Σχετικά με τους Παράκτιους…

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μπαράζ ανακοινώσεων, αποκαλύψεων και «αποκαλύψεων» για την οικονομική διαχείριση της προετοιμασίας για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες,  που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Πάτρα από 25-31 Αυγούστου. Όλα όσα γράφονται και λέγονται οφείλουν να μας προβληματίσουν προς πολλές κατευθύνσεις.

 Προβληματισμός για όσα έρχονται στο φως

Οφείλουμε εξ αρχής να διευκρινίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε  η πρόθεση της πόλης να διεκδικήσει τους Αγώνες  ο Σ.Ε στάθηκε θετικά στην προσπάθεια τονίζοντας την σημαντική αναπτυξιακή διάσταση τους εγχειρήματος. Πανηγυρίσαμε μαζί με τους εκπροσώπους της πόλης την επίσημη ανάληψη των αγώνων και μέχρι σήμερα αναφερόμαστε στην πορεία προετοιμασίας με προσοχή, ιεραρχώντας την θετική διάσταση της όλης προσπάθειας για την Πάτρα.

Αλλά για μια εφημερίδα που σέβεται τον εαυτό της και την δημοσιογραφική αποστολή της δεν επιτρέπεται στο όνομα του συμφέροντος της πόλης να αγνοεί όσα με εγκυρότητα και υπογραφή πλέον βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα οικονομικά της διοργάνωσης.

Άλλωστε ο εν λόγω προβληματισμός για την έως τώρα οικονομική διαχείριση  ετέθη  γενικά και από τον αρμόδιο νέο υπουργό  αλλά και πιο συγκεκριμένα και από τον νέο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκο Παπαδημάτο.

Από τα πολλά δημοσιεύματα που με μεγάλη συχνότητα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες (και σίγουρα πολλά αυτά, ιδίως στο διαδίκτυο δεν στερούνται ιδιοτέλειας που σκοπεύουν συγκεκριμένα και σε επιτυχημένους επιχειρηματίες της πόλης που η επιτυχία τους φαίνεται ότι ενοχλεί) θεωρούμε ότι θα πρέπει να σταθούμε με προσοχή σε όσα αποκαλύπτει τις τελευταίες ημέρες (με προσοχή και  υπευθυνότητα θα σχολιάζαμε) ή έγκυρη «Πρωινή Γνώμη» στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. Τα όσα καταγράφονται έχουν μια επίσημη αναφορά την ίδια την ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τις σχεδόν 1500 αποφάσεις για δαπάνες που έχουν αναρτηθεί σε αυτήν.

Δεν θα μπούμε στην παρούσα φάση στον πειρασμό για αναφορά σε αποφάσεις που κατά τα κοινώς λεγόμενα «βγάζουν μάτια». Θα σταθούμε όμως σε κάτι που αφορά το χώρο που υπηρετούμε την ενημέρωση και την προβολή και θα αντιγράψουμε από τη «Γνώμη» κάτι που επιβεβαιώνουμε και από την δική μας θέση:

«Προβλέπεται ένα κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για την προβολή των Αγώνων.

Οι κατανομές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν υπακούουν σε κανένα κριτήριο, σε καμία λογική.

Περιφερειακά μέσα της Δυτικής Ελλάδας απολαμβάνουν μεγαλύτερα κονδύλια από τοπικά μέσα.

Στα τοπικά μέσα παρατηρούνται αφύσικες δυσαναλογίες με ορισμένους να αποκτούν «μερίδες του λέοντος» και άλλους να διατηρούν συμβατική ή και μηδενική σχέση με την προβολή των Αγώνων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατανομές που υποδηλώνουν ύπαρξη «γνωστών και φίλων» και κανένα απολύτως ορθολογικό και αντικειμενικό κριτήριο.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο κονδύλι της προβολής. Υπάρχουν προτάσεις και σχέδια που χρυσοπληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν, απ’ ευθείας αναθέσεις με προβληματικό χαρακτήρα για διάφορες «λειτουργικές ανάγκες» των Αγώνων (επικοινωνία, καντίνες, σίτιση, ρουχισμός, μετακινήσεις κ.ά.)».

Προφανώς  για τα όσα έχουν συμβεί θα έχουμε να γράφουμε για πολύ καιρό. Εμείς ιεραρχούμε την ανάγκη να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες το τιτάνιο έργο της νέας οργανωτικής επιτροπής, στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης με επιτυχία των Αγώνων για το καλό της  πόλης. Διαχωρίζουμε από αυτό την επίσης ανάγκη να  «έλθουν όλα στο φως» σε σχέση με τα οικονομικά των Αγώνων. Ευχόμαστε όσα ελεγχθούν να βρεθούν πρώτα νόμιμα και ταυτόχρονα ηθικά. Που θα έχουν εμφανή ίχνη στις υποδομές της πόλης και μετά τους Αγώνες.

Αν και πάλι και με αυτούς τους αγώνες έχουμε νέα «μαύρα κουτιά» για τα οικονομικά τους, ειλικρινά θα είμαστε στο μέλλον μαζί με όσους θα διακηρύσσουν «Όχι άλλες τέτοιες μεγάλες ευκαιρίες για την πόλη» ή όπως θα έλεγε και ο Κούρκουλος «όχι άλλο κάρβουνο».     

Last modified on Thursday, 01/08/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας