Παρεπόμενα απο την παραίτηση Χρήστου Μπούρα Αναπληρωτή Πρυτάνεως Πανεπιστημίου Πατρών

panepistimio patron

Στις 25 Απριλίου 2019, ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού & Εκτέλεσης Έργων, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή της στο Πανεπιστημιακό Βήμα η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών κα. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. 

Η παραίτηση προκάλεση την αντίδραση του πρώην Αντιπρύτανη Β. Αναστασόπουλου, ο οποίος με σχετική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Βήμα αναφέρει τα εξής : 

vasilis anastasopoulos

Αγαπητέ Χρήστο Μπούρα, και όμως ήσουν ο ισχυρός άξονας αυτής της πρυτανικής αρχής. Την ενορχήστρωσες. Χειρίστηκες με περισσή αλαζονεία τα δικά σου θέματα και αντιμετώπισες με ηγεμονικό και αλαζονικό τρόπο τους συναδέλφους. Τους αντιπάλους σου τους αντιμετώπισες κυρίως με τη συκοφαντία και όταν βρέθηκες σε δύσκολη θέση επέδειξες δειλία. Έβλαψες το Πανεπιστήμιο σε πολλά θέματα και εισήγαγες νοοτροπίες έξω από την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Εξηγούμαι:

 1. Όταν ξεκίνησες στο 7-μελές του ΕΛΚΕ το 2010, με έναν καταιγισμό δεκάδων εγγράφων, ουσιαστικά ζητούσες στοιχεία με τα οποία υπονοούσες ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του ΕΛΚΕ ήταν διεφθαρμένες. Λες και το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν είχε διοικητική και ακαδημαϊκή παράδοση. Είχες φτάσει στο σημείο να λες "Θέλω όλα τα στοιχεία του Καραθεοδωρή για το 2006-2010 γιατί κάποιοι πήραν 2 φορές". Φυσικά αγνοούσες τους κανονισμούς του Καραθεοδωρή και απέδιδες διαφθορά στα μέχρι τότε θεσμικά όργανα. Κεκαλυμμένη συκοφαντία. Από το Σεπτέμβρη του 2010, ο καλοσυνάτος Καλπαξής διοικούσε τον ΕΛΚΕ με ιδιαίτερη πίεση και άγχος λόγω της δική σου καταγγελτικής τακτικής σε όλα τα θέματα. Δεν δέχτηκες ποτέ ότι οργάνωσα τον ΕΛΚΕ, ότι άφησα 4 εκατομμύρια αποθεματικό, ότι έφτιαξα τα ενδοπανεπιστημιακά δίκτυα (τα οποία αδρανοποιήθηκαν με δική σου ευθύνη), ότι συνέβαλλα καθοριστικά στη δημιουργία του Κέντρου Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου (το οποίο και έκλεισες) καθώς επίσης και στη δημιουργία της έκθεσης ΙQ.
 2. Διακίνησες ένα κατάπτυστο έγγραφο, το οποίο δεν μου κοινοποίησες, και το οποίο έλεγε ότι πρόκειται να διορίσω στον ΕΛΚΕ 30 γνωστά μου άτομα. Το κοινοποίησες σε πρυτάνεις και κοσμήτορες ενώ ήξερες ότι λέει ψέματα. Όταν διακίνησες το έγγραφο αυτό, είχε λήξει η προθεσμία για αιτήσεις. Άνετα μπορούσες να πληροφορηθείς, ως μέλος του 7μελούς, τα ονόματα αυτών που είχαν κάνει αίτηση. Θα διαπίστωνες ότι ΚΑΝΕΝΑΣ από τους 30 δεν είχε υποβάλλει αίτηση. Συκοφαντία. Ζήτησες μέσω της Κυρίας να αποσύρω την αγωγή χωρίς καμία έστω και απλή συγνώμη εκ μέρους σου. Συγκερασμός αλαζονείας και δειλίας.
 3. Διέδιδες: "Ο Αναστασόπουλος έχει βάλει βαθιά το χέρι του στο μέλι της Επιτροπής Ερευνών". Περιμένω να με μηνύσεις. Οι δύο μάρτυρες θα είναι παρόντες.
 4. Χειρίστηκες τα οικονομικά του Ιδρύματος με πολύ υψηλές αρχικές τιμές καταλόγου με αποτέλεσμα να περιορίζεται το σύνολο των ειδών που θα μπορούσε να αγοράσει κάθε Τμήμα. Στη συνέχεια, με τις χαμηλές τιμές προσφοράς τα Τμήματα προμηθεύονταν τα είδη που ήθελαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν όλο το ποσό που τους είχε διατεθεί. Το υπόλοιπο το χρησιμοποιούσες στη συνέχεια για άλλες δραστηριότητες χωρίς φυσικά να έχεις δικαίωμα και χωρίς να δίνεις καμία αναφορά στο κάθε Τμήμα, το οποίο μπορεί να είχε απώλειες από τον αρχικό του προϋπολογισμό 25% ή και περισσότερο. Το Τμήμα Φυσικής έχασε έτσι, ή με την παρωδία των διαγωνισμών, πολλές χιλιάδες ευρώ γεγονός που παραδέχτηκες παρουσία κόσμου ότι ήταν δική σου η ευθύνη. Η οικονομική αυτή διαχείριση δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο.
 5. Ήσουν μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΕΔΕΤ, του οργανισμού που διεξήγαγε τις περιβόητες πρυτανικές εκλογές. Αυτές τις εκλογές που το ηλεκτρονικό σύστημα γνώριζε καθ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας τι ψήφισε ο καθένας από εμάς, αφού είχαμε τη δυνατότητα να διορθώνουμε την ψήφο μας. Δεν είχες την ευαισθησία να παραιτηθείς από την θέση αυτή. Άρα, στην ουσία, είχες ελεγκτικό ρόλο στις εκλογές στις οποίες μετείχες ως υποψήφιος.
 6. Γνώριζες πολύ καλά ότι η διόρθωση σφάλματος για την ανανέωση της θητείας είναι παράνομη. Η αλαζονεία όμως της εξουσίας σε εμπόδισε να απορρίψεις τις συστάσεις της Γ.Δ. του υπουργείου κ. Διονυσοπούλου και την παράνομη παρέμβαση της κ. Αναγνωστοπούλου. Την ευθύνη για την παράνομη παράταση της θητείας την έχετε συλλογικά. Όλοι γνωρίζατε, και το τότε Συμβούλιο Ιδρύματος και το Πρυτανικό Σχήμα. Γνωρίζατε πολύ καλά ότι η νόμιμη απόφαση ήταν η αρχική, με λήξη της θητείας την 31-8-2018.
 7. Ευνουχίσατε διοικητικά το Πανεπιστήμιο. Δύσκολα ένας νέος συνάδελφος θα διανοηθεί να αναλάβει διοικητικές πρωτοβουλίες. "Δεν θέλω να στοχοποιηθώ" είναι η απάντηση. Γνωρίζεις από ποιόν είναι δυνατόν να στοχοποιηθούν οι συνάδελφοι; Α! Τους αποδίδετε και προσωνύμιο: "είναι Αναστασοπουλικός", άρα περιθωριοποιημένος. Ντροπή σας.
 8. Τώρα φεύγεις χωρίς, να εξηγήσεις γιατί. Έβαλες την Κυρία να ανακοινώσει την παραίτησή σου. Μπορούσες να μας το πεις μόνος σου. Να αποδώσεις ευθύνες. Εσύ όμως κρύβεσαι. Απίστευτη δειλία και μικρότητα. Αυτή η παραίτηση σου δεν μπορεί να σε σώσει από τις εγκληματικές ευθύνες της κατάρρευσης του Πανεπιστημίου Πατρών που έχετε όλοι μαζί.

Καταστρέψατε το Πανεπιστήμιο. Απείχες από τη Σύγκλητο την κρίσιμη συνεδρίαση. Κρυβόσουν. Δεν σταμάτησες την εκτροπή της κυρίας από τη θεσμική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να παραποιεί μέσα στη βουλή την απόφαση της Συγκλήτου. Επιπλέον συκοφάντησε συναδέλφους. Περιφρονεί ανενδοίαστα σε κάθε της συνέντευξη την απόφαση της Συγκλήτου. Τι έκανες για αυτό;

ΜΟΝΟ εσύ μπορούσες να την σταματήσεις. Το γνωρίζουν όλοι. ΜΟΝΟ εσύ. Δεν το έκανες. Αν το πρυτανικό σχήμα υπερασπιζόταν την απόφαση της Συγκλήτου δεν θα τολμούσε κανένας Γαβρόγλου να ακουμπήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Και μην ισχυριστεί κάποιος από εσάς ότι δεν σας αφήσαμε να διοικήσετε. Δεν σας εμπόδισε κανένας. Την αλαζονεία σας είναι που πληρώνει τώρα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ανταπαντώντας μετά το Πάσχα ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού & Εκτέλεσης Έργων, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας επισημαίνει : 

christos mpourasΑγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Περίμενα να περάσει η γιορτή του Πάσχα, για να απαντήσω στην καταγγελτική επιστολή του κ. Αναστασόπουλου στο ΒΗΜΑ εναντίον μου, την οποία αναπαρήγαγαν και τοπικά ΜΜΕ. Θεωρώ υποχρέωσή μου να δείξω πόσο έωλες είναι οι κατηγορίες, διότι πολλές φορές η σιωπή εκλαμβάνεται όχι ως αξιοπρέπεια αλλά ως δειλία. Δεν θα σχολιάσω το ύφος της επιστολής, αλλά θα αρκεστώ να απαντήσω στις αβάσιμες αιτιάσεις της:

 1. ΕΛΚΕ: Ξεκινώ από το γεγονός ότι δύο φορές, το 2014 και το 2015, ο συνάδελφος με ψήφισε ως Αντιπρόεδρο του ΕΛΚΕ. Πως συμβιβάζεται η ψήφος του με όσα μου καταμαρτυρεί για τη συμμετοχή μου στο Επταμελές του ΕΛΚΕ; Θέλω να υπενθυμίσω ότι στο Επταμελές συμμετείχαν και άλλοι συνάδελφοι το διάστημα 2010-2016. Και φυσικά υπάρχουν Πρακτικά. Με την ευκαιρία που μου δίνεται θέλω να ενημερώσω ότι στον ΕΛΚΕ υπήρχε ένα σημαντικό ποσόν (εκατοντάδων χιλιάδων ΕΥΡΩ) από μη επιστροφές προκαταβολών, σε βάθος δεκαετίας (από το 2000). Μαζί με άλλους συναδέλφους από το Επταμελές και υπάλληλους του ΕΛΚΕ εργαστήκαμε συστηματικά, το περιορίσαμε δραστικά και ταυτόχρονα θέσαμε κανόνες ασφαλείας. Στο ΕΜΠ σύρονται στα δικαστήρια διοικήσεις του ΕΛΚΕ, που παραμέλησαν αυτό το ζήτημα.
 2. Πράγματι το 2011 είχα γίνει παραλήπτης του εγγράφου που κοινοποιήθηκε από τον συνάδελφο στο ΒΗΜΑ, υπογεγραμμένου από φοιτήτρια του ΠΠ. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς του συναδέλφου δεν το «διακίνησα», αλλά το κοινοποίησα αμέσως στις Πρυτανικές Αρχές και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν δέχθηκα καμία όχληση από τον συνάδελφο, παρόλο που εκείνο το χρονικό διάστημα είμαστε και οι δυο μέλη του Επταμελούς του ΕΛΚΕ. Τέσσερα χρόνια αργότερα (2015)όταν ο συνάδελφος κλήθηκε ως μάρτυρας στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του θέματος των Οργάνων ΕΣΠΑ, ζήτησε τον αποκλεισμό μου επικαλούμενος αυτό το email. (Υπενθυμίζω ότι τα Όργανα ΕΣΠΑ στοίχισαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών απένταξη Επιστημονικού Ερευνητικού Εξοπλισμού 4.5 ΜΕ και πρόστιμο 550.000 ΕΥΡΩ, το οποίο πληρώθηκε από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η έκδοση της απόφασης). Στη συνέχεια ο συνάδελφος μου έκανε αγωγή, η υπόθεση εκδικάστηκε και αθωώθηκα ομόφωνα. Η παρέμβαση της Πρυτάνεως για να αποσυρθεί η αγωγή, θεωρώ πως ήταν μια προσπάθεια να μη φτάσουμε στα δικαστήρια. (Μακάρι ο συνάδελφος να είχε την ευσυνειδησία να ενημερώσει μόνος του την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, πως υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των συναδέλφων Σ. Κουμπιά, Δ. Πολύζου, Ν. Καραμάνου και εμού, σε μήνυση και αγωγή πρώην συναδέλφου. Όλοι μας αθωωθήκαμε ομόφωνα και ο πρώην συνάδελφος ανακάλεσε τις κατηγορίες του. Η μαρτυρία όμως του συναδέλφου παραμένει, καθώς και η πλούσια εμπειρία του από τα δικαστήρια.)
 3. Σε συνέχεια των παραπάνω αντιπαρέρχομαι το σχόλιό του περί διαδόσεων.
 4. Οικονομική διαχείριση. Τις τιμές και τις προδιαγραφές των διαγωνισμών τις έθεσαν επιτροπές συναδέλφων και εργαζόμενων και δεν υπήρξε καμιά ανάμειξή μου σ’ αυτή τη διαδικασία. Ο συνάδελφος ως Πρόεδρος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι εκπτώσεις επιστρέφουν στα τμήματα. Το σύστημα των διαγωνισμών πρόεκυψε από νόμους της Πολιτείας. Όλα τα τεύχη διακηρύξεων που αφορούν προδιαγραφές και τιμές ειδών εγκρίνονται από τη Σύγκλητο. Δεν θυμάμαι να τέθηκε ποτέ από τον συνάδελφο ή άλλο μέλος της Συγκλήτου κανένα ζήτημα για όσα τώρα με εγκαλεί. Άλλωστε στις οικονομικές ενημερώσεις των Τμημάτων επί των Οικονομικών δίνεται σε όλους μας η δυνατότητα για διατύπωση αντιρρήσεων, εξηγήσεων και διαλόγου.
 5. ΕΔΕΤ: Υπήρξα μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του, γεγονός που τιμά το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα Δίκτυα Η/Υ σε αυτό. Τα πρακτικά των συνεδριάσεών του κοινοποιούνται στο ΔΣ και στη ΓΓΕΤ. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είναι μια δεξαμενή σκέψης, η οποία προτείνει κατευθύνσεις χωρίς να έχει καμιά ανάμειξη στην καθημερινότητα της λειτουργίας του ΕΔΕΤ. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή μου στην διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία, παρακαλώ να κοινοποιηθούν
 6. Αναφορικά με τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Πρυτανικής Αρχής θυμίζω ότι το Υπουργείο δημοσίευσε ΦΕΚ για το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και για όλα τα Πανεπιστήμια όπου ξαναέγιναν εκλογές. Τέτοιου είδους αποφάσεις προσβάλλονται μόνο στο Συμβούλιο Επικρατείας, στο οποίο άλλωστε ο συνάδελφος έχει προσφύγει
 7. Τα περί διοικητικού ευνουχισμού του Πανεπιστημίου, μόνο ως παραλήρημα μπορώ να τα εκλάβω.
 8. Όσον αφορά τη συγχώνευση: Αν και δεν είναι πρακτική του συναδέλφου, ελπίζω να μου αναγνωρίζεται το δικαίωμα να σέβομαι τα πρόσωπα και τους θεσμούς, ακόμα κι όταν διαφωνώ μαζί τους. Παρέμεινα στη θέση του Αναπληρωτή Πρυτάνεως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα των συζητήσεων, χωρίς να συμμετέχω σε αυτές με οποιονδήποτε τρόπο, για να μην συνεισφέρω κι εγώ με μια παραίτηση στη σύγχυση που επικρατούσε και, ταυτόχρονα, για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα αναφορικά με σημαντικά έργα που υλοποιούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου (π.χ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έγκριση τακτικού π/υ, χρηματοδότηση ΠΔΕ, δυνατότητα επαναπροκήρυξης ακατακύρωτων ειδών από πιστώσεις 2018, κλείσιμο και απολογισμό οικονομικού έτους 2018, προκήρυξη διαγωνισμών για σίτιση, εργαστηριακά αναλώσιμα, άδειες χρήσης λογισμικού κ.λ.π.). Είναι γνωστό ότι είχα εκφράσει τις απόψεις μου από την πρώτη στιγμή στη Πρύτανι και είχα τοποθετηθεί δημόσια στις ΓΣ του Τμήματός μου. Επέλεξα να μην πάω στη Σύγκλητο, για συμβολικούς λόγους. Άλλωστε, ως διορισμένος Αναπληρωτής Πρυτάνεως δεν ψηφίζω. Η παραίτηση, η οποία είναι προσωπική μου επιλογή, απο μόνη σηματοδοτεί τις απόψεις μου για τις συγχωνεύσεις και το Νόμο Γαβρογλου και είναι μια στάση, η οποία δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από κανέναν. Δεχθείτε πως δεν μπορώ να υπηρετήσω και να εργασθώ για ένα εγχείρημα, που η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η πλειοψηφία των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων απορρίπτουν και το οποίο προσωπικά δεν πιστεύω. Η Πρύτανις, σε δήλωσή της στις 26/4 στην εφημερίδα Πελοπόννησο, ανέφερε πως υπάρχει επιστολή που συνοδεύει την παραίτησή μου, την οποία θα ανακοινώσει στη Σύγκλητο. Λειτουργώντας θεσμικά θεώρησα ότι πρέπει να ενημερώσω πρώτα την Πρύτανι και να την παρακαλέσω στη συνέχεια να ενημερώσει τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, η οποία θα ενημερώσει όλη την κοινότητα. Θεωρώ ότι αυτό είναι θεσμική λειτουργία και όχι «κρυφτούλι» ή «δειλία». 

Στο παρελθόν ο συνάδελφος με είχε κατηγορήσει πως είμαι "κυβερνητικός", χωρίς όμως να κατέχω καμία επίσημα θεσμοθετημένη κυβερνητική θέση, απλώς και μόνο επειδή είχα εργασθεί αμισθί για την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων (ΔΙΑΥΓΕΙΑ, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Ενιαία Αρχή Πληρωμών κ.λ.π.). Εγώ, αντίθετα, θέλω να τον συγχαρώ για τις τόσες κυβερνητικές θέσεις τις οποίες υπηρετεί σήμερα (π.χ. Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, ΔΟΑΤΑΠ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος κ.λ.π.).

Για την πολιτεία μου ως Αναπληρωτής Πρυτάνεως είμαι πολύ περήφανος. Αυτή άλλωστε υπόκειται στην κρίση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην επιστολή μου στην Πρύτανι γίνεται και ο απολογισμός του έργου μου. Τώρα το Πανεπιστήμιο Πατρών χρειάζεται νηφαλιότητα και ορθολογισμό, για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση και όχι διχαστικές παρεμβάσεις σαν αυτές του συναδέλφου, τις οποίες κατά καιρούς συνηθίζει. Ως εκ τούτου, δεν θα επανέλθω.

 

Last modified on Thursday, 02/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας