Για την επόμενη ημέρα τι;

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Αν κρίνουμε από τις έως τώρα αντιδράσεις του πολιτικού μας συστήματος θα διαπιστώσουμε ότι με αρκετές βεβαίως εξαιρέσεις η  φονική πυρκαγιά και η ολική καταστροφή στο Μάτι πιθανόν (και το ελπίζουμε) να ανοίξει τα μάτια πολλών στην πορεία για την επόμενη ημέρα στον τόπο μας. Αυτό και σε συνδυασμό και με τα όσα καταιγιστικά συμβαίνουν παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι παρούσα, όσο και αν κάποιοι κραταιοί μιλούν για «συνωμοσία των Κινέζων».

«Τα 3 Π της ντροπής»

Παρά τα διαφαινόμενα  τραγικά λάθη στο χειρισμό  της καταστροφικής πυρκαγιάς που θα πρέπει εγκαίρως να καταλογισθούν, όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι φτάσαμε έως εδώ και αυτό ούτε τυχαία έγινε ούτε βεβαίως και ξαφνικά. Η επιχειρούμενη τακτικά από ορισμένους του «φταις εσύ και όχι εγώ» δείχνει αδιέξοδη και καθόλου πειστική πλέον.

Σημειώνουμε στη διπλανή στήλη  σειρά από επιστημονικά δεδομένα και προκαταρκτικά συμπεράσματα σχετικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική  από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτά  σε συνδυασμό με τις επιστημονικές αποτυπώσεις που δίνονται στη δημοσιότητα καθημερινά (με χάρτες και αναλυτικά στοιχεία) αλλά και όσα πολύ διαφωτιστικά καταγράφει στην παρέμβασή του Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτ. Ελλάδος θεωρούμε ότι παρουσιάζουν ρεαλιστικά  τις αιτίες του προβλήματος αλλά δείχνουν και το προς τα πού είναι  η λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση το φλέγον θέμα της πολιτικής προστασίας, που πολύ εύστοχα σε ότι αφορά τα καιρικά φαινόμενα έγκριτη επιστήμων* τιτλοφόρησε άρθρο της υπό τον τίτλο «Πυρκαγιές, πλημμύρες, παράνομη δόμηση - 3 Π της ντροπής», αφορά μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική, που θα στηριχθεί στην  «εφαρμογή των αρχών του βιώσιμου ολοκληρωμένου χωρικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού» όπως πολύ ορθά η προαναφερόμενη επιστήμων υποστηρίζει στο άρθρο της. Μια στρατηγική που θα συνιστά πραγματικά έναν ολοκληρωτικά διαφορετικό αναπροσανατολισμό στον τρόπο και τις μεθόδους αντιμετώπισης τέτοιων φαινόμενων όπως  πυρκαγιές και πλημμύρες, που πλέον συνιστούν δίδυμο καταστροφών και στη χώρα μας. Μια χώρα που ταυτόχρονα βρίσκεται ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη των σεισμογενών περιοχών.

Στρατηγική μακράς πνοής

O αναπροσανατολισμός  της στρατηγικής της χώρας σε ζητήματα πολιτικής προστασίας οφείλει να ξεπερνά τις κομματικές λογικές και να έχει μακρύ ορίζοντα. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να αγνοεί αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως και που όλα δείχνουν ότι τα κλιματικά δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Έτσι εκτός από τη χώρα μας  το 2018 βρίσκει τον κόσμο να φλέγεται. Θύματα και τεράστιες καταστροφές από φονικές πυρκαγιές μετράμε στην  Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τη Σουηδία και αρκετές ακόμη περιοχές. Παράλληλα έντονες ανησυχίες προκαλεί το κύμα καύσωνα και οι θερμοκρασίες ρεκόρ από τον Καναδά έως την Αλγερία και από τη Βρετανία έως το Ομάν και την Ιαπωνία, αλλά και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, που αφήνουν επίσης πίσω τους δεκάδες νεκρούς. 

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού οργανισμού National Oceanic and Atmospheric Administration στο διάστημα 30 ημερών έως και τις 27 Ιουλίου τα θερμόμετρα κατέγραψαν παγκοσμίως 3.092 νέα υψηλά ημέρας και 55 ιστορικά ρεκόρ, καθώς ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο σε δεκάδες χώρες σε τέσσερις ηπείρους.**

Να ενώσουμε επομένως  τις δυνάμεις σε πολιτικό και επιστημονικό  επίπεδο, να δούμε τις στρεβλώσεις του κρατικού μηχανισμού, να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις και να δούμε τη μεγάλη εικόνα  των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, είναι οι βασικές συνιστώσες της συζήτησης που φαίνεται ότι ξεκίνησε μετά τη πρόσφατη συμφορά. Το αν θα συνεχιστεί σε σωστό δρόμο εξαρτάται και από τις αντιδράσεις των χιλιάδων ενεργών πολιτών που και οι τελευταίας καταστροφές έδειξαν ότι υπάρχουν στον τόπο μας. Πλέον τη δύναμή τους δεν πρέπει να την δείχνουν μόνο στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης μετά τις καταστροφές αλλά και πριν από αυτές σε μια διαρκή διαδικασία πρόληψης τους. Που περιλαμβάνει και τον διαρκή έλεγχο δομών και λειτουργιών που προλαμβάνουν τις συμφορές.

Στην παραπάνω κατεύθυνση πολύ ουσιαστικός μπορέι να είναι ο ρόλος των ΜΜΕ, όσων μπορούν να ξεφύγουν από την «μυωπία» της θεραπαινίδας του κομματισμού και των ιδιοτελών συμφερόντων.

Σε ότι μας αφορά στην πορεία ενός δημιουργικού διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει στα πλαίσια του 21ου Forum Ανάπτυξης, που φέτος αναζητά τον «δικό μας αναπροσανατολισμό», το θέμα του βιώσιμου χωρικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην περιοχή μας  θα τεθεί στον πυρήνα των σχετικών συζητήσεων.

* άρθρο στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ της Ειρήνης Φρεζάδου Αρχιτέκτων   

**Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, USA Today

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας