Αθηνά Καλλιμάνη :Συνεργασία, αποφασιστικότητα και οργάνωση

kallimani athina

H παρέμβαση της Αθηνάς Καλλιμάνη στο «διάλογο» που άνοιξε ο "Σύμβουλος Επιχειρήσεων"  για τον πολιτισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πάτρα

Ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως το ανθρώπινο σώμα.  Όλα σ΄ ένα σώμα πρέπει να συνεργάζονται. Χωρίς συνεργασία το σώμα κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού αποδυναμώνεται το αμυντικό του σύστημα. Θα πρέπει ν΄ ανατρέχουμε σ΄ αυτήν την αρχή, όταν συζητάμε για τα προβλήματα του Δήμου  μας, όταν αναζητάμε λύσεις για την καλύτερη οργάνωσή του και την αναγκαιότητα να αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό του  σε κάθε τομέα.

Στη βάση αυτή  η συνεργασία δημόσιων, Ιδιωτικών, επαγγελματικών, ερασιτεχνικών και εθελοντικών φορέων στο Δήμο μας  θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Πόσο δε μάλλον στον τομέα της Τέχνης, η οποία θα πρέπει να  κινείται πέρα από εγωισμούς, μικροπρέπειες, αντιζηλίες και αναποτελεσματικές συμπεριφορές.

Αν μην  ξεχνάμε  ότι η Τέχνη είχε  ιδιαίτερη θέση στην αρχαία Ελλάδα και σε κοινωνίες πολύ ανεπτυγμένες, ότι  δεν αξιοποιεί μόνον τις δυνάμεις της νόησης αλλά επιστρατεύει το 100% των δυνάμεων του ανθρώπου, ότι δεν  χρησιμοποιεί μόνο την παρατήρηση και τη γνώση πάνω στα φαινόμενα του φυσικού κόσμου, αλλά αξιοποιεί και το φίλτρο των ατομικών συναισθημάτων και σκέψεων πάνω σ΄ αυτά.

Ας  θυμόμαστε  και τα λόγια του Έρνστ Φίσερ: «Η τέχνη κάνει τον άνθρωπο ικανό να κατανοεί την πραγματικότητα και όχι μόνο τον βοηθά να την υπομένει, αλλά και  δυναμώνει την απόφασή του να την κάνει πιο ανθρώπινη και πιο αντάξια του ανθρώπινου γένους...»

Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι θα απαιτούμε  από  την εκάστοτε Δημοτική αρχή να φροντίζει  την Τέχνη με τρόπο τέτοιο που  αυτή  να ανακτά  τον μαζικό της χαρακτήρα και να απευθύνεται  στο ευρύ κοινό και όχι  σε  κλειστό κύκλο  επαϊόντων.

Αξίζει  σε αυτό το σημείο να  αναφερθώ στη χρήση (για ποιον, πότε και πώς) του  Θεάτρου Απόλλων, που πρώτα από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  είναι Δημοτικό. Δηλαδή ανήκει ως ιστορία, κόσμημα πολιτιστικό,  μουσειακό μνημείο, περιουσιακό στοιχείο σε  όλους τους πολίτες αυτής της πόλης. Ένα μνημείο που  θα πρέπει  στο άμεσο μέλλον να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί. Όσο χρόνο όμως συνεχίζεται η λειτουργία του-με πρώτη προτεραιότητα φυσικά τις  επαγγελματικές παραγωγές- δεν θα πρέπει να εμποδίζεται  η παραχώρησή του σε φορείς που με τις εκδηλώσεις τους επιθυμούν να  ενισχύσουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να συνδράμουν σε  φιλανθρωπικό έργο.

Άμεσα επίσης θα πρέπει να αναστηλωθεί το Εργοστάσιο Τέχνης ώστε  να αξιοποιείται όπως και οι άλλοι υπάρχοντες χώροι (αίθουσα Αίγλη, αγορά Αργύρη, θεατράκι Μπάρι). Μέσα από αυτές τις δομές και με το ανάλογο πολιτιστικό περιεχόμενο  η Τοπική Αυτοδιοίκηση   μπορεί και πρέπει να φέρνει σε στενότερη επαφή ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα λειτουργώντας και ως αντίβαρο στην τακτική της διάσπασης, που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κεντρική πολιτική, οδηγώντας στη διαίρεση και τον διαχωρισμό των πολιτών.

 Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε ορισμένες βασικές  αναγκαιότητες για το Δήμο μας που έχουν σχέση  με την Τέχνη και τον Πολιτισμό:

  • Δημιουργία Καρναβαλικού Μουσείου, Μουσείου Θεάτρου Σκιών και Κουκλοθέατρου( υπάρχει υλικό που διαθέτουν συμπολίτες μας δημιουργοί, που με μεγάλη χαρά θα επιθυμούσαν να βρει μόνιμη στέγη).
  • Μουσείο με θεματική:«Ευεργέτες της Πόλης μας»,ώστε να τιμώνται οι προσωπικότητες αυτές, να αναδεικνύεται η Ιστορία του τόπου μας μέσα από την προσφορά τους και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
  • Οργάνωση εκδηλώσεων/φεστιβάλ την περίοδο  των  Χριστουγέννων, του Πάσχα αλλά και την περίοδο που πραγματοποιούνται οι μονοήμερες αλλά και οι πολυήμερες εκδρομές των σχολείων  με αξιοποίηση των ερασιτεχνικών ομάδων του Δήμου μας (ώστε το κόστος να είναι μηδενικό)  και  έγκαιρος προγραμματισμός και προβολή αυτών ώστε ο τόπος μας να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης για την οικογένεια και  τον μαθητικό πληθυσμό.

Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν όσον αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι με τη βοήθεια του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της πόλης μας και όσον αφορά τη λειτουργία τους  με τη βοήθεια και εθελοντών πολιτών.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τέχνη και ο Πολιτισμός και στο Δήμο μας  έχουν μεν οικονομική διάσταση (δει δη χρημάτων…) αλλά πρωτίστως προκύπτουν από το έλλειμμα συνεργασίας,  αποφασιστικότητας και οργάνωσης.

Η  Αθηνά Καλλιμάνη  είναι εκπαιδευτικός, σκηνοθέτης,θεατρική συγγραφέας, Δ/ντρια Θεατρικού  Εργαστηρίου Πολυφωνικής.

Last modified on Saturday, 20/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας