Να μην γυρίσουμε πίσω…

Να μην μείνουν στα χαρτιά οι αποφάσεις για τους πρόσφυγες ζητούσαμε στην προηγούμενη έκδοσή μας λίγες ώρες μετά την σύσκεψη του Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα και εκπροσώπους φορέων της Αχαΐας, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Τις θυμίζουμε: Σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια-κτίρια, διαρκής ενημέρωση και παρακολούθηση της μετεγκατάστασης, φύλαξη και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων από τους ιδιοκτήτες τους. Υπήρξε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Η συνέχεια ήταν πραγματικά συνεπής ως προς την πρώτη απόφαση της σταδιακής απομάκρυνσης των εκατοντάδων προσφύγων. Και έγινε με τρόπο που δεν προκάλεσε, και αυτό πιστώνεται στα θετικά όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Και η φύλαξη των εγκαταστάσεων λειτουργεί αυτή τη στιγμή, με ενεργοποίηση τουλαχιστον ως προς την ΑΒΕΞ της τράπεζας στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος για δράσεις αξιοποίησης, που ευχόμαστε να οδηγήσουν και στη δημιουργία μιας χρήσιμης αναπτυξιακής υποδομής για την περιοχή, αν ευοδωθούν προτάσεις που υπάρχουν για το χώρο
Στο μεταξύ ο δεύτερος φράκτης που έχει αναλάβει να φτιάξει ο ΟΛΠΑ, όπως όλα δείχνουν θα είναι σύντομα έτοιμος λειτουργώντας αποτρεπτικά στους σχεδιασμούς «απόδρασης» των απελπισμένων προσφύγων αλλά και όσων τους οδηγούν μέχρι την Πάτρα, επενδύοντας στις μέχρι τώρα ρωγμές του όλου συστήματος φύλαξης και πρόσβασης.

Φυσικά δεν πρέπει να αγνοηθούν, σε όλες τις από εδώ και πέρα ενέργειες και αποφάσεις, οι απόψεις ενός κεντρικού φορέα της πόλης, του Δήμου Πατρέων, που από θέση αρχής εμφανίστηκε αντίθετος με την διαδικασία απομάκρυνσης που ακολουθήθηκε αλλά και αρνείται το ρόλο του «χωροφύλακα» για ταλαιπωρημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξαρτήτως του ρόλου που διαδραμάτισε εις έκαστος σε αυτήν τη φάση του προσφυγικού θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι ώριμα για να μην επανέλθουμε στην πριν ολίγων ημερών κατάσταση.

Και αυτό δεν θα συμβεί αν κλείσουν τα «παραθυράκια» των επιτηδείων που αξιοποιούν τα περιθώρια που κάποιοι «από μέσα» τους δημιουργούν γιατί όπως έλεγε και ο αείμνηστος Καλογήρου «είναι πολλά τα λεφτά Αρη»

Υπάρχει εδώ αποφασιστικότητα των αρμοδίων;

Κοντός ψαλμός      

Last modified on Monday, 21/05/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας