Μaster plan για το θαλάσσιο μέτωπο

thalassio metopo master planΔημόσιο διάλογο ανοίγει ο Δήμος Πατρέων αναφορικά με τις κατευθύνσεις που θα έχουν όσοι θα εμπλακούν στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αναφορικά με την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Στόχος του Δήμου είναι μια αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση με κοινόχρηστα έργα και κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστο Κορδά και τον εκπρόσωπο Τύπου, Ανδρέα Αντωνόπουλο, γνωστοποιώντας τις προθέσεις του για την γρήγορη αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.

Γνωστοποίησε, ότι άμεσα θα γίνει εκκένωση του χώρου από Δημόσιες Υπηρεσίες και προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρούν οι διαδικασίες, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, τις εδώ υπηρεσίες του Ο.Λ.ΠΑ., (για τα κτίρια και τον υπαίθριο τελωνειακό χώρο).

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της παραχώρησης στον Δήμο για 99 χρόνια του παραλιακού μετώπου, με εξαίρεση των, βόρεια του Μόλου Αγίου Νικολάου χερσαίους και θαλάσσιους χώρους, καθώς και της Νότιας Λιμενολεκάνης, ύστερα από την αγωνιστική διεκδίκηση του πατραϊκού λαού, στην οποία είχε σημαντική συμβολή η Δημοτική Αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και οργάνωση κινητοποιήσεων.

«Η παραχώρηση είναι αποτέλεσμα των de facto παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων, σε τμήματα του θαλάσσιου μετώπου που αποδόθηκαν στο λαό για χρήση, όπως είναι το Νότιο Πάρκο, έναν σκουπιδότοπο μπροστά στις νότιες συνοικίες που μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την πόλη, με ποικιλία δραστηριοτήτων. Αντιμετωπίσαμε μαζί με τον πατραϊκό λαό, τα εμπόδια, τις διώξεις, τις κλήσεις σε απολογία, τα πρόστιμα όλο αυτό το διάστημα, εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών» επεσήμανε.

Ο κ. Πελετίδης εξαπέλυσε βέλη και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., διότι «το παραλιακό μέτωπο γι’ αυτούς, ήταν και είναι οικόπεδο «φιλέτο» για την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, οικόπεδο για ξεπούλημα, με το λαό πελάτη», ενώ τόνισε πως ο «Κλεισθένης I», προβλέπεται κάλυψη των αναγκών των Δήμων με ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και την παράδοση της δημοτικής περιουσίας για επιχειρηματική δράση και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, φέρνοντας ως παράδειγμα, το ό,τι έχει «μπει» στο υπερταμείο κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο.

Χ. Κορδάς: Ριζική αναδιοργάνωση

«Ζητούμενο είναι η ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος με σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, η αισθητική και η λειτουργική αναβάθμισή του, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών, η προσθήκη νέων», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς δίνοντας το στίγμα του.

«Στόχος μας είναι να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, ναυταθλητισμό, αθλητισμό, πολιτισμό και μορφωτικές δραστηριότητες, η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας, η οργάνωση λειτουργιών, όπως στάθμευση σκαφών στη Μαρίνα και αυτοκινήτων. Τα έργα πρέπει να μην έχουν Λιμενικό χαρακτήρα που είναι μεγάλου κόστους και να διατηρούνται, με λίγες παρεμβάσεις, οι υπάρχουσες αποβάθρες, προβλήτες η Μαρίνα κ.λπ.». Υπογράμμισε πως κατεύθυνση του Δήμου είναι οι χώροι να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και με κοινωφελείς χρήσεις που να συνοδεύονται με ορισμένα μικρά αναψυκτήρια κλπ. για να καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου.

Τόνισε ότι ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πρέπει να περιλαμβάνει πρόταση Πολεοδομικού Σχεδίου- master plan πέραν των χερσαίων χώρων που παραχωρήθηκαν, για την αξιοποίηση του κυματοθραύστη του παλιού Λιμανιού (Γούναρη-Νόρμαν) 900 μ. για περίπατο – αναψυχή, της Νότιας Λιμενολεκάνης για ναυταθλητισμό, πλωτές κατασκευές, σιντριβάνια κτλ, ώστε να ενιαιοποιηθεί και να επεκταθεί ο παραθαλάσσιος και θαλάσσιος ζωτικός – λειτουργικός χώρος της Πάτρας επιπλέον κατά 150 στρέμματα ενώ θα δημιουργηθεί ένας εξαιρετικά πρωτότυπος  και λειτουργικός περίπατος. Τα έργα που θα προταθούν πρέπει να είναι μέχρι 22 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 1. Υπόγεια διέλευση σιδηροδρόμου και αξιοποίηση του ύπερθεν χώρου.
 2. Στάση προαστιακού, ποδηλατοδρόμος, πεζόδρομος, λεωφορειόδρομος (Νόρμαν-Παρκινγκ Καλεντζιώτη)
 3. Κατεδάφιση με τυχόν εξαιρέσεις του Μαντρότοιχου.
 4. Ο κυματοθραύστης ο παλαιότερος να συνδεθεί με πεζογέφυρα με προβλήτα πχ της Αγίου Νικολάου.
 5. Μπορεί να υποδειχθεί η κατεδάφιση εν όλω ή εν μέρει όλων των κτιρίων εκτός: α) τυχόν διατηρητέων, β) Θεατράκι Μαρίνας και διπλανό κατάστημα, γ) Φάρος Αγίου Ανδρέα και «Ψαροταβέρνα», δ) Κολυμβητήριο ΝΟΠ. Δύναται να υποδειχτεί η διατήρηση ή όχι εν όλω ή εν μέρει των υπόλοιπων κτιρίων.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Α) Διακονιάρης μέχρι Ιχθυόσκαλα

 1. Κτίρια. Συντήρηση κτιρίου Ψαροταβέρνας, δημιουργία κυλικείου με WC κοντά στην οδό Βενιζέλου, κυλικείο και WC στο ισόγειο του ΝΟΠ.
 2. Αθλητικές υποδομές στην περιοχή του ΝΟΠ (γήπεδο soccer, basket, volley, beach volley, skate κτλ).
 3. Χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριων εκθέσεων (μέρος πάρκινγκ νταλικών –καρνάγιο), θεατράκι Αμφιθέατρο, θερινό σινεμά.
 4. Χώροι στάθμευσης (Καλεντζιώτη – νότια του ΝΟΠ), αναδιάταξη –οργάνωση.
 5. Βελτίωση χώρων πρασίνου φυτεύσεις, πεζόδρομοι, παιδότοποι, χώροι γυμναστικών οργάνων , ποδηλάτων, petan, χώροι για ζώα, ψάρεμα, παιχνίδια νερού κλπ.

Τα έργα να είναι συνολικά προϋπολογισμού μέχρι 3.000.000 ευρώ.

Β) Προβλήτα Γούναρη έως Μὀλο Αγίου Νικολάου και Νόρμαν

 1. Κτίρια: ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΟ: Χρήσεις ισόγειο α) Θέατρο νέο, έκθεση παραδοσιακών στολών (Μουσείο Ιστορίας της Πόλεως ή Πινακοθήκη ή γραφεία ή άλλο ).
 2. Αποθήκες ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ: Χώρος studios –αίθουσες ωδείου, μεταφορά λειτουργιών Παλαιού Νοσοκομείου, Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Εικαστικά, Λαϊκή Τέχνη, αίθουσες Ωδείου (Πρόβες Ορχήστρας) και για Ερασιτέχνες Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.
 3. Κτίριο ΚΕΠ: Να γκρεμιστούν τα ξύλινα μέρη και το υπόλοιπο να γκρεμιστεί ή να ανακαινιστεί για κάποιες χρήσεις που θα προταθούν.
 4. Υπαίθριοι χώροι: Ανοικτό θέατρο 1500 θεατών, παιδότοπος, πράσινο, Ψυχαγωγία, ψάρεμα πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι.
 5. Αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν με βάση την υπογειοποίηση του τρένου
 6. Διαμόρφωση πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου στο παραχωρημένο τμήμα.

Γ) Μαρίνα – Μείλιχος

 1. Επισκευή Μαρίνας και διαμόρφωση χερσαίων χώρων της
 2. Διατήρηση του θεάτρου και παραπλεύρου καταστήματος, αντιμετώπιση του ζητήματος των υπαρχόντων καταστημάτων.
 3. Διαμόρφωση χώρου μαγαζιού ΟΠΑΘΑ και πάρκινγκ.
 4. Επισκευή και συντήρηση υποδομής του πάρκινγκ.

Last modified on Friday, 12/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας