Πρεμιέρα εκπτώσεων σήμερα με… προσδοκίες

ekptoseis Σήμερα Δευτέρα 9 Ιουνίου και επίσημα ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις για τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας. Η αγορά ευελπιστεί να πάρει μια μεγάλη ανάσα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κίνηση ήταν υποτονική.

Ατύπως, η «βουτιά» των τιμών έχει ξεκινήσει ήδη στα εμπορικά καταστήματα, με τους εμπόρους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να «πάρουν» μια τονωτική ένεση, καθώς η αγορά αναστενάζει εδώ και μήνες.

Με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 31 Αυγούστου ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ενημερώνει τα μέλη του για το πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων όπως προβλέπεται από τον Νόμο.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή κυρώσεων και προστίμων λόγω λάθους.

«Επιβεβλημένη η διπλή αναγραφή»

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ ενημερώνει τα μέλη της για το πλαίσιο των εκπτώσεων και δίνει έμφαση στην αναγραφή των διπλών τιμών. «Η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης. Κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στις φετινές τακτικές χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει τον νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ισχύει για πάντα. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες που θα συμμετάσχουν στις εκπτώσεις, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, το ποσοστό έκπτωσης».

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Επίσης, η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ υπογραμμίζει πως σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Εφόσον το σχετικό πρόστιμο επιβληθεί για δεύτερη φορά για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, τότε αυτομάτως αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».

Β. Κορκίδης: «Ευελπιστούμε σε θετικό πρόσημο»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «...Οι φετινές θερινές εκπτώσεις ελπίζουμε να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην αγορά. Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό καθώς, οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα». Οι έμποροι σε μεγάλο βαθμό εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην τουριστική κίνηση και την «εισαγόμενη κατανάλωση» που αυτή την περίοδο εντείνεται ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, αυτή η βοήθεια υφίσταται, αλλά όχι για όλες τις πόλεις της χώρας και όχι για όλες τις περιοχές της Αθήνας. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις κυμαίνονται συνήθως σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 7 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν αυτοί οι αριθμοί, θα δώσουν σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων με τη προϋπόθεση ότι η ένταση του τουρισμού θα αποτυπωθεί με θετικά αποτελέσματα τουριστικών εσόδων στο σύνολο του ελληνικού εμπορίου. Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές, καλές καλοκαιρινές εκπτώσεις, καλές δουλειές και καλές αγορές...».

ΕΣΕΕ: 50.000 οικολογικές τσάντες

Στο πλαίσιο της έναρξης των θερινών εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ έθεσε στην διάθεση των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών 50.000 οικολογικές τσάντες, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές την περίοδο των εκπτώσεων. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια σχετικής πρωτοβουλίας της ΕΣΕΕ για την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αυτή αφήνει.

Διχάζει ξανά τον εμπορικό κόσμο το Κυριακάτικο άνοιγμα

Για μια ακόμη φορά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή του Ιουλίου διχάζει… Ο ΕΕΣΠ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018. Το πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00. Η πάγια θέση του Συλλόγου είναι ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας (πέραν των 2-3 παραδοσιακών Κυριακών). Η εφαρμογή του μέτρου στην πράξη καθώς και μελέτες του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) έχουν αποδείξει ότι δεν προκύπτει κανένα όφελος ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τους καταναλωτές. Το μόνον που επιτυγχάνεται είναι η μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις πολυεθνικές με αποτέλεσμα βλάβη στην εθνική οικονομία και περαιτέρω στραγγαλισμό των τοπικών επιχειρήσεων μέσα μάλιστα σε περίοδο βαθιάς και μακροχρόνιας κρίσης. Ο καταναλωτής επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα κληθεί να πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και ότι με την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας θα απολαμβάνει χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες. Ο ΕΕΣΠ καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη του να παραμείνουν κλειστές την Κυριακή 15/7 και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα συνδιοργανωθούν με συλλόγους και φορείς της πόλης μας».

ΟΕΣΠ&ΝΔΕ: Η απόφαση στους Συλλόγους

Για το επίμαχο θέμα, η Ο.Ε.Σ.Π.& Ν.Δ.Ε. επισημαίνει ότι «οι Κυριακές δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στις εμπορικές επιχειρήσεις, πλην των δύο ή τριών Κυριακών των εορταστικών περιόδων. Εντούτοις, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επαφίεται στον εκάστοτε Σύλλογο, ανάλογα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις καταναλωτικές συνήθειες του κάθε τόπου».

Κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε συνεργασία με Συλλόγους και Σωματεία, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχθές το απόγευμα, αποφάσισαν να «απαντήσουν» με κινητοποιήσεις στην επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακής.

ΣΕΛΠΕ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος όσον αφορά στην λειτουργία της Κυριακής, όπως επισημαίνει ο αν. αντιπρόεδρος &  γενικός διευθυντής του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Ζαΐρης «στις 15 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από 11πμ έως 8μμ. Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 15 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές».

Last modified on Monday, 09/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας