ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις σχετικές αιτήσεις, τελικά ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, για να μην λειτουργήσει όμως για αρκετές μέρες λόγω τεχνικών προβλημάτων από τη μεγάλη ζήτηση.

Τις ημέρες του 7ου Forum Ενέργειας όσοι παρευρέθησαν στην σχετική εκδήλωση με την παρουσία της συντονίστριας του σχετικού προγράμματος κας Νίκου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τα «μυστικά» του προγράμματος και κάποιοι φυσικά να διαμαρτυρηθούν(ηπιότερα από το αναμενόμενο) για τα τεχνικά προβλήματα και τις ταλαιπωρίες της πλατφόρμας.

Και ενώ από την Τρίτη άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση με δεδομένη την τεράστια ζήτηση και τον περιορισμένο προϋπολογισμό του έργου, είχαμε μόλις χθές μια νέα εξαγγελία από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη,

Ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί για το "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ", από τα 350 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι το τελικό κονδύλι θα αυξηθεί περαιτέρω, φθάνοντας στο 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στόχος του διπλασιασμού των κονδυλίων είναι να ενταχθούν επιπλέον 10.000 πολίτες, που πληρούν τα κριτήρια αλλά έχουν χαρακτηριστεί επιλαχόντες, ενώ η υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΚΑ.

Αν επιβεβαιωθεί μάλιστα η αύξηση στο 1δις. η αυξηση των οφελούμενων νοικοκυριών θα ανέλθει στις 20.000.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα:

-Ο τρόπος σχεδιασμού και κυρίως υλοποίησης κάποιων σημαντικών για την οικονομία προγραμμάτων γίνεται δυστυχώς πρόχειρα.

- Η αγορά, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τον χώρο της κατοικίας δείχνει, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο απραξίας, σημάδια κινητικότητας. Το τεράστιο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα το δηλώνει.

- Οι εξαγγελίες για διπλασιασμό και ίσως τριπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού, ενώ είναι θετική εξέλιξη, εντούτοις δείχνει πολιτική παλαιάς κοπής και όχι ένα μελετημένο σχέδιο ανάκαμψης ενός χιλιοταλαιπωρημένου τα χρόνια της κρίσης τομέα. Τι άλλαξε σε λίγες ημέρες στα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού για να υπάρξει αυτή η κατά τα άλλα πολύ θετική εξέλιξη;

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι έστω και έτσι το πρόγραμμα αυτή τη φορά θα κινήσει πραγματικά την αγορά και δεν θα την αφήσει για μια ακόμη φορά «στο πέριμενε…»       

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας