Ανδρέας Τσιλίρας : Βιβλίο - Τα εύκολα και τα δύσκολα

tsiliras andreas

H παρέμβαση του Ανδρέα Τσιλίρα στο «διάλογο» που άνοιξε ο "Σύμβουλος Επιχειρήσεων"  για τον πολιτισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πάτρα

Τι θα μπορούσε να κάνει μια Δημοτική Αρχή στην Πάτρα για το βιβλίο; Ας ξεκινήσουμε από τα δύσκολα: Τι να μην κάνει: Να μην κινείται με άξονα την ιδεολογική της τοποθέτηση και να μην αγνοεί την παλιότερη και σύγχρονη συγγραφική και εκδοτική παραγωγή της πόλης.

Πάμε τώρα στα πιο εύκολα:

Ο Δήμος έχει τον μοναδικό θησαυρό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα να κάνει γι’ αυτή: Να την εμπλουτίσει με προσωπικό με γνώσεις και όρεξη για δουλειά (έστω από άλλες υπηρεσίες, αν δεν μπορεί να προσλάβει), να της χαρίσει όλα τα τετραγωνικά του κτηριακού συγκροτήματος της Μαιζώνος (ισόγειο και σημερινή Πινακοθήκη) και να την ωθήσει να συνεργαστεί με τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου και του ΕΑΠ που στον τομέα τους κάνουν σπουδαία δουλειά.

Έχει κι έναν μικρό εκδοτικό οίκο ο Δήμος Πατρέων κι ας μην το ξέρει. Είναι οι εκδόσεις της Πινακοθήκης, της Βιβλιοθήκης, του Καρναβαλιού, του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, του Διεθνούς Φεστιβάλ και του ΔΗΠΕΘΕ. Κάποιες από αυτές μπορούν να επανακυκλοφορήσουν και να αποφέρουν έσοδα και κύρος στον Δήμο.

Όσο για την έκθεση βιβλίου που ακούστηκε πρόσφατα από όλους σχεδόν τους υποψήφιους Δημάρχους: Όχι δεν χρειάζεται στην Πάτρα μια γενική έκθεση βιβλίου κι αν χρειάζεται δεν έχει καμία δουλειά με αυτή ο Δήμος, εκτός από το να παραχωρήσει χώρο και υποδομές. Οι εκθέσεις είναι υπόθεση των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλών και στην Πάτρα μια τέτοια έκθεση θα είχε νόημα αν επρόκειτο να ήταν θεματική και ξεχωριστή σε σχέση με όσες γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Last modified on Saturday, 20/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας