40 χρόνια Χημικοί Μηχανικοί 

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Πρόσφατα γιορτάστηκαν  στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών  τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματός Χημικών Μηχανικών που άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979, κατά το οποίο εισήχθησαν οι πρώτοι φοιτητές.  Ο εορτασμός συνδυάστηκε με τη διοργάνωση του 1ου διήμερου Συμποσίου  Αποφοίτων  του Τμήματος  Ο Σ.Ε την ίδια ημέρα δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Προέδρου του Τμήματος  καθ. Δημήτρη Βαγενά που αναφέρθηκε στο ιστορικό αλλά και στα επιτεύγματα του κορυφαίου αυτού τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας.

Ένα τμήμα που πρωτοπορεί…

Είχα την τιμή και τη χαρά να παρευρεθώ στην εκδήλωση, που πραγματικά ήταν εντυπωσιακή  συγκεντρώνοντας εκατοντάδες αποφοίτους του τμήματος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ τους  κορυφαίοι επιστήμονες και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας  με διεθνή καταξίωση και  πορεία. Μια συνάντηση που δείχνει πόσο χρήσιμη και αποδοτική μπορεί να είναι η σταθερή σχέση του Πανεπιστημίου με τους αποφοίτους του, κάτι που ευτυχώς παρατηρούμε ότι αντιμετωπίζεται σοβαρα από τους υπευθύνους του την τελευταία περίοδο.

Έχουν πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τα δεδομένα του τμήματος που παρουσίασαν  στην εκδήλωση  ο πρόεδρός του  Δ. Βαγενάς αλλά και ορισμένοι από τους στυλοβάτες του όπως ο ομότιμος πλέον καθηγητής  Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Κώστας Βαγενάς αλλά και ο νυν αντιπρύτανης   καθ. του τμήματος Γιώργος Αγγελόπουλος. Συνοπτικά λοιπόν σήμερα το Τμήμα αποτελείται από 29 καθηγητές όλων των βαθμίδων, 16 μέλη ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, περίπου 30 μεταδιδάκτορες, 110 υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές και 850 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές. Στο σύνολο των χρόνων που πέρασαν αποφοίτησαν 2700 διπλωματούχοι χημικοί μηχανικοί και 280 διδάκτορες. Έχουν δημοσιευτεί περί τις 3000 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, που έχουν λάβει 26 αναφορές ανά εργασία κατά μέσο όρο. Οι ποσοτικοί και οι ποιοτικοί δείκτες είναι υψηλοί. Τις απόψεις αυτές επιβεβαίωσαν τόσο η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος το 2013, όσο και η πρώτη και μοναδική πανελληνίως διεθνής πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Από τον Σεπτέμβρη του 2017 το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε το πρώτο στην Ελλάδα τμήμα ΑΕΙ του οποίου το Δίπλωμα πιστοποιήθηκε μέσω του IChemE και του EngC στο επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων ως IntegratedMaster of Engineering. (Θυμίζουμε ότι αυτή η κορυφαία διάκριση του τμήματος παρουσιάστηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και στο 20ο Forum Ανάπτυξης τον περασμένο Νοέμβριο).

 Διδάγματα

Αναλυτικά η  σαραντάχρονη πορεία και τα  επιστημονικά επιτεύγματα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών καταγράφονται σε ένα πολυσέλιδο πολυτελές λεύκωμα που επιμελήθηκε επιστημονική ομάδα από μέλη του. Αλλά και σε ένα πολύ κατατοπιστικό Χρονολόγιο  του Τμήματος, που επιμελήθηκε ο ομότιμος καθ. Γ.Ν Παπαθεοδώρου, στο οποίο καταγράφεται παράλληλα με την πορεία του και η εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια γενικότερα του Πανεπιστημίου της Πάτρας. (Εκδηλώσεις σαν αυτή των Χημικών Μηχανικών, αλλά και η αντίστοιχη πριν κάποιους μήνες για τα 40χρονα του Γεωλογικού, όπως και η εκδήλωση που προετοιμάζεται τον Φθινόπωρο για τα 40χρονα του τμ. Φαρμακευτικής – κάτι που ξυπνά μνήμες και δημιουργεί ξεχωριστά συναισθήματα και στον γράφοντα   αποτυπώνουν αυτό που είναι συνολικά το Πανεπιστήμιο μας: Ένας ζωντανός  οργανισμός της πόλης, ο κορυφαίος της, που δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν συνδέθηκε όσο πρέπει με την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή με αρκετά αρνητικά αποτελέσματα).

Σήμερα όμως αξίζει να σταθούμε σε ορισμένες  στιγμές ιδίως της πανηγυρικής πρώτης ημέρας του Συμποσίου, οπού κυριάρχησαν οι ανθρώπινες πλευρές όλου αυτού του πολύ ζωντανού «οικοσυστήματος» που συγκροτούν οι άνθρωποί  του διαχρονικά. Όπως οι αναφορές για τα πρώτα βήματα του Τμήματος για να αποκτήσει στέγη και όργανα σε μια Πανεπιστημιούπολη όπου ακόμη «έβοσκαν πρόβατα» κατά την διατύπωση ενός  από τους ιστορικούς καθηγητές του  που συνοδεύτηκε και με την ανάλογη φωτογραφική απόδειξη. Για τον αγώνα των πρώτων διδασκόντων αλλά και των πρώτων  φοιτητών του τμήματος για να βρεθούν πόροι για να οργανωθεί σε μια έντονη πραγματικά περίοδο με ραγδαίες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα που αντανακλούσαν άμεσα  στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αλλά και στιγμές «εφευρετικότητας» για να συμβιβαστεί η επιστημονική δραστηριότητα ενός τμήματος με διεθνείς συνεργασίες  με πολυήμερες περιόδους καταλήψεων και αναστολής δραστηριοτήτων του πριν κάποιες δεκαετίες.

Όπως αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς  η μεγάλη φροντίδα που έχει επιδειχθεί από τους διοικούντες το Τμήμα τα τελευταία χρόνια σε ζητήματα ασφάλειας, καθαριότητας και μια ολιστικής σχέσης όλων των μελών του με έμφαση στο κυριότερο μέλημα του την εκπαίδευση των φοιτητών του. Αυτά άλλωστε οδήγησαν και στην κορυφαία πιστοποίηση  μέσω του IChemE και του EngC. Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που αξίζει να μελετηθεί από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου μας.

Ο κ. Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων

Last modified on Monday, 02/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας