Ψήφος στους ικανούς…

pgialenios«Κυριακή κοντή γιορτή λέει ο λαός μας» και έτσι οδεύουμε πλέον προς τις πλέον «βουβές» για πολλούς λόγους εκλογές τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Εκλογές μετά  από μια μεγάλη σχετικά περίοδο εκλογο-ανάπαυσης (σχεδόν 4 χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2015). Έχει ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση να κάνουμε  ένα μικρό απολογισμό για το  τι εισπράξαμε από αυτήν την κάπως περίεργη προεκλογική περίοδο.

 

Φίλοι οι υποψήφιοι, φίλτατη η αλήθεια…

Αρχικά να πούμε ότι σε επίπεδο εθνικό οι  ευρωπαϊκές  εκλογές (στις οποίες συμμετέχουμε στις 26 Μαΐου για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη) πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Όποιος έχει το κουράγιο και παρακολουθεί  τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και τις πολιτικές εκπομπές διαπιστώνει ότι όλοι επιδιώκουν να πείσουν τους πολίτες για το ρόλο τους μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές και οι τωρινές ευρωεκλογές είναι ένα από τα «εργαλεία»για να φιλοτεχνηθεί αυτός ο ρόλος. Προφανώς αν και τέθηκαν σε επίπεδο συνθημάτων τα διλλήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας αλλά και  της ίδιας της γηραιάς Ηπείρου, εντούτοις η συζήτηση δεν διαφώτισε πολλούς και δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολιτών.

Μεθαύριο στις 26 έχουμε βεβαίως και την επιλογή νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Σε εθνικό επίπεδο ελάχιστα απασχόλησε τα κόμματα η κρισιμότητα των τοπικών εκλογών αλλά και ο ρόλος μιας ουσιαστικά αποκεντρωμένης εξουσίας που θα λειτουργεί αποδοτικά σε συνεργασία με ένα ρωμαλέο κεντρικό κράτος, που έχει τόσες εξουσίες όσες απαιτούνται για να είναι χρήσιμο, σύγχρονο, λειτουργικό και δίκαιο,  απέναντι σε όλους τους πολίτες του.

Αντιθέτως η απλή αναλογική, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενεργοποίησε πολλούς σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα πληθώρα συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες  και χιλιάδες υποψηφίων συμβούλων.

Αν επικεντρωθούμε στην προεκλογική κινητικότητα στο Δήμο της Πάτρας διαπιστώνουμε ότι σε ικανοποιητικό βαθμό τέθηκαν αρκετά σημαντικά για το μέλλον της πόλης θέματα και σε επίπεδο προγραμμάτων έχουν γίνει ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από τους περισσότερους συνδυασμούς.(Ο «Σ.Ε» στην ιστοσελίδα του  έχει συγκεντρώσει από τους συνδυασμούς που τα  δημοσιοποίησαν, ολοκληρωμένα  τα προγράμματα τους ή  βασικές τους προσεγγίσεις για την πόλη ως μια χρήσιμη προσφορά για όποιον αναζητά και εμπιστεύεται τον προγραμματικό λόγο των συνδυασμών). Θα λέγαμε σε επίπεδο προτάσεων και ιδεών υπάρχει πλούσιο και πλουραλιστικό «οπλοστάσιο» και δεν είναι το κυρίαρχο ζητούμενο οι ολοκαίνουργιες έξυπνες ιδέες, που με κάποιο μαγικό τρόπο θα προκύψουν στην πόλη.

Μάλιστα για όποιον μπει στον κόπο της σύγκρισης θα διαπιστώσει σε μεγάλο βαθμό επαναληψιμότητα στις προτάσεις και τις ιδέες με μικρές διαφορές. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τόσες αναπτυξιακές συζητήσεις για το μέλλον της περιοχής που έχουν συνεισφέρει τεράστιο υλικό σε αυτήν την κατεύθυνση.

Χωρίς να ισοπεδώνουμε βεβαίως τα πράγματα, μεταξύ των συνδυασμών υπάρχουν διαφορές. Όμως κυριαρχεί κατά τη γνώμη μας το πεδίο των συγκλίσεων για  μείζονα για το μέλλον του τόπου θέματα.

Αυτό λοιπόν που δεν είδαμε και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι η ουσιαστική προσπάθεια να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί όλων αυτών που καθορίζουν το μέλλον της περιοχής. Καλά- καλά σε επίπεδο ενός ολοκληρωμένου και συγκροτημένου λόγου για όλα αυτά δεν το βλέπουμε στη μεγάλη  πλειοψηφία των σχεδόν 2000 υποψηφίων, που διεκδικούν την ψήφο μας στις προσεχείς εκλογές σε δήμο και περιφέρεια. Και για του λόγου το αληθές προτρέπουμε τους αναγνώστες να κάνουν  ένα τέστ μεταξύ των πολλών γνωστών υποψηφίων που έχουν από όλα τα κόμματα. Να τους  ρωτήσουν  για να τους αναδείξουν με επιχειρήματα τι υποστηρίζουν (αυτοί και οι συνδυασμοί τους)  για μια σειρά από σημαντικά προβλήματα για την περιοχή.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μας αφορούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και τις εκλογές για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου σε αυτές σε μεγαλύτερο βαθμό διαπιστώνουμε την έλλειψη ενδιαφέροντος επί της ουσίας των πολιτών.

Στο δια ταύτα σε ότι μας αφορά μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις:

Οι πολίτες μέσα από διάφορα προσωπικά, οικογενειακά και συλλογικά κανάλια έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές τους για ποιόν δήμαρχο ή περιφερειάρχη επιθυμούν να ψηφίσουν. Αυτό που από την πλευρά μας και ως συμβολή μας οφείλουμε να τους προτείνουμε είναι, αυτή τη φορά να υπερβούν τα συνήθη. Να ξεφύγουν από τη λογική της υποχρέωσης ως προς τη ψήφο τους και να επιλέξουν όσους κρίνουν ως ικανότερους να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.Δομές καθοριστικές για το μέλλον της περιοχής και το αύριο όλων μας. Αυτή τη φορά η πρόταση για ψήφο στους ικανότερους έχει μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά αξία κυρίως λόγω της απλής αναλογικής.

Αξιολογώντας όλα τα δημοκρατικά ψηφοδέλτια λέμε με  βεβαιότητα ότι σε όλα υπάρχουν αρκετοί ικανοί. Αυτούς ας αναζητήσουμε.

Φίλοι πολλοί υποψήφιοι, φίλτατη η αλήθεια όμως…     

Last modified on Friday, 24/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας