Κινητικότητα με ενδιαφέρον στην Τ.Α

pgialeniosΈντονη πλέον η κινητικότητα  παντού στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ ΚΑΙ Β’ Βαθμού με τους υποψήφιους πρωταγωνιστές της προεκλογικής περιόδου ανοικτά ή συγκαλυμμένα να καταλαμβάνουν θέσεις και να προστρέχουν στη δημιουργία ομάδων στελεχών και «καπαρώματος»προσώπων στους συνδυασμούς τους.

Ένας χρήσιμος δεκάλογος

Έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενο άρθρο μας ότι η περίοδος είναι κατάλληλη για γόνιμες διαδικασίες που κάτω από  συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να δώσουν γενικότερα στην περιοχή τον «δικό της αναπροσανατολισμό» στο τι θέλει από τους τοπικούς της άρχοντες. Τονίζοντας ότι  η αναγκαιότητα για μια νέα αντιμνημονιακή αρχή, για μια επανεκκίνηση παντού, μπορεί  να οδηγήσει  ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού δυναμικού της περιοχής, που προβληματίζεται σοβαρά για το παρόν και το αύριο του τόπου μας, στο να κάνει και τις αναγκαίες υπερβάσεις. Σε όλα όσα μέχρι σήμερα εμποδίζουν την Τ.Α  να διαδραματίζει τον ρόλο που της αξίζει στην προκοπή των πολιτών και του τόπου.

Θα επαναλάβουμε μάλιστα ένα δεκάλογο λέξεων που θεωρούμε «κλειδιά» και που θεωρούμε ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο αν μπολιάσουν την ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου θα συμβάλλουν ώστε πραγματικά να γίνει γόνιμη για την κοινωνία η επόμενη περίοδος. Ο δικός μας δεκάλογος περιλαμβάνει τις λέξεις: Ανάπτυξη. Αξιοκρατία. Εξωστρέφεια. Επιχειρηματικότητα. Επικοινωνία. Ηγεσία. Ικανότητα. Συλλογικότητα. Συνεργασία. Σύνθεση. Ο δεκάλογος αυτός  μπορεί  προφανώς να συμπληρωθεί και με άλλες δυνατές λέξεις. Όπως  θα είναι καλοδεχούμενος και εξαιρετικά χρήσιμος ένας συναγωνισμός  απόδοσης του καταλληλότερου περιεχομένου στις παραπάνω έννοιες από τις παρατάξεις που θα ζητήσουν την ψήφο μας στις εκλογές που έρχονται.

Θετικά μηνύματα

Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ενδιαφερόμενους είναι ενθαρρυντικά. Βλέπουμε σε πολλά επίπεδα ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των επερχόμενων εκλογών και σε αυτό φυσικά και έχουν λειτουργήσει πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ως σημαντικότερους θεωρούμε:

  • Το καινούργιο  πεδίο συμμαχιών που έχει δημιουργήσει ο νέος εκλογικός νόμος στις επερχόμενος εκλογές στην Τ.Α. Είναι πλέον φανερό ότι περνάμε από δημοτικά συμβούλια με ελεγχόμενες κατά βάση πλειοψηφίες σε όργανα διοίκησης όπου το βασικό τους χαρακτηριστικό θα είναι οι συνθέσεις διαφορετικών απόψεων. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι καθοριστικό πλεονέκτημα για μια αναπτυξιακή προοπτική της Τ.Α το επόμενο διάστημα ή όμως και η αιτία διαλυτικών φαινομένων. Τα πάντα θα εξαρτώνται από τις προσωπικότητες που θα συνθέτουν τα νεα δημοτικά συμβούλια, κατι για το οποίο βεβαίως ευθύνονται βασικά και οι ψηφοφόροι.
  • Το ρευστό πολιτικό πεδίο που έχει δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα στη σχέση κομμάτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η μνημονιακή εμπειρία που εκτός των μυρίων προβλημάτων επέβαλε και μια σειρά από θετικές εξελίξεις στον τομέα της νέας οργανωτικής δομής σε τεχνοκρατικό επίπεδο των δήμων και περιφερειών της χώρας.
  • Η διάθεση σε αρκετές νέες ικανές προσωπικότητες να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που δεν συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν σε τέτοιο βαθμό. Το συναντάμε αυτό και στην Πάτρα αλλά και στους όμορους δήμους όπως για παράδειγμα στην Δυτική Αχαΐα και αλλού.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η συχνότερη πλέον αναφορά από πολλούς υποψήφιους (και ιδίως παλαιότερους στο χώρο της αυτοδιοίκησης) για πρόταξη του «εμείς» στο «εγώ» και φυσικά αυτό δεν είναι μόνο στη θεωρία, τότε σίγουρα αναμένουμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο.

Από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι προχωρούν αποτελεσματικά οι  διαβουλεύσεις ώστε  το προσεχές  21ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει ο «Σ.Ε» με τον επίκαιρο τίτλο «Ο δικός μας Αναπροσανατολισμός» να αποτελέσει γόνιμο βήμα χωρίς αποκλεισμούς για όσους έχουν να δώσουν  νόημα σε όσα παραπάνω αναφέραμε.

Last modified on Friday, 05/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας