Περί «κρίσιμης καμπής»

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε φράσεις όπως «η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» όπως και πολλές άλλες αντίστοιχες, με το φόβο όταν  είναι  έτσι τα πράγματα να μην μπορεί κάποιος να αποδώσει την πραγματικότητα και την κρισιμότητα μιας περιόδου, ακριβώς γιατί η προηγούμενη κατάχρηση λέξεων και νοημάτων λειτουργεί κατά το γνωστό «λύκος στα πρόβατα».

Επικίνδυνος εθισμός

Στα παραπάνω ταιριάζει απόλυτα η συζήτηση που ξεκίνησε για την μεταμνημονιακή εποχή σε συνδυασμό βέβαια και με την προεκλογική περίοδο που αντικειμενικά θεωρούμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει. Παρατηρούμε λοιπόν ότι βασικό επιχείρημα που με διάφορες εκδοχές θα χρησιμοποιείται από όλους τους πολιτικούς και λοιπούς θεσμικούς πρωταγωνιστές την επόμενη περίοδο, είναι η κρισιμότητα των στιγμών και το ποιος μπορεί να τις διαχειριστεί καλύτερα από πλευράς εξουσίας και αποφάσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα που θεωρούμε ότι υπάρχει πλέον είναι ο εθισμός της κοινωνίας στην επανάληψη παρόμοιων θέσεων – με διαφορετικό κάθε φορά μανδύα ανάλογα από τη θέση στο πολιτικό σύστημα του κάθε πολιτικού φορέα  και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε όσους τις διατυπώνουν. Ο προσεκτικός μελετητής των κατά καιρούς σοβαρών, ως προς το τι ερευνούν, σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης δείχνει με καθαρό τρόπο τη γενικότερη δυσπιστία των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς γενικότερα, με κάποιες εξαιρέσεις που πάντα υπάρχουν απλώς να δικαιολογούν τον κανόνα.

Τολμούμε να πούμε ότι αυτή η δυσπιστία ενισχύεται και από το περιεχόμενο και την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, που με ευθύνη των κομμάτων αλλά και βασικών ΜΜΕ επικρατεί. Βλέπουμε έτσι μια διαρκή ανακύκλωση θεμάτων που στοχεύουν κυρίως στο σήμερα και στην εδώ και τώρα  κυριαρχία επί του αντιπάλου ενώ απουσιάζουν αυτά που αφορούν το αύριο και την προοπτική της χώρας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Δεν χρειάζεται κόπος  για παράδειγμα για να αντιληφθεί κάποιος ποια θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες στη χώρα. Μια διαρκής συζήτηση για αν βγαίνουμε ή δεν βγαίνουμε από τα Μνημόνια, ποιος μπορεί να διαχειριστεί την όποια έξοδό μας καλύτερα, ποιος χρέωσε περισσότερο τη χώρα, ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο διεφθαρμένος. Και  ταυτόχρονα λόγω της συμφωνίας με τα Σκόπια κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη περίοδο θα έχει το ποιος είναι περισσότερο πατριώτης, τι έγινε το 1913 και τα ’40, μιας  και το θέμα αυτό αποτελεί για πολλούς σωσίβιο ή ακόμη και καθαρτήριο.      

Για μια νέα αρχή

Έτσι θεωρούμε ότι η κρισιμότητα των στιγμών θα είναι για μια ακόμη φορά περιχαρακωμένη και θα περιθωριοποιήσει όλα αυτά που θα έπρεπε πραγματικά να μας προβληματίζουν ως χώρα και κοινωνία.

Η ουσιαστική  συζήτηση για μια νέα αρχή για τη χώρα που θα αφορά τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της δείχνει να απουσιάζει παρά τις σχετικές  πολιτικές «κορόνες»  που εκτοξεύονται. Οι πολιτικοί που αποτολμούν ένα τέτοιο λόγο περιθωριοποιούνται και στη πρώτη γραμμή προβάλλουν όσοι τα καταφέρνουν πιο αποτελεσματικά σε αποστολές εξόντωσης του αντιπάλου. Ο πολίτης εξακολουθεί να προσεγγίζεται με όρους θεατή σε μονομαχίες στο Κολοσσαίο και όχι με πειστική αντιπαράθεση προτάσεων και επιχειρημάτων

Για παράδειγμα, αν και το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποιες σοβαρές κινήσεις και από πλευράς κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση για να αναδειχθούν ζητήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έτσι όπως δείχνουν να εξελίσσονται τα πράγματα αυτή η προσπάθεια περισσότερο ως φύλλο συκής φαντάζει και λιγότερο  ως βασική στρατηγική επιλογή όλων.

Αν δούμε επίσης πως προσλαμβάνεται από τους πολίτες η όλη συζήτηση στη χώρα  για το τι συμβαίνει παγκοσμίως στον τεχνολογικό τομέα και στη λεγόμενη 4η Βιομηχανική επανάσταση αντιλαμβανόμαστε επίσης τη ρηχότητα της προσπάθειας και των επιχειρημάτων. Ακόμη και εδώ στην Πάτρα για παράδειγμα η όλη συζήτηση για το περίφημο 5G δείτε μέχρι σήμερα μέχρι ποιού σημείου προσεγγίζεται στη δημόσια συζήτηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων φορέων.

Προφανώς τα παραπάνω δεν μηδενίζουν σοβαρές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που επιχειρούν να δούμε όλοι το παρόν και το μέλλον με μια διαφορετική ματιά. Ως ένα καμπανάκι θέλουμε να λειτουργούν για τους νέους κινδύνους που έρχονται μέσα από την σκλήρυνση  της πολιτικής και την απουσία συνεννόησης για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας.

Τα επόμενα χρόνια είναι πράγματι κρίσιμα, βρισκόμαστε πραγματικά ενόψει ενός νέου προσανατολισμού για τη χώρα και την περιοχή μας και οφείλουμε όλοι ως πολίτες να συμβάλλουμε καθοριστικά για να μην χαθεί η πορεία. Τα χρόνια της κρίσης ας μας διδάξουν να μπορούμε να δούμε καθαρά προς τα πού αξίζει να πάμε και με ποιο περιεχόμενο στις αποσκευές μας. Αν αυτό ξεκαθαρίσει μέσα μας είναι ίσως ποιο εύκολο να κρίνουμε και με ποιους στο τιμόνι μπορεί να μην χαθεί ο προορισμός. 

Last modified on Monday, 16/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας