Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

To 1953 είχαμε τους φονικούς σεισμούς στο Ιόνιο. Ηταν μια σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που έλαβαν χώρα από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953 και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά.

Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοούμενους, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών τα εγκατέλειψε εξαιτίας των σεισμών. Θεωρούνται οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Tο έργο της ανοικοδόμησης ξεκίνησε αμέσως μετά τους σεισμούς και διήρκησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Κατασκευάστηκαν 27.394 κατοικίες, δημόσια κτίρια, έργα υποδομών και δικτύων, σύμφωνα με αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

Επιβεβλημένη η παραπάνω ιστορική αναφορά με αφορμή τη νέα καταστροφή στη Χαλκιδική, που έρχεται να προστεθεί στην τραγική αλυσίδα  Μάνδρα-Μάτι αλλά και πολλές άλλες μικρότερες (αρκετές και στη γειτονιά μας) με αιτίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Και είναι επιβεβλημένη αυτή η ιστορική αναφορά στις βιβλικές καταστροφές του Ιονίου για έναν κυρίως λόγο. Γιατί αποτέλεσαν την αφετηρία δημιουργίας ενός πραγματικά ισχυρού αντισεισμικού κανονισμού στη χώρα μας, πού έκτοτε αναθεωρείται τακτικά και στο μέτρο του δυνατού έχει περιορίσει σημαντικά τις καταστροφές και τις απώλειες ανθρώπων σε επόμενους ακόμη ισχυρότερους σεισμούς από αυτούς του 1953 που έχουν συμβεί στη  χώρα μας.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θεωρούμε ότι στην πράξη το έχουμε  υποτιμήσει και στη χώρα μας συνολικά. Πολιτεία, πολίτες, ΜΜΕ ενώ θεωρητικά αναφερόμαστε σε αυτό δεν κινούμαστε προληπτικά ενάντια στις συνέπειές τους.

Μετά τη φονικότατη πυρκαγιά στην Αττική και την εκατόμβη στο Μάτι οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τα πολλά «Μάτια» στη χώρα μας ευάλωτα είτε από φωτιά είτε από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι προειδοποιήσεις αφορούν βεβαίως την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, για την οποία βεβαίως βλέπουμε να μην έχει στην ουσία συνέχεια (τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας)  και μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση να ξηλώνει εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου τους μη ημέτερους αλλά αφορούν και τους πολίτες.

Που ιδίως στις τουριστικές περιοχές, όπου συναθροίζονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, στήνουν πρόχειρες κατασκευές, με τις περισσότερες υποδομές να έχουν ελλείψεις που γιγαντώνονται με τις υπάρχουσες πολεοδομικές αυθαιρεσίες, που βεβαίως είναι υπόθεση δεκαετιών ρουσφετιών και εξυπηρετήσεων.

Με δεδομένο ότι και η χώρα μας είναι  πλέον  στο μάτι κυκλώνων, έντονων λοιπών καιρικών φαινομένων και άλλων καταστροφών που δεν «σέβονται» περιόδους και μπορούν να συμβούν κατακαλόκαιρο με εκατομμύρια τουρίστες διασκορπισμένους στη χώρα μας χρειάζονται  πλέον αποφάσεις ανάλογες της αντισεισμικής θωράκισης που εκκίνηση το 1953. Αποφάσεις που θα γκρεμίσουν ότι πολλαπλασιάζει τις καταστροφές και θα προστατεύουν τους πολίτες κόντρα στις αρπακτές επιτηδείων και «φτωχοδιάβολων».       

Last modified on Friday, 12/07/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας