Σημαντική παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών στο 18ο Διεθνές Συνέδριο Αυτοματισμού στο Μπακού

panep bakouΑξιοσημείωτη, σημαντική και  πολυπληθή παρουσία είχε το πανεπιστήμιο Πατρών στο 18ο  Διεθνές  Συνέδριο του International Federation of Automatic Control, TECIS 2018, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Το θέμα του συνεδρίου πάρα πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον: «Τεχνολογία, Πολιτισμός και Διεθνής Σταθερότητα».

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες από επιστήμονες από περίπου 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Το Συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα τριών Υπουργείων της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και είχε συν διοργανωτές το Πολυτεχνείο της Βιέννης, επτά Πανεπιστήμια και τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα του Αζερμπαϊτζάν.

Οικονομικά το συνέδριο το στήριζαν εκτός της κυβέρνησης, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου. Είχαν προσκληθεί πάνω από 30 πρέσβεις ξένων χωρών και μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν κ. Νικόλαος Κανέλος. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε αισθητή την παρουσία του με μία ενδιαφέρουσα σειρά παρουσιάσεων. Έγιναν  συνολικά 15 επιστημονικές παρουσιάσεις από μέλη του Πανεπιστημίου οι οποίες έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους τις παρακολούθησαν.  Μεταξύ αυτών ήταν εργασίες Υποψήφιων Διδακτόρων του Εργαστηρίου Αυτοματισμού και Ρομποτικής. Η κ. Μπελογιάννη πρότεινε νέες μεθόδους αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων με χρήση μεθόδων που προσομοιάζουν την ανθρώπινη λογική. Η κ. Βεργίνη παρουσίασε νέες μεθοδολογίες μοντελοποίησης κτιρίων σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου (NZEB).  Στον τομέα της ρομποτικής, ο κ. Γκούντας παρουσίασε μια επιστημονική εργασία σχετικά με την μοντελοποίηση και έλεγχο  μη επανδρωμένων ελικοπτέρων (UAV)  με ρομποτικό βραχίονα, τα οποία αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.Το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων με Διευθυντή τον καθ. Β. Κωστόπουλο έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική παρουσίαση αναφορικά με ένα αυτόνομο έλεγχο για την επισκευή σύνθετων υλικών και δομών αεροσκαφών.

Από το τμήμα Γεωλογίας έγινε παρουσίαση μιας πρωτότυπης και καινοτόμου μελέτης με τίτλο «Ασαφής γνωστική χαρτογράφηση έναντι στατιστικής προσέγγισης της γεωμορφολογικής ανάλυσης ενεργών βλαβών: Προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης περίπτωσης στην Κόρινθο» της οποίας την κύρια επιστημονική ευθύνη είχε ο καθ. κ. Ιωάννης Κουκουβέλας. Το μέλος ΕΔΙΠ του τομέα Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, κ. Δ. Τσιπιανίτης έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο «Πανεπιστημιακά ασύγχρονα προγράμματα με εκπαίδευση εξ αποστάσεως για την ενίσχυση της διαπεριφερειακής αειφόρου ανάπτυξης». Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών κ. Αναστάσιος Μπούντης κέντρισε το ενδιαφέρον των συνέδρων ανοίγοντας έντονη επιστημονική συζήτηση με τη παρουσίασή του: «Η εκπαίδευση μπορεί να ανταπεξέλθει στον λαϊκισμό και να οδηγήσει σε έναν πιο σταθερό κόσμο;»

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών κ. Πέτρος Γρουμπός είχε ιδιαίτερη παρουσία στο ίδιο συνέδριο καθώς είχε προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου. Η ομιλία του με θέμα, «Ευφυής Έλεγχος και Γνωστικός Έλεγχος για μια Παγκόσμια Συνοχή και Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη για την ανθρωπότητα» αποτέλεσε μια από τις πλέον κορυφαίες ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του συνεδρίου. Ο ίδιος παρουσίασε άλλες πέντε επιστημονικές εργασίες άμεσα συνυφασμένες με το θέμα του συνεδρίου, «Τεχνολογία, Πολιτισμός και Διεθνής Σταθερότητα».  Ακόμη διοργάνωσε και προέδρευσε 4 επιστημονικών συνεδριάσεων στις οποίες έγιναν πάνω από 20 επιστημονικές εργασίες από διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η συνεδρία που διοργάνωσε με τίτλο «Σοφία και φιλοσοφία για παγκόσμια συνοχή και διεθνή σταθερότητα».  Για την συνολική του συμβολή ως μέλος του οργανισμού IFAC αλλά και την ιδιαίτερη συνεισφορά του στο συγκεκριμένο συνέδριο ο κ. Γρουμπός βραβεύτηκε στο επίσημο βραδινό δείπνο  του συνεδρίου.

Last modified on Friday, 05/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας