Εκσυγχρονίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

xionodromiko kalabrytonΜία από την μεγαλύτερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στην περιοχή Καλαβρύτων και μια απ’ τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε πανελλήνια κλίμακα σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί το έργο εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Για το σκοπό αυτό εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογείται μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης της περιοχής Καλαβρύτων –μέσω Πούντας –με την Ολυμπία Οδό.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περ. Δευτέρα μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά.

Ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλάζει, βελτιώνει θεαματικά και μέσα σε λίγα χρόνια τις υποδομές της, εξασφαλίζει πόρους, ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και φέρνει αποτελέσματα ορατά στους πολίτες.

Για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου επεσήμανε ότι «είναι έργο που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση σε μια απομονωμένη περιοχή, που αποτελεί την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εξέλιξη απ’ την εποχή της δημιουργίας του, τριάντα χρόνια πριν». Προβλέπεται αλλαγή στον εξοπλισμό, βελτίωση στις πίστες, ενίσχυση της κτιριακής υποδομής, κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού. «Θωρακίζουμε την εικόνα μιας υποδομής που με τα 20 εκατομ. που επενδύουμε θα φέρει υπερ- πολλαπλάσιο πλούτο σε μια μεγάλη περιοχή που τον έχει ανάγκη. Πολύ σύντομα, δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει απ’ τα φημισμένα Κέντρα της Ευρώπης».

Αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συνεργασία με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, ενώ ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ενώ τόνισε πως η πράξη ένταξης του έργου στο ΠΔΕ φέρει την υπογραφή του Υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη.

Ιστορική απόφαση

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση, για μια μεγάλη επένδυση πανελληνίου ενδιαφέροντος, λέγοντας πως «έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, γίνεται μία τόσο μεγάλη παρέμβαση. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο Χιονοδρομικό, δίνοντάς του “ζωή” για τα επόμενα 40 χρόνια», τονίζοντας πως εξασφαλίζεται κίνηση, επαγγελματική δραστηριότητα, τουριστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη όχι μόνο τη χειμερινή περίοδο, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή ακόμα και το καλοκαίρι.

«Με τη λειτουργία των σύγχρονων, γρήγορων και ασφαλών αναβατήρων όσοι θα φθάνουν στο χιονοδρομικό κέντρο τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν τη δυνατότητα να φθάνουν στην κορυφή του Χελμού ή να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχός”, ενώ παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο βουνού», υπογράμμισε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Λεωνίδας Σπυρόπουλος, αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος του εκσυγχρονισμού και ο Βοηθός Δημάρχου -Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής ανάπτυξης Καλαβρύτων Νίκος Μαγκαφάς ο οποίος έδωσε έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αποκτά η περιοχή των Καλαβρύτων.

Και μελέτη για σύνδεση με την Ολυμπία Οδό

Ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε και την υποβολή για χρηματοδότηση μελέτης που αφορά τον συνδετήριο άξονα της Ολυμπίας Οδού με τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό, με στόχο να επιτευχθεί ωριμότητα για το έργο «Αναβάθμιση και βελτίωση κατά τμήματα της οδού Πούντας –Καλάβρυτα – Παράκαμψη Κερνίτσας» ώστε να υλοποιηθεί με την ένταξή του στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.  

Ιδιαίτερη έμφαση στην παράκαμψη Κερνίτσας που δρομολογείται έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του ΧΚΚ Σπύρος Καπράλος, επισημαίνοντας ότι βελτιώνεται περαιτέρω η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που σηματοδοτούν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί από την ΠΔΕ παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη  με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας.

Last modified on Friday, 14/12/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας