Γειτονιές…αντίστασης

pgialenios του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Μια πολύ επίκαιρη  ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την περ.  Τετάρτη στην πλ.Αρόης, κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, με διοργανωτές  τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αρόης, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο  και η Ενορία Αγ. Κωνσταντίνου Αρόης. Χαρακτηριστικά της η μεγάλη συμμέτοχη κατοίκων της περιοχής και άλλων συνοικιών της Πάτρας με παρόμοια προβλήματα αλλά και η ποιότητα των εισηγητών και όσων έλαβαν το λόγο στο δημόσιο διάλογο που διεξήχθη.

Κεραίες και υγεία

Το θέμα των επιπτώσεων στην υγεία από τις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τωρινό αλλά προέκυψε από την αρχή της εμφάνισης της νέα τεχνολογίας πριν κοντά δύο δεκαετίες.  Αν όμως στα πρώτα στάδια δεν υπήρχαν χειροπιαστά παραδείγματα της επιβλαβούς δράσης στην υγεία από τις κεραίες, πλέον συμπληρώνοντας κοντά μια γενιά στη χρήση τους  υπάρχουν στατιστικές που την επιβεβαιώνουν.

Σε τέτοιους είδους στοιχεία επέμεναν στις εισηγήσεις τους οι σημαντικοί ομιλητές της εκδήλωσης που ήταν οι :

aroh keraies kinhths thlefwnias-Χρήστος Γεωργίου: Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Ανδρέας Ηλιάδης : Ιατρός Παιδίατρος Δ/ντής Μ.Ε.Θ. Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου-Πάτρας

- Νίκη Λέφα : Mέλος της Κίνησης Πολιτών Πάτρας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

- Θεόδωρος Μέτσης: Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Manchester Αγγλία

- Κωσταντίνος Διάκος : Δικηγόρος – Νομικός Περιβάλλοντος

- Π. Κάτσικα : Μέλος του Συντονιστικού της Διαδημοτικής Δράσης για την προστασία από την ΗΜΑ.

Από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις εκπροσώπων πολλών φορέων και πολιτών ανεδείχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν και το «δια ταύτα» για το τι πρέπει να γίνει ώστε να βρεθούν λύσεις στο μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Κωδικοποιώντας τα μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένα παρακάτω.

Χρήσιμα συμπεράσματα

 -  Παρά τις επιστημονικές διαφωνίες ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία από τις επιπτώσεις των κεραιών αλλά και γενικότερα των συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, είναι πλέον σημαντικά τα  επιστημονικά δεδομένα που προσκομίζουν οι ειδικοί, που υποστηρίζουν τον επιβλαβή για τον άνθρωπο και ιδίως τα παιδιά  ρόλο της κινητής τηλεφωνίας  και των κεραιών.

- Η κινητή τηλεφωνία έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των πολιτών που ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες επικοινωνίας και ενσωματώνει διαρκώς και νέες δυνατότητες που διευκολύνουν σε πολλά επίπεδα τα εκατομμύρια χρήστες της. Ως εκ τούτου στο ισοζύγιο διευκολύνσεις και υγεία κυριαρχεί το πρώτο και παραβλέπονται  οι σοβαρές συνέπειες  στην υγεία, προφανώς και λόγω απουσίας  ουσιαστικής ενημέρωσης.

- Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα τεράστια διεθνή ερείσματα και τις κολοσσιαίες οικονομικές δυνατότητες τους μπορούν και επιβάλλουν τις επιλογές σε  νομοθετικό επίπεδο αλλά και  στον έλεγχο της πληροφόρησης του κοινού. Ενδεικτική η σχέση τους με τον τηλεοπτικό χώρο στον οποίο είναι οι βασικοί του διαφημιζόμενοι.

- Βασική στόχευση όσων αγωνίζονται ενάντια στις συνέπειες στην υγεία από τις κεραίες και τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας είναι να αποκτήσει βασικό ρόλο στις σχετικές αδειοδοτήσεις κεραιών η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε ότι αφορά την Πάτρα η δημοτική αρχή, που εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Μελά, δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα σύντομα στο Δημοτικό Σύμβούλιο.

- Κομβικό ρόλο στο να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις των πολιτών παίζει η συλλογική αντιμετώπιση όσων στις γειτονιές είναι πρόθυμοι να νοικιάζουν χώρους  για τις κεραίες  αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η κοινωνική απομόνωσή τους   φέρνει αποτελέσματα.

- Υπάρχει σε επίπεδο Πάτρας σημαντική συνεργασία συλλογικοτήτων ( φάνηκε και στην εκδήλωση της Αρόης) που συντονίζονται για αρκετά κοινωνικά ζητήματα που πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

-  Σημαντικός είναι και ο ρόλος της οικογένειας και κυρίως η ενημέρωση για τις επιπτώσεις στη υγεία προς τα παιδιά. Η αδιαφορία των περισσοτέρων γονέων σε αυτόν το τομέα είναι χαρακτηριστική.

 

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Monday, 24/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας