Η καθημερινότητα, stupid

Με πολλούς τρόπους χαρακτηρίστηκε ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός, που αποτελεί την πρώτη κίνηση του Πρωθυπουργού μετά την 21η Αυγούστου –ημέρα ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου - στην προσπάθεια αντιστροφής της δημοσκοπικής φθοράς της κυβέρνησης, με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ να είναι το δεύτερο και πιο μετρήσιμο βήμα στη νέα - και προεκλογική - περίοδο για τη χώρα.

Δε θα χρησιμοποιήσουμε επίθετα θετικού ή αρνητικού προσήμου για τις αλλαγές προσώπων. Ούτε βεβαίως αστείους λαϊκισμούς στους οποίους  αρέσκονται  αρκετοί δημοσιολογούντες με βαρύγδουπο ύφος, πρωινάδικών εκπομπών (με ελαφρά ένδυση) ή βραδινών δελτίων (με σοβαρή αμφίεση αλλά πάντα ίδιο  βαρύγδουπο ύφος).

Αριθμούς παραθέτουμε:

Κυβέρνηση 53 μελών-με τον Πρωθυπουργό. 13 νέα τα πρόσωπα. 13 και οι γυναίκες της κυβέρνησης 6 παραπάνω από την προηγούμενη. 9 οι αποχωρήσαντες υπουργοί. Σημαντικά προς τα κάτω ηλικιακά η νέα κυβέρνηση με τους περί τα σαράντα να είναι σαφώς περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Σε αυτόν, η ΑΝΕΛ συμμετέχει εκ νέου με 6 εκπροσώπους της.

Δημιουργεί ώθηση στα κυβερνώντα κόμματα ένας ανασχηματισμός; H μεταπολιτευτική ιστορία τους - με τον τελευταίο να είναι μάλλον ο τριακοστός  σε κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης- δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Μικρές εξαιρέσεις είχαμε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης όταν είχαμε εντυπωσιακές αλλαγές σε κυβερνητικά σχήματα με προσχωρήσεις ιστορικών προσωπικοτήτων σε αυτά.

Και ο τωρινός, όλα δείχνουν, ότι σε επίπεδο κοινωνικού ενδιαφέροντος δεν θα προκαλέσει κάποια δυναμική. Όπως το ίδιο συνέβη και με την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου  στις 21 Αυγούστου, όπου πάλι η κοινωνία δεν έδειξε ενδιαφέρον.

Και αυτό γιατί δεν μπορεί να μεταφράσει στην καθημερινότητά της και με θετικό τρόπο τις αλλαγές.

Πάλι σήμερα αγκομαχώντας θα πληρώσει  τις υποχρεώσεις του μήνα, πάλι κάποιοι χιλιάδες πολίτες να δουν τους λογαριασμούς τους να κατάσχονται ή η ΔΕΗ να τους κόβει το ρεύμα. Η ανεργία εξακολουθεί, η φυγή των νέων και όλα αυτά που συνιστούν το σύγχρονο ελληνικό δράμα εξακολουθούν.

Αν σε κάποια από αυτά δίνονται καθημερινά απαντήσεις από την κυβέρνηση θα υπάρχει αντιστροφή κλίματος .

Αν η  αντιπολίτευση πείσει ότι πλέον μόνο  αυτή μπορεί να γιατρέψει στη βαθιά πληγωμένη καθημερινότητα των πολιτών το υπέρ κλίμα δεν αντιστρέφεται.

Η εποχή των μεγάλων οραμάτων δυστυχώς δεν κατοικεί εδώ. Ελπίζουμε κάποτε να επιστρέψει μαζί με τους χιλιάδες νέους του brain drain.

Μέχρι τότε οι πολίτες (πλην των κομματικών στρατών) θα κρίνουν πλέον όσους  διώχνουν από πάνω τους βάρη και όχι όσους τους προσθέτουν-με χαμόγελο-νέα.

Αυτό ισχύει και για τους φιλοδοξούντες να γίνουν ή να παραμείνουν  τοπικοί μας άρχοντες.           

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας