Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ)

pgialenios

Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από πολλούς υπουργούς ακούσαμε πολλές φορές να αναφέρονται στην έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) με αφορμή την τραγική επέτειο της φονικής καταστροφής στο Μάτι (των 102 θυμάτων).

 

Η αναφορά είχε χειροπιαστά στοιχεία, όπως και στο θέμα του εμβληματικού έργου της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το ΕΜΠ, όπου τις μελέτες χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Νιάρχου, πρωτοπόρο στη χώρα μας στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με δεκάδες κορυφαία παραδείγματα.

Συνέχεια των μεγάλων Ευεργετών

Για την ΕΚΕ στη χώρα μας, που θεωρούμε ότι αποτελεί συνέχεια  με σύγχρονους όρους του πνεύματος των μεγάλων Ευεργετών της χώρας του 19ου και 20ου αιώνα υπάρχει ένα διαρκές σημείο αναφοράς και σύγκρισης. Πρόκειται για την δειγματοληπτική έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP “Leading Employers in Greece”που πργαματοποίησε για  όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Οικονομικών Ερευνών και Κλαδικών Μελετών της ICAP. Η έρευνα  εστιάζει στην ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, αξία των ευρύτερων πρακτικών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και των προγραμμάτων Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς. Έχουν ενδιαφέρον και δημοσιεύουμε τις δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου εταιρειών ICAP  Νικήτα Κωνσταντέλλου με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας: «Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν ότι η στρατηγική προσέγγιση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ιδιαίτερα, οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις φαίνεται να την κατατάσσουν αρκετά ψηλά στις επιχειρηματικές τους δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΕ θεωρείται «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική στο 86% των επιχειρήσεων (του δείγματος), ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις αύξησαν την δαπάνη για ενέργειες ΕΚΕ το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι εταιρείες θεωρούν ότι η ΕΚΕ δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού το 51% θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης / εφαρμογής των πρακτικών της εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Ως το κυριότερο όφελος των επιχειρήσεων που έχουν από τις πρακτικές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (87%) θεωρεί την ενίσχυση και προστασία της εταιρικής εικόνας (φήμη, brands κλπ.).

Tα μεγαλύτερα κονδύλια δαπανήθηκαν για δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνία, καταλαμβάνοντας μερίδιο 36%, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περσινή έρευνα. Κυριότερες δράσεις ΕΚΕ που αφορούν την κατηγορία αυτή είναι οι δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή και είδος και η ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις (πυρκαγιές, φυσικά φαινόμενα κ.α). Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου είναι η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το 2018, που προκάλεσε μαζική κινητοποίηση επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανισμών και φορέων, αναδεικνύοντας αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η συνεργασία.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να θεωρούν τα προγράμματα ΕΚΕ που εφαρμόζουν ως υποχρέωση τους προς την κοινωνία και να τα αντιμετωπίζουν ως επένδυση και όχι ως πρόσθετο κόστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των καταναλωτών, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η υιοθέτηση κατάλληλων πρωτοβουλιών και στρατηγικών από την πλευρά της πολιτείας θα αποτελέσουν τα μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των δράσεων της ΕΚΕ στη χώρα μας».

Στα παραπάνω ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία οφείλουμε να προσθέσουμε ότι ένα μερίδιο ευθύνης της δυσπιστίας που υπάρχει ακόμη στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία για την ΕΚΕ οφείλεται ιδίως στις περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών στην ανεπαρκεια της πολιτείας αν αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους και τις προσφορές που προκύπτουν από τον ιδιωτικό τομέα. Το «Ταμείο Μολυβιάτη» αλλά και τα  λιμνάζοντα 32 εκ. για το Μάτι λένε πολλά.

Όπως σε θετική κατεύθυνση και στο πνεύμα των μεγάλων ευεργετών του παρελθόντος δείχνουν  πολλά για την περιοχή μας (χωρίς να είναι τα μόνα παραδείγματα ) η διαρκής προσφορά της Κας Ελένης Διγγελοπούλου και της Οικογένειας Μετζελόπουλου. 

Last modified on Friday, 26/07/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας