Οραματικές πρωτοβουλίες

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Στις 9 Ιουνίου του 2017 με αφορμή τότε την είδηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ότι εγκρίθηκε η αναπτυξιακή πρόταση για την μελέτη ιδεών σχετικά με την στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής ιδιαίτερης σημασίας, την Τεχνητή Λίμνη Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου), αναφερθήκαμε σε αυτήν τη στήλη στην έλλειψη ενός στιβαρού αναπτυξιακού οράματος στην περιοχή.

Τρεις ενδιαφέρουσες προτάσεις

Επανερχόμαστε σήμερα παλι με αφορμή τη προκήρυξη της «Μελέτης Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης της περιοχής του Φράγματος Πείρου –Παραπείρου (Τεχνητή Λίμνη Αστερίου)» από το Περιφερειακό Ταμείο της ΠΔΕ, που είναι στην ουσία ένας διαγωνισμός ιδεών με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις, για την ανάδειξη του φυσικού τοπίου και της ευρύτερης ενδοχώρας των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας. Μάλιστα σε σχετική δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο που στόχο έχει την ανάδειξη δυνατοτήτων και την τόνωση της ενδοχώρας. Παράλληλα όμως πρόκειται για μια ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία που εισάγει μια άλλη, διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση των κοινών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας ως αφετηρία τη στρατηγική της για την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών πόλων της περιοχής, αναζητά όλες εκείνες τις ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις και έργα που δίνουν αναπτυξιακή προοπτική. Όλα αυτά όμως ανακύπτουν μέσα από διαβούλευση. Ουσιαστικά οι ίδιοι οι πολίτες σχεδιάζουν την ανάπτυξη της περιοχής τους»

Επιπλέον πληροφορούμαστε ότι ότι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζει αντίστοιχο διαγωνισμό ιδεών για τη Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης της Λίμνης Τριχωνίδας στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, στην τελική φάση βρίσκεται η προετοιμασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορά την ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος και ανάπλασης περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, στο πλαίσιο του οποίου θα αναζητηθούν ιδέες ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες αλλά και οραματικές για την είσοδο της Πάτρας.

Αναζητώντας το «εμείς»…

Θεωρώντας ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες δημιουργούν πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον διαβούλευσης για το οποίο από τη θέση αυτή αλλά και συνολικότερα από τις όλες αναπτυξιακές δράσεις του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» υποστηρίζουμε σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια, θα μας επιτραπεί να επαναλάβουμε όσα σχετικά σημειώναμε και τον περασμένο Ιούνιο, θεωρώντας ειδικά εδώ την επανάληψη «μήτηρ σοφίας»:

Χρειάζεται ένα στιβαρό αναπτυξιακό σχέδιο   που να υπερβαίνει τις επιμέρους αντιθέσεις των φορέων της και να λειτουργεί ως «μπούσουλας» για την πορεία της προς το μέλλον. Ενός σχεδίου που υποτάσσοντας τα πολλά «εγώ» αυτού του τόπου θα στηρίζεται πρωτίστως σε ένα δυναμικό «εμείς». Που θα λαμβάνει υπόψη του τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Που θα προβάλλει την μεγάλη πολύχρωμη εικόνα της για το αύριο και όχι τις μικρές επιμέρους φιλοδοξίες κάποιων ,που περιορίζουν τον ορίζοντα τους στο σήμερα.

Η διατύπωση ενός τέτοιου οράματος προφανώς δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Απαιτεί πριν από όλα εκπαίδευση όλων μας σε μια τέτοια πορεία σύνθεσης. Είναι θετικό μήνυμα ότι το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο τακτικά και από πολλές πλευρές αυτή η αναγκαιότητα. Και ακόμη πιο θετικό ότι ορισμένοι φορείς της περιοχής συμπαρατάσσονται και προχωρούν ορισμένες διαδικασίες προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Η πολύπλευρη πρωτοβουλία για την ανάδειξη της περιοχής σε Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, που έχει ήδη δημιουργήσει το Patras IQ και άλλες συνεργατικές πρωτοβουλίες ως πρώτο βήμα, είναι θετικό δείγμα ότι κάτι κινείται. Όπως και η συμπόρευση δεκάδων φορέων που έχουν δημιουργήσει στην ΠΔΕ ένα δίκτυο επιχειρηματικότητας. Ακόμη και η επιχειρηματική συνεύρεση περί την Παναχαϊκή είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Το ζητούμενο είναι να πολλαπλασιαστούν παρόμοιες δράσεις. Τα κομμάτια του παζλ ενός σχεδίου για το αύριο του τόπου μας , που ως κεντρικό του τμήμα θα έχει την δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων σε αυτόν, θα πρέπει να βρουν τη θέση που τους πρέπει.

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

 

Last modified on Tuesday, 10/04/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας