Έκκληση Γ. Τελώνη για να ανασταλεί η απεργία της 3ης Σεπτεμβρίου

giorgos telonisΝα πρυτανεύσει η λογική και η συνεννόηση για να μην καταστραφεί η θετική εικόνα που αποκόμισαν οι τουρίστες που προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους επεσήμανε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης.

Ο κ. Τελώνης από την περ. Παρασκευή είχε στείλει επιστολή με κατεπείγοντα χαρακτήρα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή (με κοινοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Τουρισμού, στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία), με αφορμή την προαναγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2018.

Στην επιστολή που συνυπέγραψε και η Γενική Γραμματέας Σταυρούλα Γεωργαντά εκφράστηκε η έντονη ανησυχία όλων των μελών του Συνδέσμου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η απεργιακή κινητοποίηση και στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού και στην ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα καλούσαν τον Υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία άμεσα, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο η πλευρά των Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) όσο και η πλευρά των εργαζομένων (ΠΝΟ) να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να βρουν τη χρυσή τομή και να μην πραγματοποιηθεί η απεργία.

Τα μέλη του Συνδέσμου απηύθυναν προς τον Υπουργό έκκληση να παρέμβει, εξηγώντας του ότι…«θα δημιουργηθεί ένα σκηνικό που κάθε άλλο παρά θα διαφημίζει τη χώρα μας. Τουρίστες, που έχουν κάνει εδώ και καιρό τον προγραμματισμό τους για εκείνη τη Δευτέρα (είτε για αναχώρηση είτε για άφιξη), θα κινδυνέψουν «να μείνουν στο δρόμο». Στα λιμάνια θα δημιουργηθούν εικόνες που θα τσαλακώσουν το προφίλ που με τόσο κόπο και αγώνα έχει χτίσει τη φετινή σεζόν ο τουριστικός κλάδος. Εμείς από την πλευρά μας, ελπίζοντας ότι εκφράζουμε και το σύνολο των φορέων της Δυτικής Ελλάδας και της Πάτρας, απευθύνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να επιδείξουν όλοι τη δέουσα κατανόηση, να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να προκαλέσει αυτή η απεργιακή κινητοποίηση τη δεδομένη χρονική στιγμή και να αποδείξουμε όλοι μας ότι βάζουμε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα».

Συνάντηση χθες στο Υπουργείο

Η έκκληση αυτή είχε ανταπόκριση καθώς χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για το επίμαχο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ της Ένωσης των ακτοπλόων και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα βρεθεί λύση προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών, για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αύξηση-θεωρούμε λογικό το αίτημα της ΠΝΟ, στο πλαίσιο ωστόσο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το ποσοστό είναι ένα θέμα που θα οριστεί μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Νέα συνάντηση την Τρίτη

Πρόσθεσε ότι την Τρίτη ορίστηκε μία νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργείου, των ακτοπλόων και της ΠΝΟ, ενώ ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες μέσα από διάλογο οι ακτοπλόοι να μετακινηθούν στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Νομίζω ότι θα υπάρξει σύγκλιση και η απεργία θα αποφευχθεί», προσέθεσε.
Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά 5% αύξηση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας με το επιχείρημα ότι εδώ και 8 χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αύξηση παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος, ενώ οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι δεν μείωσαν τους μισθούς των ναυτικών όπως έγινε σε άλλους κλάδους.

Η Ένωση των ακτοπλόων υποστηρίζει ότι «οι μισθοί των ναυτικών έχουν παραμείνει σταθεροί σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους», ενώ σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών για το 2018 ανέφερε ότι συμφωνεί για την ανανέωσή της με τους ίδιους όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων την άλλη Τετάρτη 29/8 αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Πάντως, λαμβανομένης της υψηλής κίνησης λόγω της περιόδου την ημέρα της απεργίας, υπάρχει κίνδυνος για το εγκλωβισμό τουριστών στα νησιά και σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών.

Last modified on Friday, 24/08/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας