Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών : Πρώτη Γενική Συνέλευση & Απολογισμός

etaireia achaikon spoudon 1

Πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, η πρώτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών στην έδρα της (Βίλα Φέγγου), μετά την πρόσφατη παραχώρηση του κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε ο Απολογισμός της Εταιρείας στον οποίο επισημάνθηκαν τα θετικά δεδομένα των δυο εκδηλώσεων της Εταιρείας:

Η πρώτη το Σάββατο 12-5-2018 σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με Θέμα: «Μουσείο πόλης, Κέντρο αναφοράς στην ιστορία της» και η δεύτερη με συμμετοχή της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών στο ελεύθερο βήμα του forum ανάπτυξης 2018 την Κυριακή 25-11-18,  με Θέμα: «Μουσείο Πόλης Πατρών». 

Η Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αναδεικνύει το στόχο για «Μουσείο Πόλης Πατρών».

Κεντρικός στόχος παραμένει η δημιουργία Μουσείου Πόλης στους χώρους του παλαιού Νοσοκομείου. Πρέπει να διατηρηθεί επίκαιρο το αίτημα για «Μουσείο Πόλης» και να τεθεί ως στόχος για υποκίνηση (και δέσμευση) προς τους υποψήφιους Δημάρχους.

Στη συνέχεια έγινε η ανακήρυξη του Ιστορικού της Πόλης των Πατρών Βασίλη Λάζαρη ως Επίτιμου Μέλους της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών

Ομόφωνα η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε τον Ιστορικό της Πόλης Βασίλη Λάζαρη ως Επίτιμου Μέλους της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών τιμώντας τον για το πλούσιο έργο, (σε Παράρτημα η εργογραφία του Βασίλη Λάζαρη). Παράλληλα, η Συνέλευση αποφάσισε την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης (τέλος της άνοιξης) προς τιμήν του Ιστορικού και Δασκάλου μας.

etaireia achaikon spoudon 2Μετά τις αποφάσεις διεύρυνση της Εταιρείας και καλωσορίσματος νέων Μελών, πραγματοποιήθηκε συμβολική Κοπή πίτας

 

 

 

 

Παράρτημα 

Ο Βασίλης Κ. Λάζαρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια για τριάντα χρόνια, χρημάτισε δε και νομάρχης. Η χούντα τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση ολόκληρη την επταετία. Είναι τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Το 1983 εκδόθηκε το μελέτημά του "Τέχνης Σημεία"από το 1986 μέχρι το 1990 το τετράτομο έργο του "Πολιτική Ιστορία της Πάτρας", το 1996 η πραγματεία του "Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος" και το 2000 η μονογραφία του "Παναγιώτης Συνοδινός".

Έχουν κυκλοφορήσει, εξάλλου, με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις: το 1998 και το 1999 σε τέταρτη έκδοση και σε δυο τόμους η "Ιστορία της πόλεως των Πατρών", του Στέφανου Θωμόπουλουκαι το 2001 το "Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκείας", του Ευγένιου Βούλγαρη.

Η εργασία του "Καποδιστριακή Πάτρα" έχει ως θέμα της τη θαυμαστή αναγέννηση της αχαϊκής πρωτεύουσας αμέσως μετά το τέλος της Επανάστασης του Εικοσιένα. Πρόκειται για ιστορική μελέτη στηριγμένη κατά κύριο λόγο σε ένα πλήθος εγγραφών εκείνης της εποχής, από τα οποία τα περισσότερα είναι αδημοσίευτα.

Το 2003 δημοσιεύθηκε το έργο του: Η ιστορική πορεία του εμπορικού συλλόγου Πατρών «Ερμής».

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

Πολιτική ιστορία της Πάτρας 1950-1974, Διαπολιτισμός

Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 - 1944, Διαπολιτισμός

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα, Σύγχρονη Εποχή

Καποδιστριακή Πάτρα, Περί Τεχνών

Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, Σύγχρονη Εποχή

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

Patra, the Face of the City, Τοπίο

Πάτρα, το πρόσωπο της πόλης, Τοπίο

Λοιποί τίτλοι

Voltaire, 1694-1778, Περί των διχονοιών των εν ταις εκκλησίαις της Πολονίας, Πουκαμισάς [επιμέλεια]

Κολοκοτρώνης - Φαλέζ, Θεόδωρος, Πολιτικά κείμενα, Σύγχρονη Εποχή [επιμέλεια]

Η τρίχρονη εποποιία του δημοκρατικού στρατού Ελλάδας, Σύγχρονη Εποχή [επιμέλεια]

Last modified on Monday, 08/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας