Πρόσφυγες: Οριακό σημείο

Τα σημάδια έχουν φανεί εδώ και  πολύ καιρό. Η μεγαλύτερη προειδοποίηση ήχησε τον περασμένο Μάρτιο  με το θανατηφόρο τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων στο ύψος της ΑΒΕΞ στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 24χρονος Αφγανός πρόσφυγας. Και η κορύφωση ήλθε με τη δολοφονία του 20χρονου Αφγανού λίγες ημέρες πριν  με τον αναγνωρισμένο δράστη να διαφεύγει και την πολιτεία να δείχνει πλέον να ενεργοποιείται, χωρίς βεβαίως ακόμη ορατά αποτελέσματα.

Σε σχετικό άρθρο στην έντυπη έκδοση της 11ης Μαΐου γράφουμε για όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής στην Αθήνα αλλά και όσα έλαβαν χώρα από την επίσκεψη αρμόδιων κλιμακίων τις προηγούμενες ημέρες από την Αθήνα και τις συναντήσεις τους στην Πάτρα.

Θεωρούμε ότι το μήνυμα έχει πλέον ληφθεί. Το δείχνουν οι πολλαπλές  σχετικές ανακοινώσεις του πολιτικού προσωπικού του νομού.  Ενδεικτική και η πρόσφατη  επιστολή  της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, προς την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, όπου ξεκάθαρα θέτει την απουσία της πολιτείας  «σε κάθε επίπεδο και οι δεσμεύσεις για ενίσχυση με μέσα, αστυνομικό και λιμενικό προσωπικό» αλλά και επισημαίνει την ουσία του προβλήματος: «Εκατοντάδες αλλοδαποί παρά τις υποσχέσεις για ήπια μετακίνηση παραμένουν απέναντι από το λιμάνι, διότι οι ελάχιστες μετακινήσεις τους καλύπτονται από νέους που φτάνουν συνεχώς στην Πάτρα. Η διαμονή σε ετοιμόρροπα κτίρια επιπέδου σκουπιδότοπου συνεχίζει, οι επιθέσεις για είσοδο στο λιμάνι πολλαπλασιάζονται ακόμα και με τακτικές αντιπερισπασμών, και τώρα προστίθεται και ο φόβος των αλλοδαπών, των κατοίκων της περιοχής αλλά και ένστολων αφού φαίνεται ότι υπάρχουν μετανάστες που οπλοφορούν».  

Τα ερωτήματα συγκεκριμένα και τα έχουμε ξαναθέσει από την στήλη αυτή:

-Γιατί δεν αναζητούνται οι σύνδεσμοι όλων αυτών των απελπισμένων ανθρώπων που τους υποδεικνύουν την Πάτρα ως διέξοδο και που είναι βέβαιο ότι τους κρατούν ενήμερους για ότι συμβαίνει. Μια προσεκτική παρατήρηση  στις ομάδες των μεταναστών που καιροφυλακτούν για να βρουν δρόμο διαφυγής μέσω κάποιου φορτηγού αυτοκινήτου δείχνει τη διαρκή επικοινωνία που έχουν μέσω κινητών και άλλων πηγών ενημέρωσής τους.

- Πως παρά τα όποια μέτρα λαμβάνονται καθημερινά  μέχρι τώρα ο πληθυσμός των μεταναστών δείχνει να ανανεώνεται;

-Που βρέθηκε το όπλο του φονικού και πόσοι ακόμα πρόσφυγες έχουν εξοπλιστεί αναλόγως;

Θεωρούμε πλέον ότι είμαστε σε καθοριστικό πλέον σημείο. Η δολοφονία του 20χρονου μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ουσιαστικών αποφάσεων που απαιτούν όμως συνεργασία όλων για την υλοποίησή τους.

Πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα αλλά και προκύψουν και άλλες παράπλευρες απώλειες, που αφορούν την ίδια την δυναμική του λιμένα της Πάτρας και την προοπτική του

      

Last modified on Friday, 11/05/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας