Ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από το ΕΜΒΙΑ του Πανεπιστημίου Πατρών

embiaΤο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας (ΕΜΒΙΑ) του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος Funcfood, στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ, και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (καθ. Δ. Κουρέτας), το οινοποιείο Κολυπέρας, την εταιρεία EATWALK και το πολυφαινολικό ελαιόλαδο MILESTONE.

Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των παραπροϊόντων της οινοποίησης για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων.

Το ΕΜΒΙΑ, Συντονιστής φορέας του Έργου, θέλει να αξιοποιήσει την ερευνητική καινοτομία και να την μετατρέψει σε προϊόν, συνεργαζόμενο με το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής μας και αναδεικνύοντας το δυναμισμό το

Λίγα λόγια για το έργο FUNCFOOD

Tα υποπροϊόντα της αμπελοκομίας (βόστρυχοι και στέμφυλα) περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών φυσικών προϊόντων που εμπεριέχονται στους οίνους (πολυφαινόλες). Οι βόστρυχοι είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως μια πολύ πλούσια –και ανεξερεύνητη έως τώρα- πηγή βιοδραστικών πολυφαινολών. Εκτός από τη γνωστή σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν τα μόρια αυτά (μόνα τους ή/και ως μίγματα), η οποία έχει μελετηθεί και πιστοποιηθεί από πολλές ερευνητικές ομάδες, τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινολικά μίγματα διαθέτουν μια ιδιαίτερη δράση στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής άμυνας των ανθρώπων, τη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου έως τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και του καρκίνου

Απώτερος στόχος του είναι η ανάπτυξη μιας νέας δραστηριότητας για τις συμμετέχουσες ΜΜΕ, η οποία προσβλέπει στην ενσωμάτωση των βιοδραστικών αυτών συστατικών σε αρτοσκευάσματα-τρόφιμα με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων.

Τα ενδεχόμενα προϊόντα του έργου αναμένεται να παρουσιάσουν –εκτός από επιστημονικό- και ιδιαίτερο εμπορικό/επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι πωλήσεις των βιολειτουργικών τροφίμων κατά την τελευταία δεκαετία αυξάνονται με ρυθμό 10% ανά έτος με καθοριστικούς παράγοντες διείσδυσης στην αγορά την επιστημονική έρευνα και καινοτομία.

Οινοποιείο Κολυπέρας 

Το 2013 ο Χρήστος Κολυπέρας μαζί με την αδερφή του Βασιλική Κολυπέρα ξεκίνησαν μια νέα Οινοποιεία στην περιοχή της Αχαιας με σκοπό την εκμετάλλευση των Ελληνικών ποικιλιών και τη διοχέτευση των οίνων στην εγχώρια και εξωτερική αγορά. Από τότε και μέχρι σήμερα η Οινοποιεία Κολυπέρα σε συνεργασία που έχει συνάψει με ένα δεύτερο ελληνικό οινοποιείο &ι ένα Ιταλικό έχει καταφέρει να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς σε μεγάλες αλυσίδες super market όπου και πωλούνται τα προϊόντα της και να κερδίσει μερίδιο αγοράς εκτός Αχαίας όπως στο νομό Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, νομό Ηλείας, νησιά Ιονίου & Αιγαίου. Από έτους συνεργάζεται με τον καθ. Κων/νο Πουλά για την παραγωγή καινοτόμων οίνων μειωμένης περιεκτικότητας αλκοόλης και τώρα επεκτείνει τη συνεργασία αυτή με τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα FuncFood

MILESTONE ® In Health and Nutrition

Ένα νέο λειτουργικό τρόφιμο με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

  • Είναι ένα από τα υψηλότερα φαινολικά έλαια με διεθνείς διακρίσεις για τα υγειοπροστατευτικά του οφέλη.
  • Κλινικά αποδεδειγμένο ότι η ημερήσια πρόσληψη προστατεύει τα λιπιδία του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Φέρει τον ισχυρισμό υγείας βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού EU Reg 432/2012
  •  Αντιοξειδωτικό, Καρδιοπροστατευτικό, Αντιφλεγμονώδες, Προστασία από τον διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Yπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ)
  • Μια νέα αντιυπερτασική ουσία του έξτρα παρθένου ελαιολάδο ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο ελαιόλαδο MILESTONE® από ερευνητές του Τμήματος Φαρμακογνωσίας και Φυσικών Προϊόντων Χημείας της Σχολής Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Παραγόμενο με αργόστροφες πρακτικές με τεχνολογία MILESTONE®, πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας (BIO-HELLAS E-381673), ψυχρής έκθλιψης υπό αδρανή ατμόσφαιρα.
  • Παράγεται στην Ελλάδα. Πιστοποιείται από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Παν/μιου Αθηνών.

Λεζάντα Φωτογραφίας :

Την έναρξη του Προγράμματος Funcfood, στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ, ανακοίνωσαν οι συντελεστές του την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018   σε μια συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ και φορέων της περιοχής.Από αριστερά : Κωνσταντίνος Μαμμάσης δημιουργός του πολυφαινολικού ελαιόλαδου MILESTONE, Χρήστος Κολυπέρας του ομώνυμου Οινοποιείου, Γιώργος Αγγελόπουλος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος, Κωνσταντίνος Πουλάς Αν. Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής εργαστηρίου ΕΜΒΙΑ και Δημήτρης Κολυπέρας.

Last modified on Friday, 09/11/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας