Ραγδαίες εξελίξεις

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ και Υπουργού Εθνικής Άμυνας  Π. Καμμένου, η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων.

Το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρο μετά την σημερινή συνάντηση. Αυτό που φαίνεται πιο βέβαιο πλέον είναι ότι και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο τους έτους. Χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και νωρίτερα αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σύντομα στο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Οι εκλογές  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ευρωεκλογές έχουν δρομολογηθεί και ήδη σχηματοποιείται ο χάρτης των διεκδικητών σε όλα τη χώρα.

Ο εκλογές που παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν αυτούς που θα τους αναθέσουν την εθνική ή τοπική διακυβέρνηση, αποτελούν κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Υπό αυτήν την έννοια δεν πρέπει ποτέ να φοβίζει η προκήρυξή τους, πόσο μάλλον όταν αποτελούν διέξοδο σε συσσωρευμένα προβλήματα μιας κοινωνίας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ούτως ή άλλως το 2019 είναι και συνταγματικά εκλογικό έτος η προσφυγή στις κάλπες είναι μια αναμενόμενη  διαδικασία και οπότε και να γίνουν δεν θα αιφνιδιάσουν  πολλούς.  

Η όλη συζήτηση επομένως δεν ωφελεί να εξαντλείται σε πιέσεις για να γίνουν οι  εθνικές εκλογές μια ώρα αρχύτερα ή να πάνε λίγους μήνες πίσω, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής αντιπαράθεσης εδώ και αρκετό καιρό.

Το ζητούμενο είναι τι θα προκύψει από αυτές τις εκλογές και τι θα αποφευχθεί.

Στο τι θα προκύψει και στο τι είναι χρήσιμο για τι χώρα να προκύψει, με δεδομένη την πολύπλευρη κρίση που είναι ακόμη παρούσα και τις αιτίες που την δημιούργησαν, θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα συζήτησης αλλά και ενημέρωσης των πολιτών.

Ως προς το τι θα πρέπει να αποφευχθεί θεωρούμε ότι σίγουρα σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

- Η πόλωση και ο διχασμός της κοινωνίας

- Ο λαϊκισμός οποιουδήποτε χρώματος

- H βία με όποια μορφή και αν εξασκείται

- Η «μνήμη χρυσόψαρου» στους πολίτες για πρόσωπα και πολιτικές

- Η επικυριαρχία της τηλεοπτικής και γενικότερα μιντιακής λεγόμενης δημοκρατίας επί της πραγματικής

Ας προβληματιστούμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση φέρνοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντός  μας πρωτίστως το ρόλο του πολίτη και δευτερευόντως αυτόν του οπαδού.

Last modified on Wednesday, 16/01/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας