Εξοικονόμηση ενέργειας στον Πρωτογενή Τομέα

final 8Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας στον τομέα των καλλιεργειών, οι εναλλακτικές μέθοδοι παραγωγής και κυρίως οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό του κόστους παραγωγής, τέθηκαν επί τάπητος στο 7ο Forum Ενέργειας, στη συνεδρία με θέμα «Εξοικονόμηση ενέργειας στον Πρωτογενή Τομέα». Το μήνυμα που μεταδόθηκε σε όλους τους τόνους στην αίθουσα είναι ότι εναλλακτικοί τρόποι υπάρχουν αρκεί να μην χαθεί άλλος χρόνος και να υπάρξει μια ουσιαστική σύζευξη ενεργειακού και πρωτογενούς τομέα.

Μεγάλο ζητούμενο για μια ακόμη φορά είναι το νερό, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στον τομέα των καλλιεργειών για την επίτευξη ουσιαστικών στόχων.

Μείωση του κόστους

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση η εξοικονόμηση ενέργειας και τόνισε :

«Ως Περιφέρεια μπορούμε το κομμάτι της ενέργειας να το περάσουμε στην αγροτική παραγωγή για να μειώσουμε το κόστος.

Κάναμε το ΠΕΣΚΑ που αφορά περιφερειακό σχεδιασμό για κλιματική αλλαγή. Είναι κάτι αντίστοιχο με την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να έχουμε κατεύθυνση και στρατηγική»

«Διψάει» ο κάμπος

Από την πλευρά του ο Σάκης Μαυρόγιαννης περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της

Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, παρατήρησε ότι ακόμη και στις μέρες μας η σπατάλη νερού στις καλλιέργειες είναι τεράστια και κατέληξε «το νερό που έχει χαθεί είναι του καθενός από εμάς».  Επεσήμανε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της άρδευσης στην Δυτική Αχαΐα, όπου «όλη η περιοχή δεν έχει νερό να ποτίσει» και συμπλήρωσε ότι αντί οι φορείς από κοινού να επιδιώξουν να βρουν λύσεις «χάθηκαν» στο λαϊκισμό «όπου, όλοι οι άλλοι φταίνε   εκτός από εμάς».

Ζήτησε επίσης την βοήθεια όλων των φορέων για να γίνει πραγματικότητα η μεταφορά νερού   από την διώρυγα του Πηνειού, διαφορετικά η κατάσταση στην περιοχή θα είναι ζοφερή. Όπως σημείωσε «σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει νερό για την Δυτική Αχαΐα, ούτε για να ποτίσουμε. Πλέον οι γεωτρήσεις φθάνουν τα 180 μέτρα, όπου κάτω από αυτό το όριο υπάρχει πλέον νάτριο».

Το 1/3 του νερού καταλήγει στη θάλασσα

Ο Χρήστος Νικολάου, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, περιέγραψε, μια δραματική εικόνα που επικρατεί στον Πηνείο, όπου το 1/3 του νερού, αντί να διοχετευτεί στις καλλιέργειες, χύνεται στην θάλασσα. Έδωσε πάντως και έναν αισιόδοξο τόνο στην τοποθέτησή του, μιας και η δημοτική αρχή της Δυτικής Αχαΐας φρόντισε να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια η μεταφορά νερού μέσω της ένταξης του έργου στα 9 μεγάλα και σύνθετα έργα της χώρας, κάτι που του δίνει το πλεονέκτημα να μην κολλήσει στις καλένδες.

«Ήδη χρηματοδοτείται η μελέτη επικαιροποίησηςπροκειμένου τα δίκτυα να φθάσουν και στον τελευταίο καταναλωτή» τόνισε ο κ. Νικολάου και εξήγησε ότιτο συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια από τις μεγάλες διεκδικήσεις της περιοχής. Ως προς την ενέργεια, ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα, με τα νέα προγράμματα, σε πολλές ομάδες παραγωγών να   εξοικονομήσουν ενέργεια.

Ο ΓιωργοςΑγγελοπουλος, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο θα είναι οι πόροι εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τα βλέμματα στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή μας. Και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της εξοικονόμησης νερού δεν είναι ασύνδετο με την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Η επόμενη μέρα στην ενέργεια

Η Ευθυμία Βασιλακοπούλου, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ηπείρου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών και τις δυνατότητες άρσης των περιορισμών στην παραγόμενη ενέργεια.

Χρησιμοποιώντας τον όρο « Ενεργειακός Συμψηφισμός» κι επεσήμανε ότι ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο μοντέλο παραγωγή ενέργειας από έναν φωτοβολταϊκό σταθμό,   με μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού. Δεν υφίστανται όμως πλέον οι περιορισμοί εγκατάστασης στην παραγωγή του παρελθόντος, δηλαδή οι εγκαταστάσεις δεν είναι αναγκαίο να βρίσκονται στον ίδιο ή όμορο χώρο . Ανέφερε επίσης τα   σημεία -κλειδιά που αναμένονται να καταγραφούν στον ενεργειακό τομέα σε αυτής της κατηγορίας την παραγωγική διαδικασία , που είναι:

*Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει νόμιμος χώρος εγκατάστασηςτου φωτοβολταϊκού σταθμού, ενώ απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη σε περιπτώσεις μίσθωσης.

*Η διάρκεια των συμβάσεων συμψηφισμού είναι πλέον τα 25 έτη.

*Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλου δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας. Επίσης οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων του Ν.3874/2010.

 

Σπατάλη χωρίς όρια

Ο Νικόλαος Δέρκας, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γεωπόνος και πολιτικός μηχανικός, αναφέρθηκε στα προβλήματα των αρδεύσεων στην ελληνική γεωργία. Ο ίδιος εντοπίζει συχνή αστοχία μεταξύ αρδεύσεων και γεωργικής ανάπτυξης. Ως αιτίες για την υπερκατανάλωση νερού και τη δαπάνη ενέργειας κατά τον ίδιο είναι η ελλιπής συντήρηση των συλλογικών δικτύων.

Επίσης έχει διαπιστώσει λάθος μέθοδος τιμολόγησης του αγροτικού νερού, δηλαδή η χρέωση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αρδευόμενη έκταση και όχι με τον καταναλισκόμενο όγκο νερού.

Επιπρόσθετα καταγράφεται έλλειψη τεχνικής βοήθειας σε θέματα αρδεύσεων των αγροτών. Και αυτό γιατί, όπως παρατήρησε, οι τεχνικοί σύμβουλοι είναι συνήθως οι εμπορικοί αντιπρόσωποι των εταιριών πώλησης συστημάτων άρδευσης.

Ενεργειακό κόστος

Ο Ιωάννης Χατζηχρήστος, ενεργειακός σύμβουλος, επεσήμανε ότι στην χώρα μας το κόστος ενέργειας είναι υψηλό με αποτέλεσμα τα ελληνικάπροϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Έφερε μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα, για το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή μιας κονσέρβας   ροδάκινου (από την Νάουσα),που είναι σήμερα στο ένα ευρώ. Στα σούπερ-μάρκετ η συγκεκριμένη κονσέρβα πουλιέται 1.30 ευρώ.

Κατά τον κ. Χατζηχρήστο η ανάλυση του κόστους διαμορφώνεται ως εξής: «Το κόστος εργασίας είναι μόλις 8 λεπτά, ενώ το κόστος ενέργειας 60 λεπτά και τα υπόλοιπα είναι φόροι και άλλες δαπάνες. Η ίδια κονσέρβα ωστόσο στη Γερμανία πωλείται 0,95 ευρώ, αφού το κόστος ενέργειας εκεί είναι μόλις 0,35 λεπτά».

Ως λύση προέκρινε την ανάπτυξη του ανανεώσιμου φυσικού αερίου RNG, χαρακτηρίζοντάς το ως  στρατηγικής σημασίας, αφού μπορεί να παραχθεί από βιομάζα και να διανεμηθεί και μέσω των δικτύων φυσικού αερίου. Ήδη η πλειονότητα των Γαλλικών Αγροτικών Συνεταιρισμών επενδύουν σήμερα στο RNG για να προστατέψουν το κόστος παραγωγής τους. Ενώ τα αστικά κέντρα σε Σουηδία και   Αυστρία αρχίζουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και βιοαέριο από τα αστικά και γεωργικά κατάλοιπα, εγκαταλείποντας τις πρακτικές καύσης.

Ποιότητα όλο το χρόνο

Ο Κωνσταντίνος Κίττας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι στις μέρες μας η καλλιέργεια υπό κάλυψη (θερμοκήπια), αφού δίνει τη δυνατότητα για παραγωγή προϊόντων ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ήπια κατανάλωση σε νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εργασία. Επίσης, ανέφερε ότι οι καλλιέργειες στα θερμοκήπια παρουσιάζουν από τρεις έως πέντε φορές λιγότερη ανάγκη χρήσης νερού σε σχέση με τον ανοιχτό αγρό, κάτι που τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα.

Εκτίμησε ότι παρότι ο αγροτικός κλάδος είναι από τους σημαντικότερους στο σύνολο της παραγωγής, εντούτοις είναι ο πιο παραμελημένος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η γεωργική γη στην Ελλάδα αποτιμάται σε 38,2 εκατ. στρέμματα περίπου, περιλαμβάνοντας 860.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ο πρωτογενής τομέας απασχολεί κατά το έτος 537.000 άτομα, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 11,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.

«Η αξία της αγροτικής παραγωγής αναλογεί στο 5,4% του συνόλου της οικονομίας και αντιπροσωπεύει το 25% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Παραμένει όμως ένας τομέας υπό ασφυκτική πίεση, εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού με γειτονικές οικονομίες, όπως Βαλκανικές χώρες, Τουρκία κ.α.» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Είναι επίσης ένας κλάδος με αδυναμία δανεισμού, κάτι που θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων και έχει υψηλή εξάρτηση από τις επιδοτήσεις».

Περιορισμός της σπατάλης

 O Eπαμεινώνδας Μητρονίκας, επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Πατρών, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε αντλιοστάσια και εξήγησε πόσες κιλοβατώρες σπαταλούνται στις μέρες μας εξαιτίας των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής.

Τέλος, ο Παναγιώτης Παπαμιχαήλ, μέλος της μόνιμης επιτροπής πρωτογενούς παραγωγής του ΤΕΕ, τόνισε ότι επιδίωξη του φορέα είναι η   συμβολή των μηχανικών στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής. «Στόχος άλλωστε είναι η αποτελεσματικότερη συμβολή των μηχανικών στη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους παραγωγούς και στους φορείς του τομέα πρωτογενούς παραγωγής».

final 7  final 5  final 6 

Last modified on Monday, 26/03/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας