ΒΙΟΠΑ Γλαύκου: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

biopa1Στο προσκήνιο βγαίνουν για μία ακόμη φορά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΒΙΟΠΑ Πάτρας, καθώς –όπως έγραψε ο «Σ.Ε» - παρενέβη με σχετικό της υπόμνημα η Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιοτεχνικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας, ζητώντας την παρέμβαση των συναρμοδίων φορέων μήπως και ληφθούν μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα.

Μια φωτιά (σ.σ δεν είναι η πρώτη) που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε δημοτικό οικόπεδο εντός του οριοθετημένου ΒΙΟΠΑ ήρθε να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση γίνεται έως και επικίνδυνη.

Ο χώρος που δημιουργήθηκε πριν από χρόνια, έπειτα από προσπάθειες δεκαετιών,  με την προοπτική να αποτελέσει πυρήνα επιχειρηματικότητας, βρίσκεται σήμερα εγκαταλειμμένος και μόνο η ύπαρξη ορισμένων εγκατεστημένων επιχειρήσεων δικαιολογεί την ονομασία του «ΒΙΟΠΑ Γλαύκου». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 70 επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί εκεί, ενώ μια μεγάλη έκταση παραμένει αναξιοποίητη, δεδομένου ότι αφενός λόγω οικονομικής κρίσης, αφετέρου εξαιτίας των συνθηκών, οι παράγοντες είναι αποτρεπτικοί για την  εγκατάσταση νέων.

kotsiths biopa«Έχουμε στείλει επανειλημμένως υπόμνημα στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και του έχουμε αναφέρει στις κατ’ ιδιαν συναντήσεις μας τα προβλήματα που μαστίζουν το πάρκο μας μιας και ο Δήμος Πατρέων είναι μεγαλομέτοχος στο ΒΙΟΠΑ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παναγιώτης Κοτσίρης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης ΒΙΟΠΑ και προσθέτει:«Είμαστε σε επαφή με το εμπορικό επιμελητήριο και προσπαθούμε από κοινού  να δούμε και να βρούμε λύσεις για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του πάρκου».

Αφορμή για να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος ΒΙΟΠΑ Γλαύκου αποτέλεσε η δημόσια παρέμβαση της ΟΕΒΕΣΝΑ. Σε επιστολή της, η οποία κοινοποιήθηκε προς το Δ.Σ. του Φορέα Υλοποίησης ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου Πάτρας Α.Ε., το Δ.Σ. του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου Πάτρας Α.Ε., την Εισαγγελία Πρωτοδικών  Πατρών, τον Δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη, τον Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, ταξίαρχο Νικόλαο Κοτρωνιά και τον Διοικητή Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδος, αρχιπύραρχο Κων/νο Κυριακόπουλο, μεταξύ άλλων περιγράφει: «Μετά από μία 20ετία, απ’ όταν ξεκίνησε, σαν ιδέα ακόμα, η δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου, σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόμασταν πως θα είχε την εικόνα της εγκατάλειψης που έχει σήμερα. Οι εγκαταστάσεις τους, αν και σύγχρονες, δεν φυλάσσονται, με αποτέλεσμα να γίνονται βορά σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης του χώρου από περιθωριακές και ειδικές κοινωνικές ομάδες με αυξημένη παραβατικότητα που δραστηριοποιούνται αφού δεν υπάρχει επίβλεψη του χώρου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά κλοπή υλικών από τις εγκαταστάσεις (καπάκια αγωγών, καλώδια, μεταλλικά αντικείμενα κλπ), καταστροφή πυροσβεστικών κρουνών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και εν γένει καταστροφή των υποδομών. Παράλληλα, γίνεται κλοπή – αφαίρεση υλικών και εργαλείων από τις επιχειρήσεις, φέρνοντας σε πλήρη απόγνωση αλλά και προκαλώντας τη δίκαιη αγανάκτηση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο ΒΙΟ.ΠΑ. Την κατάσταση επιδεινώνει η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και διαφόρων άχρηστων υλικών – μπαζών κλπ. Οι νέες συνθήκες που επικρατούν, σαφώς έχουν μετατρέψει τον πρώτο ενθουσιασμό των επιχειρηματιών για τον χώρο σε αποστροφή, καθώς κρίνεται επιεικώς ακατάλληλος για να φιλοξενήσει τις επιχειρήσεις, αφού δεν προσφέρουν την προστασία, την ασφάλεια και ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον».

biopa5Τα προβλήματα αυτά, προσθέτει η ομοσπονδία,  έχουν άμεσες επιπτώσεις καθώς «αφενός, ο χώρος δεν έχει τη δυναμική που προβλέπεται, καθώς οι επιχειρήσεις δεν επιλέγουν το ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου για χώρο στέγασης και δραστηριοποίησης λόγω των συνθηκών κι έτσι δεν υπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε. Αφετέρου, τείνει να μετατραπεί σε γκέτο παρανομίας καθώς κάθε αναφορά που γίνεται στους αρμόδιους φορείς για επίβλεψη δεν επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς παρατηρείται πλήρη εγκατάλειψη. Επίσης, βάσει καταγγελιών επιχειρηματιών προς την Ομοσπονδία η αστυνομία αδυνατεί να επιβάλλει την νομιμότητα και κατά καιρούς έχει δηλώσει αναρμόδια για το χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ».

Για τους παραπάνω λόγους, η ΟΕΒΕΣΝΑ, σαν φορέας  εκπροσώπησης των επιχειρηματιών, που έχει στη δύναμή της 70 Σωματεία των Ε.Β.Ε., των οποίων η δραστηριότητά τους σχετίζεται με τη λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ., και ως μέλος του Δ.Σ. και εταίρος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς και ζητά «την άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να επανέλθει η αίσθηση ασφάλειας και υγιούς επιχειρηματικότητας στην περιοχή ώστε να μην ναυαγήσει το όραμα του Βιοτεχνικού Πάρκου της Πάτρας. Ελπίζουμε να μην είναι ήδη αργά».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒΕΣΝΑ επιφυλάσσεται για την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρηματιών της περιοχής ΒΙΟ.ΠΑ. προκειμένου να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις για όσα προαναφέρθηκαν".

Με απαντητική ανακοίνωσή του  ο φορέας Δ.Δ. του ΒΙΟΠΑ, «καλωσορίζει την πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΣΝΑ και την αναφορά της στα προβλήματα του ΒΙΟΠΑ τα οποία – όπως επισημαίνεται - είναι γνωστά σε όλους και πολύ περισσότερο στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που τα βιώνουν σε καθημερινή βάση».

Η εικόνα που περιγράφει η ΟΕΒΕΣΝΑ κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρη είναι. Τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έχουν περιγραφεί αντίστοιχα αδιέξοδα, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που επανειλημμένως έχουν γίνει στόχοι διαρρηκτών, εξαιτίας των ελλειπών  μέτρων ασφαλείας, φύλαξης, αλλά και επαρκούς ηλεκτροφωτισμού.

Ο Φορέας Διαχείρισης και Διοίκησης του ΒΙΟΠΑ,  απαντά σχετικά:  «Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καλόπιστη πρωτοβουλία – σύσκεψη που θα είναι για το κοινό καλό» καταλήγει η ανακοίνωσή την οποία υπογράφει για τον φορέα ο πρόεδρος Παναγιώτης Κοτσίρης, επισημαίνοντας ωστόσο σε άλλο σημείο: «Αξίζει να αναφέρουμε πως η ΟΕΒΕΣΝΑ και ο πρόεδρός της που «έδωσε αγώνα για την δημιουργία του ΒΙΟΠΑ» είχε συμμετοχή στα Δ.Σ. των φορέων διαχείρισης και υλοποίησης, γνωρίζει εκ των έσω τις δυσλειτουργίες και τα νομικά κενά πριν από εμάς που πήραμε τις τύχες του φορέα στα χέρια μας προσπαθώντας να βελτιώσουμε την κατάσταση».

skentzos oevesna

Ερωτηθείς πάντως από τον «Σ.Ε» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος, ποιοι ήταν οι λόγοι που προκάλεσαν την παρέμβαση της Ομοσπονδίας, απάντησε ότι υπάρχει κενό, κυρίως εξαιτίας τη λειτουργίας του Φορέα Υλοποίησης. Ενδεικτικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΣΝΑ Νίκος Μπαρδάκης, δεν έχει κληθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ.  «Ο φορέας  Διαχείρισης έχει περιορισμένες δυνατότητες. Αν πρέπει να γίνει κάτι θα πρέπει  να αναλάβουν, δηλαδή Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο και ΟΕΒΕΣΝΑ» αποσαφήνισε.   

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκέντζος επιμένει στη σύγκληση σύσκεψης ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να αναζητηθούν άμεσα λύσεις. Τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεκινήσει η προετοιμασία της σύσκεψης, με σκοπό να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Όσοι έχουν ευθύνη θα πρέπει να αναλάβουν το ρόλο του. Όχι να συναντηθούμε για να πούμε δώσε μας παππούλη την ευχή σου…» κατέληξε ο κ. Σκέντζος.   

Ηλεκτροφωτισμός και αστυνόμευση είναι οι προτεραιότητες για την ασφάλεια

Ηλεκτροφωτισμός, υπηρεσίες ασφαλείας και καθαριότητα είναι οι τρεις προτεραιότητες που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, προκειμένου άμεσα να διευθετηθούν και να λειτουργήσει το ΒΙΟΠΑ Γλαύκου σε ομαλότερες συνθήκες από τις σημερινές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ.Ε» ο Φορέας Διαχείρισης θέτει ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας τον ηλεκτροφωτισμό του ΒΙΟΠΑ κι εκεί θα ρίξει το βάρος του, ενώ στη συνέχεια εξετάζεται η μίσθωση ιδιωτικής αστυνομίας για τη φύλαξη των επιχειρήσεων.  

Τα προβλήματα απασχόλησαν πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των προέδρων του Φορέα Υλοποίησης Γιώργου Νικηφορίδη και του Φορέα Διαχείρισης – Διοίκησης Παναγιώτη Κοτσίρη, στη διάρκεια της όποιας τέθηκαν τα ζητήματα που χρειάζεται άμεσα να διευθετηθούν.

biopa2

Από τα πιο σοβαρά προβλήματα  είναι ο ελλιπής ηλεκτροφωτισμός του ΒΙΟΠΑ. Το μισό πάρκο είναι άδειο από επιχειρήσεις, τα ακίνητα είναι αδιάθετα, με αποτέλεσμα το σκοτάδι να ευνοεί έκνομες ενέργειες.

O φορέας διαχείρισης με πρωτοβουλία του, προ τριετίας  εκπόνησε μελέτη για τον αυτόνομο ηλεκτροφωτισμό της συνολικής έκτασης, μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων. Το έργο είναι ώριμο έχει προϋπολογισμό 900.000 ευρώ  και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διοίκησης – Διαχείρισης αυτό που απαιτείται είναι να αναλάβει ο Δήμος Πατρέων να συντάξει τεχνικό δελτίο, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει η Περιφέρεια να εντάξει το έργο σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα είχε γίνει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας το 2014, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άλλες εξελίξεις έως σήμερα. 

«Αν υπήρχε ηλεκτροφωτισμός στο σύνολο της έκτασης του ΒΙΟΠΑ θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα» σχολίασε στον «Σ.Ε» ο Θύμιος Διαμαντόπουλος, μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης και μέλος στο ΔΣ στο Επιμελητήριο Αχαΐας, τονίζοντας ότι μια περιοχή βυθισμένη στο σκοτάδι ευνοεί τις παρανομίες. «Αν υπήρχε φως θα λειτουργούσε αποτρεπτικά» επισήμανε, εκτιμώντας ότι με τις παρούσες συνθήκες οι επιχειρήσεις είναι τελείως απροστάτευτες.

Οι συχνές επιθέσεις διαρρηκτών σε επιχειρήσεις, αλλά και οι φθορές που σημειώνονται αποτελούν βραχνά για τους επαγγελματίες.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν γίνει επανειλημμένες στόχος διαρρηκτών, καθώς επιτήδειοι …αδειάζουν στην κυριολεξία αποθήκες, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι. Σε άλλες περιπτώσεις σημειώνονται φθορές, όπως  σπασμένα στέγαστρα, λάμπες από τη δράση αγνώστων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Παρά το γεγονός ότι για ορισμένες δραστηριότητες είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση στο ΒΙΟΠΑ, δεν υπάρχουν κίνητρα για να έρθει κανείς εδώ» προσθέτει ο κ. Διαμαντόπουλος και θέτει ένα ακόμη σοβαρό μειονέκτημα που είναι τα υψηλά δημοτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες. «Με βάση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έχουμε συγκεντρώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις προς το Δήμο φθάνουν τις 200.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς καν να λαμβάνουν στοιχειώδεις ανταποδοτικές υπηρεσίες» αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΕ σε ό,τι αφορά τα τέλη. «Στη ΒΙΠΕ οι επιχειρήσεις καταβάλλουν δημοτικά τέλη 0,50€ ανά τ.μ κι εμείς στο ΒΙΟΠΑ 2,50 € το τ.μ  κι αυτό μετά από μείωση που έγινε, γιατί αρχικά η χρέωση ήταν 3,6 το τ.μ, όσο δηλαδή πληρώνει κάποιος στην πλατεία Γεωργίου!» τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Καθώς όμως οι επιχειρήσεις δεν απολαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, βρίσκουν «πάτημα» και όπως προέκυψε από την έρευνα του «Σ.Ε» δεν καταβάλλουν τις εισφορές που τους αναλογούν για τα κοινόχρηστα του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ο Φορέας Διαχείρισης να μην έχει έσοδα, άρα και πόρους που θα μπορούσαν  να διατεθούν για τη βελτίωση των συνθηκών.

Ο φορέας Διαχείρισης – Διοίκησης λειτουργώντας χωρίς γραμματειακή και νομική υποστήριξη αδυνατεί να διεκδικήσει τα χρήματα από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της αχανούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το Επιμελητήριο Αχαΐας ανέλαβε να κάνει πλήρη καταγραφή των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στο ΒΙΟΠΑ. Επωνυμία, ΑΦΜ, αντικείμενο δραστηριοτήτων, οφειλές και άλλα χρήσιμα  στοιχεία συγκεντρώνονται προκειμένου να διαμορφωθεί μια βάση δεδομένων και να υπάρχει μια πλήρη εικόνα όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των οφειλών που αυτές έχουν προς τον Φορέα.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας άλλωστε, που συμμετέχει στον φορέα υλοποίησης δια του προέδρου του Πλάτωνα Μαρλαφέκας, γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα. Μάλιστα ο Παναγιώτης Κοτσίρης πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ είχε προ μηνών παρευρεθεί σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Φορέας.

Τέλος, τα εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα οικόπεδα αποτελούν εστίες κινδύνου, όπως άλλωστε αποδείχτηκε στην πράξη την περασμένη Τρίτη, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων, όπου υπάρχουν… βουνά από ξερά χόρτα, τα οποία φούντωσαν.  Παράγοντες της Δημοτικής Αρχής εκτίμησαν ότι επρόκειτο για χόρτα που εναπόθεσαν εκεί ιδιώτες , αλλά σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης του χώρου υποχρεούται να καθαρίσει και να φροντίσει το οικόπεδο, το οποίο μάλιστα πλέον είναι αφύλακτο, καθώς οι μπουλντόζες που χρειάστηκε να επέμβουν για να δαμάσουν τη φωτιά, κατέστρεψαν την περίφραξη.

Κάθε χρόνο  πάντως ο Φορέας Διαχείρισης εκλιπαρεί τους ιδιοκτήτες εκτάσεων για τον  καθαρισμό των οικοπέδων τους, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο,  αποτελούν κίνδυνο για τις παρακείμενες επιχειρήσεις.

Η ταυτότητα του Βιοτεχνικού Πάρκου

Οργανώθηκε ένας χώρος μεγαλύτερος των 600 στρεμμάτων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης και μετατράπηκε σε Βιοτεχνικό Πάρκο.

Η περιοχή στην οποία κατασκευάστηκε το ΒΙΟΠΑ βρίσκεται στην νότια άκρη του Σχεδίου πόλης της Πάτρας,σε άμεση γειτνίαση και με το νότιο  νέο λιμάνι της πόλης. Εκτείνεται δυτικά και κατά μήκος του χειμάρρου Γλαύκου και των παραγλαύκιων αρτηριών που καταλήγουν στην Ευρεία Περιμετρική Οδό της Πάτρας (στον κόμβο Κ5). Το σημείο είναι προσβάσιμο , αφού η Περιμετρική είναι τμήμα της ΠΑΘΕ και αποτελεί βασικό άξονα προσπέλασης των εγκαταστάσεων του νοτίου  λιμανιού και της πόλης.

Το ΒΙΟΠΑ Γλαύκου πρόκειται να «υποδεχτεί» και μια νέα δομή.  Σε κοινωφελή χώρο αποφάσισε ο Δήμος Πατρέων να χωροθετήσει την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) καθώς και αποτέφρωσης οστών, με βάση την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το σημείο του ΒΙΟΠΑ είναι το «Β32». Το κτιριακό συγκρότημα  που θα αναπτυχθεί θα πρέπει να εξυπηρετεί την συνάθροιση κοινού 50 τουλάχιστον ατόμων για νεκρώσιμες τελετές και να στεγάζει την υπηρεσία αποτέφρωσης των νεκρών με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Οι αιτίες του …κακού

Πολυσύνθετο φαίνεται πως είναι  το πρόβλημα που αφορά του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου. Οι αιτίες είναι πολλές και ορισμένες  σε θεσμικό επίπεδο.  Τα ζητήματα που ανακύπτουν σχετίζονται με μια σειρά παράγοντες που ανέκυψαν μέσα από το ρεπορτάζ και συνοψίζονται στα εξής:

biopa4

- Τυπικά το ΒΙΟΠΑ Γλαύκου δεν έχει παραδοθεί. Δύο φορές κατά το παρελθόν επιχειρήθηκε να γίνει η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής, αλλά δεν προχώρησε. Κατά μία εκδοχή υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες

- Λειτουργούν δύο φορείς της Υλοποίησης και της Διαχείρισης, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του ο πρώτος και να έχει αδρανοποιηθεί. Η παραπάνω εκκρεμότητα όμως εμποδίζει κάθε εξέλιξη.

- Εξακολουθούν να υφίστανται νομικά κενά σε ότι αφορά τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει ολοκληρωτικά το ρόλο του. 

- Το ΒΙΟΠΑ Γλαύκου δημιουργήθηκε πλησίον κατοικημένης περιοχής σε μια ήδη ημιδιαμορφωμένη κατάσταση, σε έκταση με πολλές ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των ακινήτων να εκτιναχτούν , αφού οι οικοπεδούχοι προέβαλαν υψηλές απαιτήσεις. Σήμερα τα αδιάθετα ακίνητα κοστίζουν από 98 έως και 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο 

- Υπάρχουν ακόμη ζητήματα σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης, ζήτημα για το οποίο οι εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.

- Βάσει νόμου απαγορεύεται η αμιγής εμπορική χρήση εντός των ορίων του ΒΙΟΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι με πρόσοψη επί της Γλαύκου, οι οποίοι αν και παρουσιάζουν ζήτηση δεν μπορούν να διατεθούν για εμπορικές εκθέσεις.

- Τα δημοτικά τέλη είναι υψηλά συγκριτικά με ό,τι ισχύει στη βιομηχανική περιοχή

- Δεν υπάρχει μηχανισμός βεβαίωσης οφειλών και είσπραξης των εισφορών από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Last modified on Tuesday, 18/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας