Στο κατώφλι μιας νέας εποχής

koumoutsosΤου Αθανάσιου Κουμούτσου

Η ιστορία, το παρόν και οι προοπτικές των ερευνών στην χώρα μας. Στην Ελλάδα ψάχνουμε για πετρέλαιο εδώ και 160 χρόνια. Ήδη από το 1848 αυστριακή εταιρεία πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή Έλος Κερί της Ζακύνθου. Η ύπαρξη επιφανειακού πετρελαίου προκαλεί το ενδιαφέρον από τη αρχαιότητα και η χρήση ασφάλτου αρχίζει το 3.000 π.Χ. από τους κατοίκους του σημερινού Ιράκ. Ο Ηρόδοτος μας δίνει πληροφορίες καθώς το ονομάζει "άσφαλτον".

Στην αξιοποίηση κοιτασμάτων, ίσως οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες στο να δοθεί ένα τέλος στο μυστήριο που κρύβει ο πυθμένας των Ελληνικών θαλασσών. Κάθε χρόνο πληρώνουμε 12 με 14 δις. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, ποσά που αντιστοιχούν στο 4% - 5% του Α.Ε.Π., καθώς χρειαζόμαστε 110 εκατ. βαρέλια ανά έτος.

Σ΄αυτήν την ενδιαφέρουσα περίοδο πετρελαϊκών εξελίξεων στην χώρα μας, και το βλέμμα στραμμένο στη  Δυτ. Ελλάδα, η ανάπτυξη της εξόρυξης πετρελαίου και αερίου θα δημιουργήσει το νέο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην χώρα μας. Στο επίκεντρο η περιοχή της Δυτ. Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις περί τα 200.000.000 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό κόλπο σχεδόν διπλάσιο από το κοίτασμα του Πρίνου και με πιθανά κοιτάσματα σε βάθος μεγαλύτερο από τα 3.500 μ., οι επενδύσεις θα φθάσουν σε πρώτη φάση 35 εκατ. και σε πλήρη ανάπτυξη τα 500 εκατ. στην περιοχή της Δ. Ελλάδας.

Τα επόμενα βήματα, και οι προτεραιότητες του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων έχοντας ως πρόσταγμα την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία περιβάλλοντος, είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα διαχειρίζεται στο εξής τα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Έρευνες και περιβάλλον, προφανώς πρέπει να δοθεί στίγμα στον συνδυασμό της αποτελεσματικότητας στις έρευνες και με την αποτροπή σε κάθε περιβαλλοντική ρύπανση σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε. μετά από το ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού.

Πετρελαϊκοί κολοσσοί ρίχνουν άγκυρα στο Ιόνιο, οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα αναφέρουν από 140 δις. έως 1,1 τρις. το πιθανό κέρδος για τη χώρα μας σε βάθος 30 χρόνων.

Η προσέλκυση των μεγάλων της έρευνας στο χώρο των υδρογονανθράκων, θεωρείται προϋπόθεση για την επιτυχία του Ελληνικού προγράμματος στη εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου αφενώς και αφετέρου η έλευση των μεγάλων εταιρειών αποτελεί ένδειξη θετικών προοπτικών, καθώς αυτές βλέπουν  πιθανά κοιτάσματα προς αξιοποίηση.

Οι ενέργειες της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αχαΐας είναι η συμμετοχή της σε αντίστοιχα Forum Ανάπτυξης, (2014 & 2015 στην Πάτρα) ενημερώνοντας αφενώς τα μέλη της και αφετέρου δε την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Ελλάδας για την ανάπτυξη και τις εξελίξεις του τομέα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κ. Αθανάσιος  Κουμούτσος  είναι  Πτυχιούχος Μηχανολόγος  -   Ανακαίνιση Κτιρίων Μηχανικού Τ.Ε. Πρώην Πρόεδρος   Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αχαΐας & νύν Α΄ Αντιπροέδρος  και μέλος της  Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής (Κ.Δ.Ε.) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αχαΐας.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας