Περί ικανών…συνέχεια

vouli

Περί ψήφου στους ικανούς συνέχεια και στο σημερινό μας σημείωμα στο αφιέρωμα για τις «Βουλευτικές Εκλογές 2019». Γιατί εκτός από το ποιος κομματικός φορέας θα μας κυβερνήσει, που είναι το κεντρικό διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης, θεωρούμε ότι παράλληλα ότι μέγιστη αξία έχει στα πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας και  το ποιοι θα μας αντιπροσωπεύσουν σε όλη τη δομή, που συγκροτεί το νομοθετικό πυλώνα του δημοκρατικού μας συστήματος.

Πλέον όπως και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σημειώναμε οι πολίτες, που συνηθίζουν μέχρι τώρα να ψηφίζουν (σε μεγαλο βαθμό και στις εθνικές εκλογές) μέσα από διάφορα προσωπικά, οικογενειακά και συλλογικά κανάλια αυτή τη φορά οφείλουν  να υπερβούν τα συνήθη. Να ξεφύγουν από τη λογική της υποχρέωσης ως προς τη ψήφο τους και να επιλέξουν όσους κρίνουν ως ικανότερους να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στην επόμενη βουλή  από το ψηφοδέλτιο της πολιτικής τους επιλογής.

Χαιρόμαστε που το μήνυμα ψήφου στους ικανούς και σε εθνικό επίπεδο ακούγεται (χωρίς δυστυχώς ακόμη να εισακούεται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες) όλο και συχνά από πολλούς χώρους. Μεταφέραμε στην προηγούμενη έκδοσή μας απόσπασμα από ένα σημαντικό κείμενο του Α.Παπαχελά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπου αναφερόμενος  στην συμπεριφορά των πολιτών στις ευρωεκλογές τόνιζε σχετικά: Διαμαρτυρόμαστε συνεχώς για το ποιοι μας εκπροσωπούν στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν συνεχεία εκλέγουμε, όχι πάντα αλλά πολύ συχνά, ανθρώπους οι οποίοι είναι ακατάλληλοι να μας εκπροσωπούν. Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, για παράδειγμα, υπήρχαν σε διάφορα κόμματα υποψήφιοι με σοβαρά βιογραφικά. Προτιμήσαμε είτε τις παραδοσιακές συνταγές είτε όσους έχουν από χρόνια πιάσει στασίδι στα πρωινάδικα. (…) Είναι πάντως στενάχωρο όταν μη αναγνωρίσιμοι άνθρωποι, όλων των κομματικών αποχρώσεων, δίνουν αυτή την άνιση μάχη και αποτυγχάνουν. Ελπίζω να μην το βάλουν κάτω και να λιώσουν τις σόλες των παπουτσιών τους μέχρις ότου καταφέρουν να αποκτήσουν δεσμούς με ικανές μάζες ψηφοφόρων. Σε όλους εμάς πάλι, συνιστώ να σοβαρευτούμε…

Από αυτή τη συμπεριφορά των πολιτών, που «αδικεί» τους ικανούς προκύπτει κάθε φορά το ερώτημα μήπως τελικά οι ακόμη πιο ικανοί που ίσως θα μπορούσαν να υπερβούν αυτή τη κυριαρχία των μετρίων στο αντιπροσωπευτικό μας σύστημα απογοητεύονται και απέχουν;

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας  ότι το παραπάνω ερώτημα είχε ενταχθεί στο κοινό ερωτηματολόγιο που ο Σ.Ε είχε απευθύνει σε πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους φορέων της περιοχής μας, με αφορμή τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις που καταγράψαμε θα μεταφέρουμε εδώ ένα επίκαιρο απόσπασμα  και για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, από την απάντηση του Προέδρου των Τουριστικών Γραφείων Γιώργου Τελώνη, το οποίο και προσυπογράφουμε:  «Θα σας απαντήσω όπως το νιώθω. Όχι, δεν κινητοποιούνται όλοι οι ικανότεροι αυτού του τόπου. Γιατί πολύ απλά είναι ανέφικτο να κινητοποιηθούν μόνο οι ικανότεροι. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που έχει απαξιώσει διά παντός την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτοί θα περάσουν χρόνια για να πειστούν να μπουν στη μάχη. Και ανάμεσά τους είναι, πιστέψτε με, και πολλοί ικανοί. Όπως υπάρχει και μια μερίδα κόσμου που αδυνατεί να αφιερώσει χρόνο στα κοινά. Κι εδώ υπάρχουν πολλοί ικανοί.

Όμως, και σ’ αυτούς που κατεβαίνουν υποψήφιοι, υπάρχουν πολλοί ικανοί. Που το λέει η ψυχή τους. Που το λέει και η λογική τους. Που επιλέγουν να παλέψουν από μέσα και όχι απ’ έξω. Θα πω, πάντως, και τούτο: ο μεγάλος στόχος για τους εκάστοτε επικεφαλής των συνδυασμών πρέπει να είναι να πείθουν όλο και περισσότερους απ’ τους ικανότερους. Θα ‘ναι και για τους ίδιους μια μεγάλη ηθική, αλλά και ουσιαστική, ανταμοιβή».

Δείτε εδώ την έντυπη έκδοση.

1112 11

Last modified on Friday, 21/06/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας