Η Αχαΐα στο πλευρό των  πληγέντων της Αττικής

eborikosΈνα πελώριο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προκλήθηκε και στην Αχαΐα για την στήριξη των πυροπλήκτων της Αττικής, οι οποίοι βίωσαν μια ανείπωτη τραγωδία με 81 τουλάχιστον νεκρούς, πάνω από 190 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους.

Η εθνική τραγωδία που σημειώθηκε την περ. Δευτέρα με την εκδήλωση δύο μεγάλων πύρινων μετώπων στην Ραφήνα και την Κινέτα, συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο και παράλληλα προκάλεσε ένα τσουνάμι ευαισθησίας και ανθρωπιάς.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν η Αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, σωματεία και σύλλογοι για την παροχή βοήθειας με συγκέντρωση τροφίμων κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στις εκκλήσεις για αίμα για τις ανάγκες των τραυματιών.

Ρώρος: «Μεγάλη ανταπόκριση στην έκκλησή μας»

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων για την πολύνεκρη τραγωδία που προκάλεσαν οι φωτιές.

Σε έκτακτο Προεδρείο το οποίο συνεδρίασε γι’ αυτόν τον λόγο και έπειτα από επικοινωνία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγίων Θεοδώρων και τον Δήμο Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών απηύθυνε έκκληση στα Μέλη του και σε όσους επιθυμούν να βοηθήσουν για συγκέντρωση ξηράς τροφής (τυποποιημένα και συσκευασμένα είδη μπισκοτοποιίας, αρτοποιίας και κονσέρβες). Τα γραφεία του Συλλόγου στην πλατεία Γεωργίου κατακλύστηκαν από τρόφιμα και ήδη την Τετάρτη ξεκίνησε η πρώτη αποστολή βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Ε&ΕΣ Πάτρας Γιώργος Ρώρος ανέφερε τα εξής: «Η ανταπόκριση των εμπόρων και των πολιτών για βοήθεια στους πυρόπληκτους της Αττικής είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η προσφορά νέων ανθρώπων, μαθητών, φοιτητών. Μέσα από την τραγωδία αναδεικνύεται το αίσθημα αλληλεγγύης. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα μέλη του να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας) και κάλεσαν όλα τα Μέλη του Συλλόγου να πράξουν το ίδιο. Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών σε συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους και τους Δήμους των πληγεισών περιοχών θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τη συλλογή και την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης (μπισκότα, φρυγανιές, χυμοί, κονσέρβες, μωρομάντηλα, πάνες, είδη προσωπικής υγιεινής). Η συλλογή των προσφερόμενων ειδών γίνεται στα γραφεία του ΕΕΣΠ (πλατεία Γεωργίου Α΄25, 1ος όροφος, τηλ. 2610273257) και ώρες 9.00 – 14.00».

Επιμελητήριο: «Πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν»

Στο Επιμελητήριο Αχαΐας έγινε προχθές έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ με θέμα την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές συνανθρώπων μας.

Αποφασίσθηκε η πλήρης συνεργασία και υποστήριξη του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καλύπτοντας ανάγκες συσκευασίας και μεταφοράς αλλά και προσωρινής αποθήκευσης υλικού, τροφίμων και ρουχισμού. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου έχουν σπεύσει και προσφέρουν με δική τους πρωτοβουλία αγαθά και υπηρεσίες.

Από το Επιμελητήριο Αχαΐας θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τις ελλείψεις των πληγέντων και καλεί τα μέλη του να επικοινωνούν με τον ΕΕΣ στο τηλέφωνο 2610274444 πριν συνεισφέρουν οτιδήποτε θελήσουν μια και οι ανάγκες διαμορφώνονται συνεχώς.

ΟΕΒΕΣΝΑ: Υλική και χρηματική στήριξη

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΝΑ ανέφερε τα εξής: «Συγκλονισμένοι παρακολουθήσαμε μαζί με το πανελλήνιο τις βιβλικές καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και τον άδικο χαμό τόσων δεκάδων ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων και τις ολοκληρωτικές καταστροφές στους κόπους μιας ζωής. Εκφράζουμε ειλικρινώς τη λύπη μας και συλλυπούμαστε τις οικογένειες που έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά τα   βοήθεια και πέραν των άλλων θα καταθέσει και ένα σεβαστό ποσό στον ειδικό λογαριασμό αυτού του σκοπού για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών. Καλούμε και τα σωματεία – μέλη μας να συνεισφέρουν με όποιον τρόπο μπορούν. Είτε σε χρηματικό ποσό είτε σε είδη πρώτης ανάγκης (νερό, κονσέρβες, γάζες, ορούς, είδη προσωπικής υγιεινής), φέρνοντάς τα στην Ομοσπονδία μας - Αράτου 21- 1ος όροφος, καθημερινά από τις 8:30 το πρωί ως τις 2:30 το μεσημέρι, όπου θα καταγραφούν επακριβώς και θα προωθηθούν συγκεντρωτικά προς τις πληγείσες περιοχές και τους φορείς που οργανώνουν την σχετική βοήθεια (Ερυθρός Σταυρός, Περιφέρεια Αττικής κλπ).

ΣΚΕΑΝΑ: «Βοηθήστε σε ό,τι μπορείτε»

«Η χώρα ζει πρωτοφανή εθνική τραγωδία. Συνάδελφοι και συμπολίτες βοηθήστε σε ότι μπορείτε» ανέφερε η διοίκηση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας, η οποία από την πρώτη στιγμή έκανε έκκληση για βοήθεια, είτε στα γραφεία του ΣΚΕΑΝΑ Αράτου 21, 4ος όροφος στείλτε ή είτε στον Ερυθρό Σταυρό για τους πληγέντες των πυρκαγιών για την ανακούφιση τους (γάζες, φυσιολογικούς ορούς, αντισηπτικά, μάσκες μιας χρήσης, αλοιφές για εγκαύματα, πάνες, μωρομάντηλα, νερό, κονσέρβες και είδη ξηράς τροφής, άμεσης κατανάλωσης που δεν χρειάζονται ψυγείο).

Κάλεσμα και από τον Ιατρικό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη βαθιά οδύνη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Ραφήνας και Δυτικής Αττικής.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των πληγέντων περιοχών καλεί τα μέλη του Συλλόγου και τους πολίτες της πόλης μας να συμμετάσχουν στις υφιστάμενες εθελοντικές οργανωμένες δράσεις ενίσχυσης τους σε ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρακαλούμε όλους τους φορείς να εστιάσουν την εθελοντική τους δράση στις αυξημένες ανάγκες αιμοδοσίας των πληγέντων, να οργανώσουν συλλογή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ειδών σίτισης και αγαθών πρώτης ανάγκης που θα παραδοθούν στους πυρόπληκτους μέσω επίσημων φορέων. Υπάρχουν ήδη οργανωμένα σημεία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης στο Δήμο Πατρέων και στον Ερυθρό Σταυρό», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΙΣΠ Αννα Μαστοράκου.

Συλλυπητήρια από Πρυτανεία

Οι Πρυτανικές Αρχές και τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζουν τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς και δηλώνουν πως βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας για κάθε βοήθεια και παρέμβαση.

Χρήματα από τον Δικηγορικό

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, ως δείγμα ελάχιστης συμπαράστασης προς τους πληγέντες από τις Πυρκαγιές στην Αττική, αποφάσισε να καταβληθεί χρηματικό ποσό προς τον Ερυθρό Σταυρό και προς το Χαμόγελο του Παιδιού για το έργο που προσφέρουν στους πληγέντες.

Μεσίστιες οι σημαίες στην Περιφέρεια

Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες στο κεντρικό κτίριο, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία στην Αττική.

Ο κ. Κατσιφάρας εξέφρασε την βαθιά οδύνη του για τον χαμό δεκάδων συμπολιτών μας, στην μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε την χώρα μας.

Παράλληλα, εξέφρασε την μεγάλη ευγνωμοσύνη του στις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, που έσπευσαν και από τη Δυτική Ελλάδα, για να συνδράμουν στα πύρινα μέτωπα και να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Δήμος: Ενός λεπτού σιγή, ψήφισμα και βοήθεια

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ξεκίνησε την προχθεσινή συνεδρίασή του με ενός λεπτού σιγή, για τους νεκρούς συνανθρώπους μας στη Δυτική Αττική και αμέσως μετά, ενέκρινε ομόφωνα το εξής ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του σε όλους, όσοι έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, στους εκατοντάδες τραυματίες και σε αυτούς που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε μια στιγμή. Αυτό που τώρα προέχει, είναι η ολόπλευρη βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί, στους τραυματίες και πάνω απ’ όλα, σ’ αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, στους άστεγους με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Πατρέων θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις».

Εξάλλου, ο Δήμος από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους δημότες να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και βοήθειας, σαν ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής: Εμφιαλωμένο νερό Τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κ.λπ.), Φάρμακα (γάζες, «Μπεταντίν», παυσίπονα κ.λπ.), Παιδικά είδη (τροφές, πάνες, μωρομάντηλα κ.λπ.). Τα είδη θα συγκεντρώνονται στην οδό Κοραή 5 (απέναντι από τον Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα - Τράπεζα Τροφίμων Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου), καθημερινά, από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Και άλλοι φορείς

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν επίσης, στα γραφεία της ΝΟΔΕ Αχαΐας, Φωτεινό Αστέρι (Ελευθερίου Βενιζέλου 122), Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (Ομήρου 9), Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας (Γούναρη 52), Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Γερμανού 98), πρωινές ώρες, τα οποία και θα παραδώσει στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών που συνεργάζεται ήδη με τις Ιερές Μητροπόλεις των πληγεισών περιοχών, στα γραφεία των Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου, Γερμανού 80 έως και το Σάββατο 28/07 από τις 17:00 έως τις 21:00 και στα τρία συστήματα Ναυτοπροσκόπων του Αιγίου, Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής στην οδό Πατρέων 13-15  1ος όροφος, από ώρα 18:00 μέχρι ώρα 21:00. Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας καλούν τον πατραϊκό λαό να συνδράμει προσφέροντας αίμα και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, η Ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες όπως και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Και ο Απόλλωνας

Ο Απόλλωνας Πάτρας εκφράζει την θλίψη του στους συγγενείς των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική και την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πληγέντες.

Κατόπιν επικοινωνίας με τον Γ.Γ. του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, αναφέρει πως οι φίλαθλοι του Συλλόγου και κάθε πολίτης μπορεί να βοηθήσει αυτές τις ώρες με δύο τρόπους: στον αριθμό λογαριασμού είναι: 5186092291418 (ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418) με δικαιούχο τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου (ΒΙC/SWIFT: PIRBGRAA) και στην Τράπεζα Αίματος του Δήμου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».

Last modified on Monday, 30/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας