Οι νικητές του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας της ΕΤΕ

ethniki trapeza new

Ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου ο 8ος διαγωνισμός καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας με την απονομή των βραβείων στις 9 ομάδες που πέρασαν στον τελικό Στον φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν 361 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από μέλη ΔΕΠ 9 δημόσιων πανεπιστημίων, με βασικά κριτήρια την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, το στάδιο υλοποίησης και τον σκοπό.

Η Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα ήταν η θεματική ενότητα που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτάσεις, ακολουθούμενη από το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι εξωστρεφείς και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν τον πιο δυναμικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Ενεργοποιώντας την κινητήριο δύναμη των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ενισχύουμε το ΑΕΠ, περιορίζουμε το braindrain, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα τα ταλέντα και βέβαια, συνεισφέρουμε στην εξυγίανση του επιχειρείν, βοηθώντας στην ανάπτυξη ενός νέου, πιο υγιούς οικονομικού μοντέλου.
Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που προσφέρει το EquiFund, ώστε να καταστήσουμε τη χώρα μας σημαντική δύναμη στην αγορά των επενδύσεων τεχνολογικών συμμετοχών και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.»

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της καινοτομίας για την επόμενη ημέρα της χώρας. Συγκεκριμένα, επισήμανε «η αύξηση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και της εργασίας αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η διεθνής συγκυρία είναι θετική για να πραγματοποιήσει η χώρα μας ένα άλμα ανάπτυξης, καθώς οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την ανάδειξη νέων ανταγωνιστικών παικτών. Μια τέτοια εξέλιξη είναι εφικτή για την Ελλάδα, δεδομένης της υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ειδικά των νέων, αλλά και της δυναμικής που μπορεί να προσδώσει η ακαδημαϊκή και επιχειρηματική Ελληνική Διασπορά«.

Η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου έκανε έναν απολογισμό των 8 ετών του Διαγωνισμού: «Στα 8 χρόνια που τρέχει ο Διαγωνισμός, έχουμε λάβει 3.060 προτάσεις από 5.120 συμμετέχοντες με την υποστήριξη 135 αξιολογητών και μεντόρων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος NBG Business Seeds, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει περισσότερες από 40 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργού οικοσυστήματος της χώρας. Το πρόγραμμα έχει διαθέσει συνολικά περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανεισμού, συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο, αλλά και βραβείων. Και τόνισε ότι « όλα τα επιτυχημένα διεθνή start up οικοσυστήματα βασίζονται στο ταλέντο, στις ευκαιρίες δικτύωσης, στη χρηματοδότηση και στην ύπαρξη υποστηρικτικών δομών. Αυτές ακριβώς είναι και οι βάσεις στις οποίες συστηματικά επενδύουμε στο NBG Business Seeds όλα αυτά τα χρόνια».

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο μόνιμος εκπρόσωπος του European Investment Fund (EIF) στην Ελλάδα, Jose Romano, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να γίνει κάποιος επιχειρηματίας στην Ελλάδα. Ένα δραστήριο και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, μία εξαιρετικά ταλαντούχα επιχειρηματική κοινότητα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή, τη σημασία αυτού του διαγωνισμού. Είναι τιμή μας, ως Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, να συμμετέχουμε σε αυτόν».
Τέλος, ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο κεφάλαιο του EIF από την Ελλάδα μια και το 11,6% του κεφαλαίου του προέρχεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας

Τα βραβεία
  • Το πρώτο χρηματικό βραβείο 20.000€ πήγε στους Θεοδόσιο Σαπουνίδη, Ιωάννη Κέδρο και Εμμανουήλ Χατζηγιάννη για το Cubes Codingένα εκπαιδευτικό σύστημα προγραμματισμού για παιδιά με ηλεκτρονικά τουβλάκια.
  • Το δεύτερο χρηματικό βραβείο 10.000€πήγε στους Παναγιώτη Τραχανιά, Κωνσταντίνα Μακρή και Γεώργιο Παπαγιαννάκη για την πρότασή τους με τίτλο OramaVR, μια πλατφόρμα εκπαίδευσης χειρουργών μέσω VR.
  • Το τρίτο χρηματικό βραβείο 6.000€ στους Γεώργιο Τσελεπίδη και Νικόλαο Κανόπουλο για την πρότασή τους Brite, ένα σύστημα ημιδιαφανών ηλιακών συλλεκτών για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων.
  • Το τέταρτο χρηματικό βραβείο 4.000€ στους Βασίλη Κυριμκυρίδη και Θοδωρή Τόκη για την πρότασή τους HappenApp, μια πλατφόρμα ελέγχου της ευχρηστίας του περιβάλλοντος εργασίας εφαρμογών για developers.

Απονεμήθηκαν επίσης 5 πέμπτα χρηματικά βραβεία, 1.500€ στους:

  • Αλέξανδρο Αλεξόπουλο για την πρόταση ErgoSensePro, μια πλατφόρμα επιστημονικής ανάλυσης και προσέγγισης για την προπόνηση βαρέων βαρών και όχι μόνο.
  • Χρήστο Κούτα για την πρότασή holidayemotions.com, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη προσέγγιση στην «τουριστική Ελλάδα»
  • Παναγιώτη Παρτσινέβελο, Δημήτρη Χατζηπαράσχη, Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη και Ηλία Λόττα για την πρότασή τους B.pART, για μια πλατφόρμα χωρο- χρονικής ψηφιακής αλληλεπίδρασης σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους σε πρώτο πρόσωπο.
  • Μάνο Πατεράκη και Λευτέρη Φάρμακα για την πρότασή τους Plazz, μια πλατφόρμα εύρεσης και κλεισίματος θέσης σε ξαπλώστρες σε παραλίες και πισίνες.
  • Στην ομάδα των Κυριάκου Χατζηδημητρίου, Ανδρέα Συμεωνίδη, Θεμιστοκλή Διαμαντόπουλου και Μιχάλη Παπαμιχαήλ για την πρότασή Cyclopt, μια πλατφόρμα ελέγχου και ταχύτερης ανάπτυξης εφαρμογών.

H Holiday Emotions και ο Σ.Ε

christos koutasΣτους βραβευθέντες του διαγωνισμού της ΕΤΕ και η μοναδική τουριστική πλατφόρμα www.holidayemotions.com. Με τη σημαντική αυτή πλατφόρμα ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» συνεργάζεται από τις αρχές του 2018 αξιολογώντας τη σημαντική δυναμική της στον στρατηγικό στόχο για τη χώρα να γίνει ποιοτικός τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο.

Ηδη, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκδηλώσεις παρουσίασης της πλατφόρμας στην Πάτρα και σε αυτήν τη φάση δημιουργούνται τα πρώτα «οικοσυστήματα» συνεργατών από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών που θα αποτελούν και τους βασικούς υποστηρικτές της προσπάθειας η περιοχή μας να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός. Η βράβευση της www.holidayemotions.com στο διαγωνισμό της ΕΤΕ, πιστοποιεί τη σημαντική δυναμική της πλατφόρμας και τα ιδιαίτερα καινοτόμα στοιχεία της.

Στο μέσο της φωτογραφίας  ο ιδρυτής και CEO του Holiday Emotions κ. Χρήστος Κούτας παραλαμβάνοντας το βραβείο. 

Last modified on Monday, 06/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας