Τα μηνύματα των εκλογών

pgialeniosΠολλά και ενδιαφέροντα τα μηνύματα των ευρωεκλογών αλλά και του πρώτου γύρου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ολοκληρώνονται την Κυριακή με ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα αλλά και στην περιοχή μας ειδικότερα.

 

Αντιφάσεις

Βεβαίως η σημαντικότερη εξέλιξη από την εκλογική διαδικασία είναι η επίσπευση των εθνικών εκλογών, που ήδη δρομολογήθηκαν για την 7η Ιουλίου. Όμως αξίζει  να κωδικοποιήσουμε τι συνολικότερα είχαμε από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και με ποια δεδομένα οδεύουμε τόσο για το δεύτερο γύρο της Κυριακής όσο και για τις γενικές εκλογές στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας:

Θα προτάξουμε της μεγάλη εκλογικής διαφοράς των περίπου 10 μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, την μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων. 58,73  φέτος (ενσωμάτωση 99,74%) έναντι 59,33% των ευρωεκλογών του 2014. Βεβαίως οι ευρωεκλογές πάντα είχαν το μήνυμα της πιο χαλαρής ψήφου και είναι ενδεικτικό ότι πανευρωπαϊκά είμαστε στις καλύτερες χώρες από πλευράς συμμετοχής. Όμως αυτές ιδίως οι εκλογές έλαβαν και χαραχτήρα εθνικών εκλογών -ως πρώτο ημίχρονο τελικά- και ένα μέτρο σύγκρισης της αποχής οφείλουμε να το δούμε και υπό αυτό το πρίσμα. Το θέμα αυτό βεβαίως τίθεται εκ των πραγμάτων και ως η πλέον σημαντική παράμετρος στους σχεδιασμούς των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Αν αρκετά μεγαλύτερη συμμετοχή λόγω και πόλωσης κατανεμηθεί με τη λογική των ψηφοφόρων της 26ης Μαΐου το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί και το δίλλημα είναι αυτοδυναμία ή όχι της Νέας Δημοκρατίας. Αν αυξημένη συμμετοχή σημαίνει  κυρίως ενεργοποίηση αντιδεξιών αντανακλαστικών ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος δεν μπορούν να αποκλειστούν και εκπλήξεις.

Φυσικά κυρίαρχο γεγονός είναι η μεγάλη διαφορά των δύο βασικών διεκδικητών των εκλογών. Διαφορά που προξένησε εντύπωση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Και που δικαίωσε την έως τώρα στρατηγική της Ν.Δ αλλά και προσωπικά του κ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό -και διδακτικό- γεγονός είναι βέβαια ο καταποντισμός  πολιτικών κομμάτων που είχαν ρόλο και παρουσία  στην προηγούμενη εκλογική περίοδο ως «εναλλακτική πρόταση» (ANΕΛ, Ποτάμι) ή πρόβαλλαν εναλλακτικά  στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα). Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το ποσοστό του «μερα25» του Γιάνη  Βαρουφάκη και την μακροημέρευση της παρουσίας του και το εντυπωσιακό άλμα της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελλόπουλου  και κατά πόσον η παρουσία του θα έχει συνέχεια και ουσιαστικό ρόλο  στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής. Ενδεικτική βεβαίως των διλλημάτων της περιόδου και της επικοινωνίας τους στην ελληνική κοινωνία η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα λόγω και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα για την Αχαΐα και την Πάτρα τα μηνύματα της έως τώρα εκλογικής διαδικασίας είναι θα λέγαμε αντιφατικά. Αναμένοντας και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο της Κυριακής θα λέγαμε ότι στις ευρωεκλογές στην Αχαΐα φαίνεται ότι υπάρχει μια σχετική παγίωση της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν κεφαλαιοποιείται γενικά και αυτό μεταφράστηκε και στα ποσοστά τους εκλεκτού στο Δήμο της Πάτρας, κάτι που έχουμε βεβαίως δει και σε μια σειρά αναμετρήσεις σε συνδικαλιστικούς χώρους όλα αυτά τα χρόνια. Στο Δήμο βλέπουμε μια συντριπτική υπεροχή της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ την ίδια ώρα που στις ευρωεκλογές το κόμμα είχε απώλειες από προηγούμενες αναμετρήσεις. Στην Περιφέρεια θεωρούμε ότι πέραν της πολιτικής ερμηνείας των εως τώρα αποτελεσμάτων υπάρχουν και πολλές άλλες ερμηνείες τους, που θα φανούν βεβαίως στο σύνολό τους μετά την Κυριακή και αξίζει να ασχοληθούμε εκτενώς σε άλλο σημειώμά μας.

Πολύ ενδιαφέροντα τα μηνύματα και των εκλογών στους γειτονικούς μας Δήμους που θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Φυσικά η επικαιρότητα από Δευτέρα θα αφορά την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Θα παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις διατηρώντας για όλη την προεκλογική περίοδο το εβδομαδιαίο ένθετο για τις «Εκλογές 2019» όπως και τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές σελίδες μας στοχεύοντας κυρίως σε ότι χαρακτήρισε την ύλη μας και όλη αυτήν την περίοδο των ευρωεκλογών και αυτών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την ενίσχυση του δημιουργικού διαλόγου και την εξυπηρέτηση του πολιτισμένου και με επιχειρήματα προεκλογικού κλίματος τονίζοντας πρωτίστως  την ανάγκη να αναδειχθούν οι ικανοί αυτού του τόπου σε θέσεις ευθύνης.  

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας