Μεταμνημονιακά περιθώρια ελιγμών 

Έπαψε να ισχύει από χθες ο περίφημος νόμος Κατσέλη που ήταν από το 2010 το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ηδη από σήμερα ισχύει η συμφωνία  στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των Τραπεζών. Μια συμφωνία που έγινε  υπό την σκιά και της έκθεσης της Κομισιόν, στην οποία καταγράφονται εννέα ενστάσεις στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όλα όσα συμφωνήθηκαν βεβαίως  θα ελεγχθούν  από την ΕΚΤ, ενώ οποιοδήποτε σχήμα εγκριθεί θα απαιτήσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αν εμπίπτει στους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.

Αυτό το γαϊτανάκι των ενστάσεων από το όργανα της Ε.Ε, τώρα στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, σύντομα στις νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά  ταμεία και στο Δημόσιο και φυσικά σε κάθε βήμα της τωρινής ή της επόμενης κυβέρνησης για ανακούφιση ορισμένων πληγών της σχεδόν δεκάχρονης οικονομικής κρίση, θεωρούμε  ότι είναι το κλειδί για τους πολιτικούς χειρισμούς όλων των πολιτικών δυνάμεων στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο που διάγουμε.

Ανεξάρτητα του κομψού ή ωμού τρόπου με το οποίο θα επισημαίνεται ποιος τελικά θα έχει τον τελικό  λόγο στις αποφάσεις στην μεταμνημονιακή Ελλάδα δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολούν όλους  και ιδίως τους πολιτικούς φορείς ώστε να υπάρχουν βάσεις αντίδρασης σε παράλογες απαιτήσεις :

  • H τήρηση στο γενικό τους πλαίσιο των συμφωνημενων μεταρρυθμίσεων για την μεταμνημονιακή περίοδο
  • Η τεκμηριωμένη διεκδίκηση αλλαγών και μέτρων ανακούφισης παράλληλα με μια αναπτυξιακή πολιτική που θα δημιουργεί ουσιαστικά παραγωγικά πλεονάσματα στη χώρα και θα επιτρέπει δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Τα παραπάνω δεν επιτρέπουν μικροπολιτικές συμπεριφορές, που βλέπουμε καθημερινά και είναι βέβαιο ότι όποιος τις επιχειρεί θα τις βρει ο ίδιος πολύ σύντομα μπροστά του.

Όσοι   βεβαίως δεν  φορούν παρωπίδες, αξιολογώντας με ορθολογικό τρόπο τα δημοσκοπικά ευρήματα, βλέπουν ότι η χώρα στην επόμενη μεταμνημονιακή φάση της δεν θα μπορεί να πορευτεί χωρίς ευρύτερες συναινέσεις, που υπερβαίνουν τα κομματικά τείχη. Στην κατεύθυνση αυτή όσο ποιο σύντομα γίνει κατανοητό αυτό τόσο ποιο ομαλή θα είναι η μεταβατική  αυτή μεταμνημονιακή φάση .

Ο άλλος δρόμος της πόλωσης μόνο σε πρόσκαιρες νίκες θα οδηγήσει όποιους την κάνουν στρατηγική τους, που πολύ σύντομα θα πέσουν οι ίδιοι θύματά της.

Με το «φίδι» να παραμονεύει . 

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας