Νέα Αναπτυξιακή Εταιρεία στο Επιμελητήριο Αχαΐας

epimelitiria gΣτην δημιουργία νέας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο «Αχαϊκή Επιμελητηριακή Ανάπτυξη- ΑΧΕΠΑΝ» προχωρά η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας μετά την προχθεσινή απόφαση που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής δεν έτυχε αποδοχής μόνον από την παράταξη του Παναγιώτη Κρίκη, η οποία και αποχώρησε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ενώ απών από τη συνεδρίαση ήταν ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και ο Κώστας Τηλιγάδης.

Στην αρχική εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας ανέφερε πως η ίδρυση της νέας εταιρείας, από τη στιγμή που η προηγούμενη Αναπτυξιακή τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης ήταν αναγκαία για να μπορέσει να λειτουργήσει το Επιμελητήριο.

«Η νέα εταιρεία θα υποβοηθήσει το έργο του Επιμελητηρίου στην διαχείριση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και θα υποστηρίζει την εξωστρέφεια των δράσεων και την ενημέρωση των μελών σε θέματα οικονομικού και αναπτυξιακού περιεχομένου», ανέφερε ο κ. Μαρλαφέκας, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως σύντομα θα λειτουργήσουν δύο θερμοκοιτίδες, η μία θα στεγαστεί στο κτίριο του Επιμελητηρίου και η άλλη στο κτίριο της οδού Κορίνθου. Παράλληλα, ανέφερε πως χωρίς την Αναπτυξιακή Εταιρεία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το γραφείο στο Αίγιο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας ενημέρωσε το Δ.Σ. για την σύσκεψη που είχε την περ. Παρασκευή με τους επικεφαλής των παρατάξεων για το καταστατικό της εταιρείας και τους σκοπούς της, που είναι: 1) ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, 2) παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης στα μέλη του μοναδικού της εταίρου, 3) υλοποίηση κάθε μορφής συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, 4)υποστήριξη αναπτυξιακών δράσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κ.ά.

Σύμφωνα με το καταστατικό της νέας εταιρείας, στο νέο όργανο θα συμμετέχει όλο το συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και όχι το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Θα υπάρχει ένας διαχειριστής, ταμίας και νόμιμος εκπρόσωπος, ο οποίος θα είναι ο εκάστοτε εν ενεργεία πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας. Προβλέπεται δε, εφόσον δεν το επιθυμεί να εκλέγεται από το Δ.Σ. άλλο πρόσωπο που μπορεί να είναι και μη μέλος του Δ.Σ.

Προβλέπεται, επίσης, ότι για θέματα που αφορούν την έγκριση, τροποίηση ή κατάργηση του ετήσιου προϋπολισμού της εταιρείας, κατάρτιση συμβάσεων (εσόδων ή δαπανών) ή αγορά παγίων ή λήψη δανείων, θα απαιτείται απόφαση-έγκριση από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Με βάση την προχθεσινή απόφαση εγκρίθηκε ο διαχειριστής να μπορεί να τηρεί ετήσιο προϋπολογισμό συνολικού ύψους 40.000 ευρώ και να μπορεί να λάβει δάνειο άνω των 10.000 ευρώ.

Ο κ. Μαρλαφέκας ανέφερε πως το Επιμελητήριο Αχαΐας το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα συνεχίσει με πιο γοργούς ρυθμούς το παραγωγικό του έργο προς όφελος της επιχειρηματικότητας κοινότητας.

«Ναι» από Γ. Ρώρο

Υπέρ της δημιουργίας της νέας εταιρείας τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Παρέμβαση» Γιώργος Ρώρος, και υπερψήφισε την πρόταση εφόσον  εγκρίθηκαν οι όροι της λήψης απόφασης με απλή πλειοψηφία, της δημοκρατίας, ισονομίας, πλήρους διαφάνειας κ.α.

Αποχώρησε η παράταξη Κρίκη

Ο επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο για Ολους» Παναγιώτης Κρίκης και οι σύμβουλοί του τάχθηκαν κατά της πρότασης της Διοίκησης, επανέλαβαν τους ισχυρισμούς τους για περί «αδιαφάνειας» στην προηγούμενη εταιρεία και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Στην τοποθέτησή του ο κ. Κρίκης ανέφερε ότι «η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εξυγιανθεί η ήδη υπάρχουσα Αναπτυξιακή Εταιρεία, ούτως ώστε να λειτουργήσει με κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και αποτελεσματικότητας και με αυτήν να προχωρήσουμε και όχι να προχωρήσουμε στην ίδρυση νέας». Ανέφερε δε, πως σήμερα Παρασκευή θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα μετά την προσφυγή που είχαν καταθέσει τον περ. Ιούνιο όταν ελήφθη απόφαση για το κλείσιμο της Αναπτυξιακής, ενώ διατύπωσε την αντίθεσή του στην διάταξη του καταστατικού για τον ρόλο του διαχειριστή.

«Απών» αλλά στηρίζει

Απών από την προχθεσινή συνεδρίαση ήταν ο επικεφαλής του Δημιουργικού Επιμελητηριακού Κινήματος Αιγιαλέων, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος,  ο οποίος όμως σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Μαρλαφέκα είχε δηλώσει πως θα πρέπει όλοι να σταθούμε αρωγοί στην απαίτηση των μελών του Επιμελητηρίου για υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Και τόνισε: «Η μετάβαση σε μια νέα αστική μη κερδοσκοπική αναπτυξιακή εταιρία, ασφαλώς δεν παραγράφει τα όποια ζητήματα υπάρχουν για την υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακή Αχαϊας».

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας