Ανεκμετάλλευτος  θησαυρός 

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Στον απόηχο όσων πολύ ενδιαφερόντων μάθαμε για τον Ιατρικό Τουρισμό και ευρύτερα για τον Τουρισμό Υγείας στο πρόσφατο 6ο Forum Υγείας μαθαίνουμε ότι σε εθνικό επίπεδο-εστω αποσπασματικά ακόμη υπαρχουν εξελίξεις που θα πρέπει η περιοχή μας να τις παρακολουθεί και να επιζητεί την συμμετοχή της.

Εξελίξεις που μας ενδιαφέρουν

Από το Υπουργείο Τουρισμού διβαζουμε σε σχετικό Δελτίο Τύπου ότι την Ελλάδα ως κορυφαίο προορισμό για Τουρισμό Υγείας  παρουσίασε ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γ.Τζιάλλας στην  ημερίδα του του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας (IHTC) στο Λος Άντζελες

O Γενικός Γραμματέας συμμετείχε στην ημερίδα για τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας και τις ευοίωνες προοπτικές του, που πραγματοποιήθηκε στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας (IHTC) και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών στην αμερικανική τουριστική αγορά και την προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού για τουρισμό υγείας.

Ο κ. Τζιάλλας παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας τα οποία συνοψίζονται στους ακόλουθους τομείς:

-Την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες

-Την υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και υποδομές

-Την ανάδειξη του εξαιρετικού κλίματος της Ελλάδας και της φυσικής ομορφιάς των προορισμών της

-Την προώθηση των δεκάδων αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών και κέντρων θαλασσοθεραπείας ανά την Ελλάδα

Ενώ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό τουρισμού υγείας και ευεξίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο του ιαματικού τουρισμού που διαμόρφωσε το Υπουργείο Τουρισμού και επέτρεψε την αναγνώριση δεκάδων αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών ανά την Ελλάδα και την ανάπτυξη νέων, ανακοίνωσε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ που θα προσφέρει τη δυνατότητα στους δήμους να αξιοποιήσουν τους ιαματικούς τους πόρους.

Επιπλέον, έκανε λόγο για το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των θεματικών τουριστικών προϊόντων της Ελλάδας, όπου βρίσκεται ως τις 27 Ιουνίου σε δημόσια διαβούλευση και ο τουρισμός υγείας αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, καθώς έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

Να βιαστούμε …

Λες και αντέγραψε ο γ.γ Τουρισμού όλα όσα συζητήθηκαν στις 2 Ιουνίου στο 6ο Forum Υγείας. Η υπερβολή στην αναφορά μας στοχεύει στο να επιβεβαιώσει αυτό που σημειώναμε στο κεντρικό μας άρθρο στην προηγούμενη μας έκδοση καταγράφοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης για τον Ιατρικό Τουρισμό στην περιοχή μας: H Δυτική Ελλάδα συγκεντρώνει αρκετές προϋποθέσεις για να αναπτύξει σημαντικές δράσεις Ιατρικού Τουρισμού και ευρύτερα Τουρισμού  Υγείας. Ήδη φορείς από το χώρο της Υγείας  και της Αυτοδιοίκησης ενεργοποιούνται  στην κατεύθυνση συντονισμού των επόμενων κινήσεων σε θεσμικό επίπεδο για  να ενταχθεί η Περιφέρειά μας στον χάρτη αυτού του σημαντικού παγκοσμίως ποιοτικού τουριστικού τομέα.

Με αφορμή και τη διαβούλευση για  νέο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των θεματικών τουριστικών προϊόντων της Ελλάδας, θεωρούμε ότι η θετική διάθεση που διατυπώθηκε στο 6o Forum Υγείας από τους αρμόδιους φορείς θα πρέπει σύντομα να μετασχηματιστεί σε πράξη. Οι επιστημονικοί φορείς με το συντονισμό του Ιατρικού Συλλόγου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με «όχημα» την «Συμμαχία  επιχειρηματικότητας» θα πρέπει το συντομότερο να περάσουν σε πράξεις. Από την πλευρά μας ως Σ.Ε έχουμε δηλώσει την διάθεση για ενεργό υποστήριξη καθε σχετικής πρωτοβουλίας που πραγματικά μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες στην περιοχή μας. Θεωρούμε ότι και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες από το ευρύτερο τουριστικό φάσμα αξίζει να πάρουν πιο ζεστά την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί πραγματικά πρόκειται  για ανεκμετάλλευτο θησαυρό.

Ο κ. Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας