Δημήτρης Πιατάς : Πάντα θα υπάρχει κάποιος απέναντι στην εξουσία

dimitris piatas

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στις 9 & 10 Αυγούστου παρουσίασε στο θέατρο της Επιδαύρου την καλοκαιρινή του παραγωγή, τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Χτές και σήμερα 13 Αυγούστου ανεβαίνει στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, έπειτα θα ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Με ένα εκ των πρωταγωνιστών, τον ηθοποιό Δημήτρη Πιατά που ενσαρκώνει τον Ήφαιστο, μιλήσαμε για την παράσταση, την εξουσία & την αμφισβήτηση και τέλος για τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση.   

Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση και που πιστεύετε ότι οφείλεται η απροθυμία του ήρωα που ερμηνεύετε, να εκτελέσει τα καθήκοντά του με μεγάλη προσοχή;

Μιλάμε για ένα συγκλονιστικό έργο, μιλάμε για Αισχύλο, για την αρχή της τραγωδίας, την αρχή του θεάτρου. Το θέμα που διαπραγματεύεται είναι μοναδικό, ο Προμηθέας πηγαίνοντας κόντρα στο κατεστημένο και την εξουσία, την απόλυτη εξουσία, χαρίζει στους ανθρώπους τη φωτιά. Κατά κάποιον τρόπο οι άνθρωποι αρχίζουν να πλησιάζουν το θείο πλέον, κοιτάνε κατάματα τον Θεό και μελλοντικά ίσως να τον αμφισβητήσουν, γι’ αυτό τιμωρείται. Ο Ήφαιστος, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι ένας υπάλληλος και εντολοδόχος του θείου, του έχει δοθεί το Υπουργείο της Φωτιάς και του Σιδήρου. Παίρνει εντολή να εκτελέσει το απόλυτο, να δέσει για πάντα με τον τρόπο που αυτός ξέρει, ώστε να μην μπορέσει να ελευθερωθεί ποτέ ο Προμηθέας, με σίδερο, στην άκρη του κόσμου, στο τέλος του κόσμου. Να δέσει τον Προμηθέα χωρίς να τον σκοτώσει όμως, για να υπάρχει μια ζώσα μαρτυρία ενός ημίθεου ή θεού, ο οποίος τιμωρείται διότι έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον Θεό. Συγκλονιστικό και μόνο σαν σύλληψη ενός μεγάλου τραγικού.      

Ο Προμηθέας αμφισβητεί την εξουσία και την τάξη, σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιος που δείχνει ή έχει το ίδιο θάρρος να το κάνει ;  και εάν όχι γιατί ;

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα αμφισβητεί την εξουσία και την τάξη, αυτό δεν είναι προς συζήτηση και πάντα το σύστημα θα βρει τον τρόπο να τον τιμωρεί. Είναι θέμα πια μιας προσωπικής επιλογής, να διεκδικήσεις να είσαι σε ένα στρατόπεδο. Ο Ήφαιστος με κάποιον τρόπο φέρει κάτι από το σημερινό μέσο πολίτη του πλανήτη Γη, δηλαδή θέλει να πατάει σε δύο βάρκες. Θέλει να αμφισβητεί αλλά να είναι και εξουσία, δηλαδή να είναι και θύτης και θύμα παράλληλα. Αυτό δεν γίνεται, πρέπει να πάρεις μια απόλυτη και σαφή θέση, ή θα είσαι με τους ηττημένους δηλαδή θα αμφισβητείς ή θα είσαι με τους νικητές και την εξουσία.  

 Γιατί πιστεύετε ότι ο λαός μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, έμεινε «γυμνός» και περιμένει έναν Από μηχανής θεό όπως συμβαίνει και στην τραγωδία για να τον σώσει ;

Ο λαός είναι τελείως γυμνός και απροστάτευτος, στην πραγματικότητα είναι διαπαιδαγωγημένος από την εξουσία και το σύστημα να περιμένει πάντοτε έναν Από μηχανής θεό για την προσωπική του σωτηρία. Έχοντας του καλλιεργήσει την έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει στην πραγματικότητα ότι είναι ο ίδιος ο μικρός θεός, που μπορεί να αλλάξει τα πάντα, όμως δεν θα του το επιτρέψουνε ποτέ αυτό. Θα τον αφήσουνε πάντοτε στην πλάνη και στο σκότος να περιμένει τον Μεσσία που θα τον σώσει.  

Σήμερα τι είναι αυτό που ακριβώς χρειάζεται να κάνουμε για να αποκτήσουμε ελεύθερη συνείδηση ;

Να κοιτάξουμε τον εαυτό μας επιτέλους με απόλυτη καθαρότητα, να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα ελαττώματα μας αλλά και τα προτερήματα μας κάνοντας αυτοκριτική. Με απόλυτη αυτογνωσία να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση.

Καλοκαιρινή Περιοδεία «Προμηθέα Δεσμώτη»

Μετά την Επίδαυρο και το Ρωμαϊκό Ωδείο η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, θα «ταξιδέψει» σε πόλεις της Ελλάδας.  

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Περιοδείας.

Αύγουστος

Παρασκευή 16 Αυγούστου – Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος

Σάββατο 17 Αυγούστου – Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου Μελίνα Μερκούρη

Κυριακή 18 Αυγούστου – Φεστιβάλ Ολύμπου και Θάσου, Αρχαίο Θέατρο Φίλιππου

Δευτέρα 19 Αυγούστου – Ανοικτό Θέατρο Νέων Μουδανιών 

Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Αυγούστου -  Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 22 Αυγούστου – Κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισας

Παρασκευή 23 Αυγούστου – Φεστιβάλ Ολύμπου, Αρχαίο Θέατρο Δίον

Σάββατο 24 Αυγούστου – Δωδώνη ή Ε.Η.Μ.

Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Αυγούστου – Ηρώδειο

Σάββατο 31 Αυγούστου – Κηποθέατρο Παπάγου

Σεπτέμβριος 

Δεύτερα 2 Σεπτεμβρίου – Δημοτικό Θέατρο Αλσούς Δ. Κιντής

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Βράχων, Βύρωνας

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Βεάκειο

Ταυτότητα Παράστασης :

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία Σταύρος Σ. Τσακίρης, Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνική εγκατάσταση Κώστας Βαρώτσος, Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, Κίνηση Marcello Magni, Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά - Μαρία Φλωράτου. 

Παίζουν Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι.

Last modified on Tuesday, 13/08/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας