Αχαρτογράφητο Brexit;

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Μετά την πανωλεθρία  του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα (υπέστη δύο ακόμη βαριές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού είδε την πρότασή του να διαλυθεί το σώμα και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο να απορρίπτεται) πλέον η υπόθεση brexit και οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή δείχνουν να είναι ραγδαίες, με το τοπίο για το τι επακολουθεί να είναι περισσότερο ασαφές παρά ποτέ.

Ποιες οι επιπτώσεις

Το θέμα των πρόωρων  εκλογών, που μπορούν να ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα περιπλέκεται.  Η προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να διαμορφωθεί νέα πλειοψηφία, που θα υποστηρίξει τη στρατηγική του ως προς το Brexit εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου, χαρακτηρίστηκε «κυνική» από τον Τζέρεμι Κόρμπιν  ηγέτη των Εργατικών, που  απείχαν προτιμώντας να περιμένουν το σχέδιο νόμου για την αναβολή του Brexit να επικυρωθεί από τη Βουλή των Λόρδων. Έτσι ο Τζόνσον δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τις ψήφους των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, θα συμφωνήσει, όπως δήλωσε να διεξαχθούν νέες εκλογές μόλις η άνω Βουλή, η Βουλή των Λόρδων, εγκρίνει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal Brexit. Δεν ξεκαθάρισε την ημερομηνία που θέλει να γίνουν οι εκλογές.
 Οι ραγδαίες εξελίξεις καθιστούν αναγκαία παρά ποτέ την απόλυτη προετοιμασία της Ε.Ε και της χώρα μας για τις όποιες εξελίξεις. Κωδικοποιούμε παρακάτω ορισμένες από τις βασικότερες επιπτώσεις  εάν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία για ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και στις 31 Οκτωβρίου ή λίγους μήνες αργότερα  και αν τελικά προκύψει  ασύντακτη έξοδος:

  • Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας θέμα αφορά όσους Ευρωπαίους πολίτες διαμένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που διαμένουν στην ΕΕ. Η Ε.Ε έχει δηλώσει πολλαπλώς  ότι θα προστατεύσει πλήρως τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των Βρετανών πολιτών, όπως και το δικαίωμα διαμονής τους στην ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί στη δέσμευση που είχε αναλάβει η Τερέσα Μέι για την αντίστοιχη διασφάλιση των Ευρωπαίων πολιτών και αυτό είναι τεράστιο ζήτημα.
  • Μια ασύντακτη έξοδος της Βρετανίας  από την Ε.Ε  αφορά στο διμερές εμπόριο και τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα της εξόδου η Βρετανία θα υπαχθεί στο καθεστώς των όρων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και συγκεκριμένα στην κατηγορία του «Most Favored Nation», βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί ύψους περίπου 6% στα περισσότερα βρετανικά προϊόντα και πολύ υψηλότεροι όσον αφορά σε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα. Δεν γνωρίζουμε  αν η Βρετανία (κατά το παράδειγμα του Τραμπ) θα επιβάλλει αντίστοιχους δασμούς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
  • Για τον χρηματοοικονομικό τομέα στον οποίο η Βρετανία είναι Παγκόσμιος ηγέτης με τις βρετανικές Τράπεζες και εταιρείες του κλάδου να  διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών και διατραπεζικών πράξεων, γνωρίζουμε ότι  η  ΕΕ προέβλεψε από τον περασμένο Φεβρουάριο μια περίοδο χάριτος 12 έως 24 μηνών, κατά την οποία οι βρετανικές εταιρείες θα μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους, υπό τον όρο ότι θα τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό όμως δεν έχει εμποδίσει σημαντικές εταιρείες  του κλάδου να έχουν μεταφέρει βασικές δραστηριότητες τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάτι που θα ενταθεί στην περίοδο του μεταβατικού σταδίου, αν προκύψει τελικά.
  • Σειρά ακόμη θεμάτων περιμένουν απαντήσεις, όπως  το ζήτημα της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως και η ίδια η ενότητα του  Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η  Σκωτία είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, ενώ αντίστοιχες φυγόκεντρες τάσεις αναμένεται να εμφανιστούν και στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.
  • Τελος ένα ιδιαίτερο για την Ελλάδα θέμα αφορά τη μετακίνηση των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας.

Ενδεικτικό του ειδικού βάρους της βρετανικής αγοράς στον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός πως το 2017 η Ελλάδα υποδέχθηκε 3.002.042 επισκέπτες από τη Βρετανία οι οποίοι πραγματοποίησαν συνολικά 26.551.515 διανυκτερεύσεις οι οποίες μεταφράστηκαν σε έσοδα 2.064.674.993 ευρώ.

Επίσης  το 2018 έκλεισε  με υψηλή αύξηση 11% των αφίξεων σε σχέση με το 2017. Για πρώτη φορά ο αριθμός των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 3,3 εκατομμύρια. Όπως όλα δείχνουν  με νέα αύξηση  θα κλείσει και το 2019.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες μέτρα, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, σε ενδεχόμενο Brexit, συζήτησαν στο Υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η εξασφάλιση τρόπων διευκόλυνσης των μετακινήσεων στις πύλες εισόδου της χώρας, για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού και ταλαιπωρίας των τουριστών.

Μόνο αυτά όμως δεν αρκούν. Το θέμα αφορά και τους περιφερειακούς οικονομικούς  φορείς που πρέπει να ενεργοποιηθούν έστω και στο παραπέντε.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας