Τι τουρισμό θέλουμε;

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Τι τουρισμό θέλουμε; Aυτό το ερώτημα θέταμε την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την κατολίσθηση στο «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο. Ένα φυσικό καθαρά φαινόμενο, που όμως σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική υποδομή, όπου ένα μεγάλο μέρος της αναγνωρισιμότητάς της παγκοσμίως (δυστυχώς ή ευτυχώς) την οφείλει στο περίφημο «Ναυάγιο», πήρε τεράστιες διαστάσεις και όπως ήταν φυσικό έγινε κορυφαίο θέμα.

Αρκεί μόνο να γεμίζει το ταμείο;

Το ερώτημα μας, ακριβώς λόγω αυτής της έντονης συζήτησης που έχει προκληθεί είναι: H χώρα μας επιθυμούμε να είναι ένας  ελκυστικός προορισμός εκμεταλλευόμενη στην τύχη τις απείρου κάλλους φυσικές ομορφιές της ή μια ευλογημένη χώρα που δεν αρκεί όμως να στηρίζεται μόνο στην ομορφιά των τοπίων της αλλά να δημιουργεί και στέρεες υποδομές που θα αντέχουν στις  αναπόφευκτες φυσικές καταστροφές;

Το θέμα θα ήταν  ήσσονος σημασίας και θα μπορούσε να απαντηθεί τοπικά αν δεν το συναντάμε και μάλιστα όλο και πιο τακτικά λόγω της κλιματικής αλλαγής σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Κακά τα ψέματα. Η χώρα μας με τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά, με την τεράστια ακτογραμμή της και τις απείρου κάλλους φυσικές ομορφιές της που την καθιστούν μοναδικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό παντού περισσότερο στην τύχη και λιγότερο στις υποδομές την τουριστική αξιοποίηση όλων αυτών των ομορφιών της. Το βλέπουμε αυτό μάλιστα όχι μόνο στην αξιοποίηση των τουριστικών φυσικών τοπίων αλλά και στο άλλο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο της χώρας τον μοναδικό αρχαιολογικό της πλούτο. Παντού υπάρχουν αρχαιολογικοί θησαυροί που είναι η εγκατάλειψη στη συντήρησή τους είναι εμφανής.

Όσο μάλιστα όλη αυτή η φυσική και αρχαιολογική  μοναδικότητα της χώρας μας αποδίδει από μόνη της και δεν υπάρχουν εμφανή προβλήματα για τους επισκέπτες, τα προβλήματα «μπαίνουν» κάτω από το χαλί, αρκεί όπως λέει ο λαός «το ταμείο να γεμίζει».Τι γίνεται όμως όταν η «Αθηνά» μας εγκαταλείπει και εμείς δεν έχουμε κάνει πράξη εγκαίρως το «συν Αθηνά και χείρα κίνει»;

Κάλλιο προλαμβάνειν…

Ας δούμε πως εκ των υστέρων στην περίπτωση της Ζακύνθου προτείνεται να απαντηθεί το πρόβλημα στην παραλία του «Ναυάγιου». Στην τοποθέτηση μεταλλικών φραγμάτων και τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, στο σημείο όπου σημειώθηκε  η κατολίσθηση βράχων  πρότεινε ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας την περ. Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού ανέφερε ότι η κατολίσθηση «μας έβαλε σε έναν προβληματισμό για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επίσκεψη και η παραμονή των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής του Ναυαγίου». Πρότεινε παρεμβάσεις στο «Ναυάγιο», αντίστοιχες με το Πόρτο Κατσίκι,(στη Λευκάδα που είχε αντίστοιχο)  με τη λεγόμενη ζωνοποίηση, μεθοδολογία που θα μπορέσει να μειώσει τους κινδύνους για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο της προσβασιμότητας της παραλίας.

«Το θέμα είναι πως θα διατηρήσουμε αυτές τις παραλίες επισκέψιμες και πως θα προφυλάξουμε τον κόσμο έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες. Η πρόκληση για εμάς είναι να παραμείνουν οι παραλίες επισκέψιμες και ασφαλείς, παρά τα φαινόμενα που εκδηλώνονται» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Το ερώτημα από εμάς διευρύνεται. Πριν κάθε όμορφη αλλά ευάλωτη φυσικά περιοχή του τόπου μας, που αποτελεί τουριστικό μαγνήτη παγκοσμίως, οδηγηθεί μετά από κάποιο δικό της ναυάγιο σε προστατευτικά κουβούκλια και ζώνες ασφαλείας, μήπως είναι προτιμότερο όλοι οι υπεύθυνοι, μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς φορείς κάθε τόπου να αναθέσουν σοβαρές μελέτες σε ειδικούς για να προληφθεί εγκαίρως το πρόβλημα; Ταυτόχρονα μήπως σε κεντρικό επίπεδο και στους αρμόδιους οργανισμούς θα πρέπει, η πρόληψη τέτοιας μορφής καταστροφών σε επιλεγμένους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, να αποτελέσει ευθύνη ειδικής διεύθυνσης και ειδικών; 

Last modified on Monday, 01/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας