Εκ μικρών άρξασθε…

pgialeniosΕίναι πραγματικά εντυπωσιακό: Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες, σε ό,τι αφορά την ποιότητα θαλάσσιων υδάτων και την προσφορά υπηρεσιών στους λουόμενους, κατέχει με 519 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Γαλάζια...και η Δυτική Ελλάδα

Στην σημαντική αυτή επιτυχία δεν είναι απούσα η περιφέρειά μας. Έτσι: Σε οκτώ ανέρχονται οι Γαλάζιες Σημαίες σε παραλίες της Αχαΐας, από επτά το 2017 με την προσθήκη του Ελαιώνα στην Αιγιάλεια, 8 για τις παραλίες της Ηλείας και 3 για την Αιτωλοακαρνανία.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέχει το 12% των συνολικών βραβευμένων ακτών, ενώ στη χώρα μας, πρώτος αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 89 σημαίες.

Τα κριτήρια του προγράμματος, για να δοθεί η γαλάζια σημαία αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αριθμητικά να πούμε ότι η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η ανακήρυξη αυτή αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Εχει θεσμοθετηθεί από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Να δούμε και τη βιτρίνα μας

Θα σταθούμε για μια ακόμη φορά στη μοναδικότητα της χώρας μας ως προορισμός που η δεύτερη θέση σε Γαλάζιες σημαίες απλώς το τονίζουν σε μια από τις πολλές αιτίες που υπάρχουν για να επιλεγεί από τους ταξιδιώτες της καλοκαιρινής περιόδου. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο να αξιοποιήσουμε σωστά όλες αυτές τις θετικές συγκυρίες που καθιστούν τον τουρισμό στη χώρα μας τον βασικότερο πυλώνα για την οικονομική της πρόοδο. Η περιοχή μας ειδικότερα που αντίθετα από ότι πιστεύεται από την πλειοψηφία των πολιτών διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα για να προσελκύσει ένα τμήμα από το λεγόμενο θεματικό τουρισμό. Το πρόβλημα πέραν από το να αποτελέσει κάτι τέτοιο κεντρικό στόχο όλων είναι να μπορέσουμε πλέον να «πακετάρουμε» σωστά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα μας. Ξεκινώντας βεβαίως από απλά πράγματα που όμως αποδεικνύονται τα σημαντικότερα. Στην Πάτρα για παράδειγμα με τις τόσες ομορφιές ως πόλη (οι αναγνώστες του Σ.Ε για παράδειγμα θα θυμούνται μια παλιότερη συλλεκτική έκδοση του ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ με μια πρωτότυπη περιήγηση στις αξιοθέατες πλευρές της πόλης που εντυπωσίαζε) αν σταθεί κάποιος στην εικόνα εισόδου του ταξιδιώτη απογοητεύεται. Είτε αυτή αφορά την εγκατάλειψη που φανερώνουν οι οδικοί είσοδοι από Ανατολή και Δύση στην πόλη, είτε αν δει το τι βλέπει κανείς στην πλ. Τριών Συμμάχων και Αγίου Ανδρέου.

Παρόμοια τέτοια μικρά είναι πολλά στην πόλη. Από καθαριότητα, άναρχη βλάστηση, κλειστά καταστήματα σε πλήρη εγκατάλειψη, φθαρμένα πεζοδρόμια κ.ά.

Ο Δήμος της Πάτρας, που έχει και σωστά εστιάσει στο παραλιακό μέτωπο ως χώρο που μπορούν να χαίρονται και να αξιοποιούν οι πολίτες ταυτόχρονα μπορεί να το δεί μαζί με την υπόλοιπη εικόνα του και ως «βιτρίνα» για την εξωστρέφεια της Πάτρας. Που θα ταξιδέψει στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στο εξωτερικό μαζί με τις πολλές δυνατότητες της περιοχής βάζοντάς την πιο δυναμικά στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Ο συντονισμός με την Περιφέρεια, που πραγματικά έχει θέσει ψηλά το τελευταίο διάστημα την τουριστική προβολή της περιοχής, και με όλους τους φορείς μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν σημαντικά νέα δεδομένα.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας